Els Premis Castells 2007-2016

PREMIS NIT DE CASTELLS 2007-2016

Valls (2007)

Premi a una trajectòria: Dr. Jaume Rosset, pel seu treball en la seguretat i prevenció de lesions en el món casteller.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Setmanari El Vallenc per la seva campanya a favor del Museu Casteller.

 

Vilafranca (2008)

Premi a una trajectòria: Oriol Rossell, per haver estat fundador dels Castellers de Vilafranca i persona clau en la seva consolidació.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Col·lecció L’aixecador, de l’editorial Cossetània, per la seva aportació al coneixement del món casteller.

Ambaixador Castells: Noah Gordon, per la seva novel·la El celler, en què apareixen els castells.

 

Tarragona (2009)

Premi a una trajectòria: Pere Català i Roca, per la seva tasca de documentació del món casteller.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Guia de castells a les escoles de Tarragona, per la tasca didàctica dels castells.

Ambaixador Castells: Institut Ramon Llull, per la difusió internacional dels castells.

 

Terrassa (2010)

Premi a una trajectòria: Josep Antoni Falcato, per haver estat fundador dels Minyons de Terrassa i persona clau en la implantació d’una nova cultura castellera.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Les colles universitàries, per haver aportat una nova dimensió al fet casteller.

Ambaixador Castells: Jordi Pujol i Pasqual Maragall, per haver contribuït a l’expansió dels castells quan eren presidents de la Generalitat i alcalde de Barcelona, respectivament.

 

Mataró (2011)

Premi a una trajectòria: Marcel·lí Güixens, per haver mantingut una presència constant i activa als Nens del Vendrell des del 1946.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Colla castellera de Lo Prado (Xile), per l’exportació dels valors dels castells.

Ambaixador Castells: Centre Català de la Unesco, per la seva tasca de suport a la candidatura ”Castells, Patrimoni de la Humanitat”.

 

Vic (2012)

Premi a una trajectòria: Francesc Piñas, per la seva contribució decisiva a la castellística moderna.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca, per la seva tasca entusiasta de promoció i preservació de la tradició castellera.

Ambaixador Castells: Josep Maria Espinàs, per haver fet dels castells un element narratiu en la seva obra.

 

Valls (2013)

Premi a una trajectòria: Joan Vallès, per la seva dilatada i activa vida dedicada als castells, com a casteller i entusiasta promotor d’activitats.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Xiquets de Hangzhou, per haver sabut exportar els valors i la cultura castellera a l’altra part del món.

Ambaixador Castells: Cerveses Damm, pel continuat i decidit suport als castells.

 

Valls (2014)

Premi a una trajectòria: Quico Pino, pels 50 anys fent castells i haver esdevingut una icona de la Tarragona castellera. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Gent de Llorenç, per conservar i potenciar la tradició d’aplegar gent del poble per a una única diada a l’any. Atorgat per la Revista Castells.

Ambaixador Castells: Muixeranga d’Algemesí, com a testimoni d’un mateix passat amb el fet casteller i per compartir uns valors comuns. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a una plaça castellera: El Catllar, pel protagonisme que ha aconseguit l’actuació de la Festa Major. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a la colla de la temporada: Castellers de la Vila de Gràcia, per la seva impecable trajectòria i la consecució d’una temporada excepcional. Atorgat per les colles de gamma extra (Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró).

Premi Moment casteller de l’any: 3de10 amb folre i manilles dels   Castellers de Vilafranca, com com a símbol de la millor actuació i la millor temporada de tots els temps. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi L’Aleta: canalla dels Castellers de Barcelona, pel seu projecte integrador i de treball conjunt. Atorgat per la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya.

Premis de fotografia: Èdgar Sumalla (1er classificat), Èdgar Toldrà (2n classificat), Bernat Almirall (3r classificat) i Josep Martí (4rt classificat). Atorgat per votació popular. Patrocinat per Repsol.

 

Valls (2015)

Premi a la trajectòria. A Josep Sala, per una intensa vida dedicada als castells, primer com a component dels Castellers de Vilafranca i, després, com a membre fundador dels Castellers de Barcelona, entitat de la qual ha esdevingut un referent.

Premi a la iniciativa social. A la Base de dades de la Coordinadora de Colles Castellers i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, perquè un cop culminat el procés d’incorporació de dades fins el 1926, constitueix un corpus de referència per a l’estadística i la història dels castells.

La Plaça de la temporada. A la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre 0, per ser un escenari únic –bressol dels castells d’història bicentenària–, on les actuacions d’alt nivell de les dues colles locals es continuen vivint una intensitat genuïna, com es va copsar l’any passat en la tercera ronda de Sant Joan sota la pluja a la diada de Santa Úrsula.

Premi Ambaixador de Castells. A Òmnium Cultural, per la seva campanya Catalans want to vote. Human Towers for Democracy, celebrada el 8 de juny del 2014, on més de 5.000 castellers van aixecar castells a vuit capitals europees i altres poblacions per dir al món que els catalans volem decidir lliurement el nostre futur com a poble.

Colla de la temporada. Ex-aequo als Castellers de la Vila de Gràcia –pel salt qualitatiu que han experimentat en els darrers dos anys– i els Nens del Vendrell –per la recuperació de l’històric pilar de 7 amb folre–. I en tots dos casos, per la projecció que evidencien per a formular reptes superiors.

Moment casteller de la temporada. Al 3de10 amb folre i manilles, carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs, pel simbolisme que el distingeix, el marc en què es produeix, l’efecte sorpresa que l’acompanya i la culminació d’una trajectòria espectacular.

L’aleta. Al projecte “Junts anem més lluny”, dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d’assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat pels cronistes castellers. Primer premi per a Ariadna Brunet per la foto Diumenge de Concurs. Segon premi per a Mireia Comas per la foto Pilar de 7 dels Minyons.
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. Primer premi per a Carolina Durán. Segon premi per a Vinyet Solé.

Premis Baròmetre Casteller.

Colles que han pujat de 6 a 7: Castellers de Sant Vicenç, Vailets de l’Empordà, Brivalls de Cornudella, Castellers de l’Alt Maresme i Castellers de les Roquetes.

Colles que han pujat de 7 a 8: Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau.

Colles que han pujat de 8 a 9: Castellers de Sabadell.

Colles que han accedit a la gamma extra: Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona.

Colles que han pujat de 9 a 10: Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

Valls (2016)

Premi a la trajectòria. A Helena Llagostera, per la contínua presència als castells de la Colla Joves des que era una nena i haver estat la primera dona cap de colla d’una colla puntera.

Premi a la iniciativa social. Al programa d’actuacions dels Matossers de Molins de Rei a l’Hospital de Sant Joan de Déu i a la presó, per contribuir a una funció social a través dels castells.

La Plaça de la temporada. A la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, per la seva sòlida i dilatada trajectòria com a escenari casteller i haver vist descarregat en la darrera temporada el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i la torre de 8 sense folre per primera vegada en un mateix any.

L’aleta. A NZI, l’empresa fabricant dels cascos de la canalla, per la seva inestimable col·laboració en la implantació d’aquest projecte, ara fa deu anys, que ha resultat vital per a reforçar les mesures de seguretat.

Premi Ambaixador de Castells. A la Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat perquè prengui els castells com un exemple de la imatge i els valors que Catalunya pot oferir al món en el seu camí per a la consecució d’un estat propi.

Colla de la temporada. Exaequo: Als Nens del Vendrell, per haver protagonitzat un espectacular salt la temporada passada en haver descarregat a la primera el 3de9 amb folre, el 4de8 amb l’agulla i el 5de8 i haver tornat a descarregar el pilar de 7 amb folre, 46 anys després. I als Castellers de Sant Pere i Sant Pau, pels resultats obtinguts el 2015, materialitzats en la consecució dels castells de 8.

Moment casteller de la temporada. Al 4de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa per haver trencat una frontera en el món casteller i haver-lo acompanyat d’un altre castell de 10 descarregat.

Premi Descarregat. Als Nens del Vendrell per haver viscut un important pas endavant amb un nivell d’eficiència gairebé absolut.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat pels cronistes castellers. A Jean Segovia (1r classificat) i Gemma Soldevila (2a classificada)
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. A Vinyet Solé (1a classificada) i Ignasi Salat (2n classificat)

Premis Baròmetre Casteller.

Colles que han pujat de 6 a 7: Pallagos del Conflent, Encantats de Begues i Castellers de Santpedor.

Colles que han pujat de 7 a 8: Castellers de la Sagrada Família.

Colles que han pujat de 8 a 9: Nens del Vendrell.

 

Valls (2017)

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi a una campanya de Comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Especial Nit de Castells 2017. Premia un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers casteller. Atorgat per la Revista Castells.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Colla Castellera Bous de la Bisbal i Colla Castellera de La Gavarresa.

Colles que han pujat de 7 a 8: Al·lots de Llevant i Castellers de Badalona.

Colles que han pujat de 8 a 9: Xicots de Vilafranca i Xiquets de Hanzhou.

 

Foto: Un moment de la Nit de Castells de 2016

Articles relacionats:

La Nit de Castells convoca 80 colles

El valor de la trajectòria

La Nit de Castells tindrà el segell de Comediants

La canalla protagonitza el concurs de fotografia

Repsol patrocina la Nit de Castells

IV Premi Repsol de fotografia castellera

El Premi per pujar un pis més

Pots veure la gala sencera al web de TAC 12