Els Minyons tornen a canviar de cap de colla

Els Minyons de Terrassa són una colla diferent. Tenen una identitat molt marcada en determinats aspectes que els fa únics: la particularitat més coneguda i controvertida és el fet  que no han volgut anar mai al Concurs de Castells de Tarragona. Tampoc són colla avesada a idolatrar als seus dirigents i al seu local no tenen un espai on recordar als caps de colla i presidents que han passat per l’entitat nascuda el 1979. Des de llavors, ja fa 38 anys, han fet 24 relleus de cap de colla i el 2017 tornarà a ser any de canvi. Albert Pérez no continuarà com a cap de colla i amb aquest ja són 12 els mandats d’un any que han tingut els malves: uns canvis constants que no han afectat explícitament el magnífic rendiment de la colla.

La dinàmica organitzativa dels Minyons de Terrassa preveu renovar la confiança en la direcció cada any i això facilita uns mandats curts. El proper 21 de gener els malves celebraran l’assemblea anual i de moment no tenen oficialitzat cap candidat a cap de colla. Albert Pérez va entrar fa un any -en la seva segona etapa- després que Guillem Comas dirigís la colla dues temporades i no accedís a una tercera. És l’exemple d’aquests relleus exprés. Pocs han estat els mandats de tres anys als Minyons i la constant ha estat d’un any al capdavant. La conveniència o no de canviar de cap de colla tan sovint ha estat motiu d’anàlisi però sense cap conclusió negativa degut als bons resultats. Aquesta rotació del càrrec de cap de colla a Terrassa ha propiciat també el retorn a la direcció d’alguns excaps de colla -un altre fet poc habitual al món casteller-. Pérez ja va ser cap de colla al 2012 i Carles Feiner “el Negre” ho va arribar a ser en quatre ocasions diferents.

La decisió de no continuar al capdavant d’Albert Pérez va ser comunicada a la junta en cop finalitzada la passada temporada i es deu a motius estrictament personals. Pérez s’ha mostrat molt satisfet amb la feina feta i s’ha sentit recolzat en tot moment. La gran dedicació que requereix estar al davant d’una colla com els Minyons és l’únic argument que ha fet que l’Albert Pérez no torni a presentar-se. Si els malves no troben cap de colla en les properes setmanes es produirà una situació d’interinatge i el president hauria de cercar una tècnica gestora.

Als Minyons, la figura del cap de colla és fonamental com a qualsevol altra colla, però, no és idolatrada com a d’altres llocs. Ni tan sols tenen un espai, com sí tenen moltes altres colles, on penjar les fotografies dels seus dirigents. Un fet vist amb total normalitat a casa dels malves, on el cap de colla “és un més”. Ramon Codinas te recollides moltes dades de la colla i ha apuntat el llistat de 13 caps de colla diferents que han tingut en les 38 temporades de la colla. També ha fet bona la premissa que són una colla peculiar amb una definició carregada de simbolisme:

“Hippies en essència,
punkys en actitud,
heavies a l’assaig
i rockers a plaça”

CAPS DE COLLA DELS MINYONS DE TERRASSA
(1979-2016)

1979: Josep Anton Falcato
1980:  ”
1981: Norbert Castañé/Jordi Setó
1982: Josep Anton Falcato
1983: Carles Feiner “Negre”
1984:  ”
1985: Ferran Lis
1986: Carles Feiner “Negre”
1987:  ”
1988:  ”
1989: Màrius Boada
1990:  ”
1991: Carles Feiner “Negre”
1992:  ”
1993: Màrius Boada
1994: Marc Roura
1995:  ”
1996: Màrius Boada
1997: Carles Aranda “Litus”
1998: Marc Roura
1999: Màrius Boada
2000: Carles Aranda “Litus”
2001: Ignasi Matas “Nani”
2002:  ”
2003: Jordi Caus
2004:  ”
2005: Carles Feiner “Negre”
2006:  ”
2007: Lluís Mayolas
2008:  ”
2009:  ”
2010: Ignasi Matas “Nani”
2011:  ”
2012: Albert Pérez
2013: Màrius Boada
2014: Guillem Comas
2015:  ”
2016: Albert Pérez

El 2017 serà any de canvi novament als Minyons de Terrassa, els dos darrers han estat brillants tot i les presses.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: El cap de colla dels Minyons Albert Pérez, eufòric després d’haver descarregat un castell. Foto: Christian Muñoz

Foto 2: 4de10fm descarregat l’any passat pels Minyons a la Plaça Vella de Terrassa

Notícies relacionades:

Els Minyons pugen dalt de tot

La Joves es vol repensar

Les colles de Valls i l’ordre

“No ser de la Zona Tradicional ens ha permès ser molt innovadors”