La Nit de Castells convoca 80 colles a Valls

Una vuitantena de colles castelleres enviaran representants a la Nit de Castells, que aquest dissabte se celebrarà al Centre Cultural de Valls, i que servirà per lliurar els dotze premis instaurats per la Revista Castells. L’acte és una iniciativa de la revista, i està organitzat per la mateixa publicació, l’Ajuntament de Valls, la Xarxa de Comunicació Local i TAC 12. Entre les colles que assistiran a la Nit hi ha la pràctica totalitat de les de 9, de 8 i de 7 pisos, llevat de les més allunyades geogràficament.

La Nit de Castells servirà per recordar també l’origen del lema Força, equilibri, valor i seny, inclòs en un dels versos de la composició coral Los Xiquets de Valls, que va escriure Josep-Anselm Clavé, periodista, polític i compositor i considerat un dels puntals de l’associacionisme obrer al segle XIX a Catalunya. 150 anys després, el lema continua vigent, tot i l’evolució espectacular que han registrat els castells, especialment en els darrers anys.

El lema Força, equilibri, valor i seny estarà present en el discurs narratiu i l’espectacle escènic de la Nit de Castells, que enguany compta amb la direcció escènica de Joan Font, el director de la companyia Comediants. Font ha preparat un muntatge que realça el component festiu dels castells, emmarcant-los en el seu context tradicional i en un espectacle ideat per veure’s en directe al Centre Cultural de Valls i també per la televisió. La gala –que serà presentada pel periodista Carles Cortès– serà emesa en directe a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya i pel canal 159 de Movistar +, a partir de les 21h. de dissabte. L’acte comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila.

La Nit de Castells lliurarà dotze premis, que tenen cinc jurats diferents: el Consell Assessor de la Revista Castells (integrat per dotze persones de diferent procedència i llarga trajectòria en els castells) atorga quatre premis: a la Trajectòria, a la Iniciativa social, a la Plaça de la temporada i L’aleta (a una acció relacionada amb la canalla); els cronistes castellers decideixen el Moment casteller de la temporada i la campanya de comunicació sobre castells més original i notòria; els presidents de les set colles que l’any passat van fer gamma extra atorguen el premi a la Colla de la temporada i a la millor fotografia en la categoria professional; la Coordinadora de Colles Castelleres dóna el premi descarregat a una colla que s’hagi distingit per la seva seguretat sense renunciar a la progressió, mentre que la Direcció de la Revista Castells lliura el títol d’Ambaixador Castells i el Premi Especial Nit e Castells. A més, hi ha un sisè jurat, que correspon a la votació popular a la fotografia de la temporada en el concurs convocat per la Revista Castells a través de la seva pàgina de Facebook en el qual han votat prop de 12.000 persones.

 

Premis de la Nit de Castells 2017

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Especial Nit de Castells 2017. Reconeix un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers castellers. Atorgat per la Revista Castells.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Colla Castellera Bous de la Bisbal i Colla Castellera de La Gavarresa.

Colles que han pujat de 7 a 8: Al·lots de Llevant i Castellers de Badalona.

Colles que han pujat de 8 a 9: Xicots de Vilafranca i Xiquets de Hanzhou.

Foto: Mural de presentació del lema, que es farà servir a la Nit de Castells

Articles relacionats:

La Nit de Castells tindrà el segell de Comediants

El valor de la trajectòria

Els Premis Castells 2007-2016

La canalla protagonitza el concurs de fotografia

Repsol patrocina la Nit de Castells

IV Premi Repsol de fotografia castellera

El Premi per pujar un pis més