La Nit de Castells tindrà el segell de Comediants

El director de la companyia Comediants, Joan Font, serà l’encarregat de la direcció escènica de la gala de l’onzena Nit de Castells, que se celebrarà el proper dissabte 28 de gener a les 21h al Centre Cultural de Valls. La Nit és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12.

La Nit de Castells serà presentada enguany pel periodista Carles Cortés i tindrà un muntatge que posarà de relleu de manera especial la part lúdica i festiva del fet casteller que es fa evident a les places en cada actuació. La companyia teatral Comediants va ser pionera en la reivindicació de l’actualitat de la festa patrimonial catalana així com de la seva projecció internacional més enllà de Catalunya. Durant 45 anys han rellegit el patrimoni immaterial reactualitzant-lo en cada moment. D’aquesta manera, la Nit de Castells tindrà una component artístic amb aquest peculiar segell de Comediants que servirà per donar més relleu als premis.

Des de Canet de Mar la teatralitat de Comediants pren el relleu als diferents accents que la Nit ha tingut els darrers anys, en què ha estat dirigida el 2014 per l’actor Aleix Vallverdú (Valls), el 2015 per la narradora i actriu Jordina Biosca (Vilafranca) i el 2016 pel productor vinculat al cinema Pere Milan (Sitges).

L’acte també comptarà amb la participació musical del grup novell Porto Bello, d’Altafulla, que recentment ha dedicat un tema al món de les construccions humanes i que duu el títol Hem nascut castellers.

La Nit de Castells aplegarà representants de les colles castelleres i dels diferents agents que participen en l’univers casteller: patrocinadors, institucions i mitjans, entre els quals hi hair el conseller de Cultura, Santi Vila. L’acte serà emès en directe per TAC12, a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya i pel canal 159 de Movistar +. La Nit incorpora en aquesta edició dos premis més: a una campanya de comunicació vinculada al fet casteller i el Premi Especial Nit de Castells, que s’atorgarà a una iniciativa destacada. En total, es lliuraran dotze premis, que permetran reconèixer tant trajectòries i iniciatives continuades en el temps, com moments màgics de la darrera temporada.

Els premis disposen de cinc jurats diferents: el Consell Assessor de la Revista Castells (integrat per dotze persones de diferent procedència i llarga trajectòria en els castells) atorga quatre premis: a la Trajectòria, a la Iniciativa social, a la Plaça de la temporada i L’aleta (a una acció relacionada amb la canalla); els cronistes castellers decidiran el Moment casteller de la temporada i la campanya de comunicació sobre castells més original i notòria; els presidents de les set colles que l’any passat van fer gamma extra atorgaran el premi a la Colla de la temporada i a la millor fotografia en la categoria professional; la Coordinadora de Colles Castelleres dóna el premi descarregat a una colla que s’hagi distingit per la seva seguretat sense renunciar a la progressió, mentre que la Direcció de la Revista Castells lliura el títol d’Ambaixador Castells, a més del Premi Especial que s’ha decidit atorgar enguany. A més, hi ha un sisè jurat, que correspon a la votació popular a la fotografia de la temporada en el concurs convocat per la Revista Castells a través de la seva pàgina de Facebook en el qual han votat prop de 12.000 persones.

La Nit de Castells va néixer ara fa deu anys a Valls. Després d’haver-se fet en diverses poblacions catalanes, des del 2013 se celebra de manera estable al bressol dels castells. La primera edició va servir per presentar la campanya per a que els castells entressin a la llista del Patrimoni de la Humanitat, fita que es va assolir el novembre del 2010.

Premis de la Nit de Castells 2017

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Especial Nit de Castells 2017. Reconeix un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers castellers. Atorgat per la Revista Castells.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis descarregat el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Colla Castellera Bous de la Bisbal i Colla Castellera de La Gavarresa.

Colles que han pujat de 7 a 8: Al·lots de Llevant i Castellers de Badalona.

Colles que han pujat de 8 a 9: Xicots de Vilafranca i Xiquets de Hanzhou.

 

Foto 1: Els Comediants, en l’espectacle de les bèsties

Foto 2: Presentació de la Nit de Castells, avui a l’Ajuntament de Valls, amb Santi Terraza (Revista Castells), Marc Ayala (regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valls), Xavier Abelló (TAC 12) i Jordi Sacristan (La Xarxa)

Foto 3: Un moment de la darrera edició de la Nit

Articles relacionats:

La Nit de Castells lliurarà onze premis

Repsol patrocina la Nit de Castells

IV Premi Repsol de fotografia castellers

El Premi per pujar un pis més

Els vídeos de la Nit de Castells, al nou canal de YouTube