Les claus del 2017

La temporada passada va ser, per setena vegada consecutiva, la millor de la història. Des del 2010, els registres castellers globals s’han superat cada any i les noves temporades s’han encarat amb el repte de ser encara millors que les anteriors. Amb un 2016 extraordinari, en què s’ha protagonitzat un salt espectacular en el creixement dels castells de 10, la temporada que començarà en els propers mesos presenta reptes de primer nivell. Aquests en són alguns.

Arribaran nous castells de 10? Amb el domini dels castells de 10 (el 2016 se’n van descarregar quinze i es van carregar sis; el 2015 havien estat sis completats i quatre coronats), els alts registres han pujat un estadi. El domini que les tres colles punteres han demostrat pel 3i el 4de10fm és una de les notes més destacades de l’actual moment casteller, d’una banda, pel que suposa d’assolir un nivell excepcional i, d’una altra, perquè obre la port a altres estructures de 10 pisos, com el 2de9 amb folre, manilles i puntals o el 4de10 sense manilles.

Els Minyons de Terrassa han fet les primeres proves del que seria la torre de 10, que duria una quàdruple base, amb uns puntals (o ajuts, segons altres denominacions), que se situarien sobre les manilles. Els malves tenen intenció de continuar explorant aquesta construcció, que suposaria un estadi nou en els castells, com el 1993 va ser la torre de 9 amb folre i manilles. L’únic cop que s’ha provat una estructura amb puntals va ser el pilar de 9 que van enlairar els Castellers de Vilafranca el 2002 i que es va trencar just en el moment que començaven a sonar gralles. Fa dos anys, la Colla Vella també va realitzar proves de pilar de 9, tot i que finalment no el van dur a plaça.

L’altre gran castell que figura, de manera oficiosa, en l’agenda del 2017 és el 4de10 sense manilles. En aquest cas, els qui tenen previst assajar-lo són els Castellers de Vilafranca. Els verds van estrenar per Tots Sants un 4de9sf nou i rejovenit (amb tres terços que mai no  l’havien fet abans) i rebaixat de pes, que el mateix Toni Bach ha dissenyat amb la intenció de donar-li més recorregut, tant per repetir-lo en diverses ocasions com posar-lo damunt d’un folre. La Colla Vella –els grans dominadors actuals del 4de9sf– també ha fet proves incipients de 4de10sm, tot i que no van registrar la garantia suficient per continuar-les treballant amb la intenció d’anar a plaça la temporada passada.

Altres possibles fronteres a superar. A banda del 2de10fmp i el 4de10sm, altres possibles castells que podrien figurar en les agendes castelleres serien el 3de9 sense folre, el 9de9 amb folre o el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Cap colla ha manifestat de manera explícita les seves intencions d’abordar aquestes estructures en la nova temporada, tot i que les apostes recents, alguns assaigs puntuals i la pròpia lògica castellera podrien apuntar en aquesta direcció. La Vella va intentar el 3de9 sense folre al Concurs, on va col·locar dosos; la Jove de Tarragona –que és la colla amb el millor bagatge de 9de8– va fer una primera prova de 9de9f col·locant quarts falsos, tot i que sense intencions explícites per al 2016; mentre que el pde9fmp mai no ha deixat d’estar a la recàmera dels verds i els rosats, tot i l’extrema complexitat que seria aguantar un pilar de 6 amb quatre mans damunt unes manilles.

Com es posicionaran les colles punteres? El 2016 era una temporada d’enormes reptes, especialment, per als Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa, que renovaven dirigents i estaven obligats a mantenir l’extraordinari nivell de les temporades anteriors. Ara és el torn de la Colla Vella, després dels sis exitosos anys de Manel Urbano com a cap de colla. Toni Bach i Albert Pérez al davant els vilafranquins i els terrassencs van superar amb alta nota la temporada anterior i ara poden enfocar la següent amb una pressió inferior, gràcies a la feina feta.

Quina serà la quarta colla? La pugna particular entre la Jove de Tarragona i la Joves de Valls tornarà a manifestar-se aquest 2017, no tant per ocupar un virtual i fals quart lloc en el panorama casteller, sinó d’entrada per situar-se a la plaça de Vila de Vilafranca el 30 d’agost. Els administradors de Sant Fèlix tornen a tenir una patata calenta damunt la taula.

Per a la Jove de Tarragona, el 2016 va suposar la demostració que pot estar dalt de tot i va saber resoldre la seva principal contradicció –la falta de fe en algunes situacions–. Per la seva part, la Colla Joves en va fer una de freda i una de calenta: ha aconseguit fer-se amb les manilles, com a pas imprescindible per fer grans castells més enllà de tres úniques actuacions l’any, però ha evidenciat falta de constància per fer el tomb definitiu a la seva condició.

Com reaccionaran altres colles grans? Els Castellers de Sants renoven dirigents aquest 2017 i ho fan en el millor moment de la seva història i com una de les colles més potents del panorama casteller, capaços de plantejar-se contínuament reptes superiors. Amb tot, abans de començar l’any els de la camisa grisa ja hauran de superar un obstacle, ja que perdran durant la temporada el terç del pilar. Els Capgrossos de Mataró, per la seva part, van obrir dues portes noves el 2016 i la nova temporada pot suposar la confirmació del nou rumb. Per últim, els interrogants es mantenen en uns Xiquets de Tarragona que van tocar el cel 2014, que el 2015 van veure que no tot era tan fàcil com s’havien imaginat i que el 2016 van estar per sota del que els correspon.

El mapa de les colles de 9. El 2016 diverses colles de 9 van topar-se amb la difícil condició de conservar els galons, però al mateix temps van demostrar les seves aptituds per mantenir el nivell, tot i els condicionats que en alguns casos van haver de superar, com els Castellers de la Vila de Gràcia i els de Sabadell renovant estructures. En castells, acostuma a ser més difícil mantenir que arribar-hi i enguany es tornarà a posar de manifest amb la majoria de colles de 9. Amb tot, altres colles continuaran treballant en el seu somni per sumar el desitjat pas al davant, com els Marrecs de Salt –que ja ho van intentar per Sant Narcís– o els Castellers de Sant Cugat, que són les dues millors colles de 8.

El factor exterior. Els Xiquets de Hangzhou van ser una de les sensacions del 2016, gràcies al 3de9 amb folre que van fer al Concurs. Tot indica que el 2017, els xinesos continuaran el seu espectacular creixement, que a hores d’ara ningú no sap ben bé on situar el límit. Els xinesos són la colla amb més potencial de l’exterior, però no són els únics: l’any passat, els Castellers de Lo Prado (Xile) van sumar el 4de7 al 3de7 que ja tenien, i els Castellers de París i els Castellers of London van demostrar que tenen intenció –i aparentment, aptituds– per continuar fent castells.

Les noves mesures de seguretat. La implantació del casc de la canalla, ara fa deu anys, ha estat un dels avenços més significatius en la castellística actual. La seva arribada va ser paral·lela a altres mesures adoptades per les colles per augmentar en prevenció, com les xarxes a l’assaig (que han permès assajar estructures determinades amb més garanties i constància) o els terres atenuants (que han millorat les prestacions i han aportat més seguretat). El 2017 serà el moment de millorar el funcionament del casc d’enxanetes i aixecadors, d’estudiar la seva possible implantació als sisens dels castells de 9 sense folre (o quints de la tde8sf) i de saber si el model implantat pels Castellers de Sants per als peus dels castells amb folre té recorregut. Els borinots han adaptat el seu sistema –en què la gent que no porta folre a sobre agafa braços amunt– amb èxit i han convidat la resta de colles a estudiar la seva implantació. Els de Sants han adoptat aquesta mesura per al 3de9f, 2de8f i pde7f i ara caldrà veure si es pot aplicar a la resa de construccions, especialment les que porten manilles.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Alegria de la Colla Vella al descarregar el 3de10fm per Sant Fèlix (Foto: Clàudia Sauret)

Foto 2: Els Minyons de Terrassa descarregat el 4de10fm per la Diada de la Colla (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: 4de8 net dels Castellers de Vilafranca a assaig

Foto 4: Assaig de 9de9f de la Jove

Foto 5: Pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Sants a la seva Diada

Foto 6: Els Xiquets de Hangzhou abans d’enlairar el 4de9f que van intentar al Concurs

Articles relacionats:

El rècord de gamma extra

L’any magnífic de les 7 extraordinàries

L’actuació més completa i les punts

El final dels castells exclusius

Les colles de Valls i l’ordre

És possible el pilar de 9?

Objectiu: millorar el casc

Què podem aprendre del casc de la canalla?