Els castells tenen audiència

A començament dels anys 90, Televisió de Catalunya va iniciar les retransmissions televisives de les actuacions castelleres a través del recentment creat Canal 33. El Concurs del 1990 va ser la primera experiència de relleu i va provocar un punt d’inflexió en la castellística. Les càmeres de TVC van poder enregistrar el 4de9 amb folre carregat in extremis per la Colla Joves que va ser decisiu per guanyar a la plaça de braus. Aquella retransmissió –emesa en diferit a la tarda– va permetre que els telespectadors poguessin comprovar que el 4de9f estava carregat. tot i els dubtes de la gent que era a plaça. Els telespectadors van ser partíceps de l’emoció de la cita, que va registrar un frec entre les dues colles de Valls i, en menor mesura, els Castellers de Vilafranca.

Les retransmissions televisives del 33 van ser una de les causes determinants que van afavorir el boom casteller de mitjans dels 90. Els castells van entrar a les llars catalanes d’arreu d’un país on la dinàmica castellera encara estava limitada a les comarques de la Zona Tradicional, amb puntuals incursions a l’àrea metropolitana. La projecció mediàtica d’aquelles retransmissions van despertar interès per fer castells en zones on l’activitat era plenament desconeguda. El 1990 hi havia 22 colles; deu anys després ja eren 59.

La televisió va ser un factor determinant en l’expansió del mapa casteller. Va contribuir d’una manera decidida a popularitzar-los i difondre’ls. El 1992, el canal 33 va iniciar el calendari regular de retransmissions (sempre en diferit) de les principals diades. La presència dels castells en la petita pantalla va suposar un salt endavant significatiu en la imatge de l’activitat. Però les audiències mai no van ser rellevants. En el millor dels casos s’arribava als 100.000 espectadors.

La nova era de les retransmissions televisives, ara produïdes per la Xarxa de comunicació local, han suposat un salt quantitatiu en l’audiència i qualitatiu en els continguts. L’any passat, la Xarxa va retransmetre 16 diades en directe, que van tenir una mitjana de 250.000 telespectadors –tant en TV convencional com per internet–, amb puntes de gairebé el doble en alguns moments de la sessió de diumenge del Concurs. L’elevada resposta de públic en les retransmissions de La Xarxa han estat una dada positiva, que avala la decidida aposta que aquesta cadena ha fet pels castells. La diada de diumenge del Concurs va ser la retransmissió més vista, seguida de la del dissabte, Sant Fèlix, Tots Sants, Santa Tecla, Santa Úrsula, el Catllar i l’Arboç.

El format i estil de les retransmissions de la Xarxa funciona i, a més, ha aconseguit resoldre un conflicte que ha afectat la relació no sempre fàcil entre castells i televisió: el format satisfà als castellers i abraça públic neòfit alhora. Sovint, en els entorns castellers s’havien sentit crítiques a algunes produccions de Televisió de Catalunya sobre castells perquè entenien que desvirtuaven la realitat o no destacaven aspectes que no eren prioritaris… des d’una visió estrictament castellera (però no del gran públic). Fa tres anys, per exemple, el Quarts de 9 es va programar els divendres a la nit, un moment en què els castellers tenen l’agenda ocupada amb els assaigs. En aquest sentit, els responsables TVC sempre hah hagut de contrarestar aquestes crítiques puntuals, amb els l’argument que la principal massa de l’audiència de les produccions televisives de castells és públic de fora del món casteller, com ara posen de manifest les bones dades de La Xarxa.

Les retransmissions de la Xarxa han aconseguit el difícil equilibri de fer-se atractives al gran públic (en molt bona part per l’espectacle que ofereixen les colles), però sense renunciar a oferir uns continguts interessants per al públic especialitzat, a base d’entrevistes, complements informatius o una correcta conducció de la retransmissió.

La temporada 2017, la Xarxa augmentarà el nombre de retransmissions televisives, en les quals ja estan treballant els seus responsables. La Xarxa retransmet també l’onzena Nit de Castells, que se celebra dissabte a Valls i en la qual es lliuraran dotze premis de diferents categories.

SANTI TERRAZA

Foto: 3de9 amb folre dels Capgrossos de Mataró al Concurs, una diada que va barre rècords d’audiencia

Articles relacionats:

Els castells en gran pantalla

La Nit convoca 80 colles a Valls

Els castells en el seu temps

El mapa casteller es fa gran

Quan tot va canviar