Les colles grans renoven dirigents

Quatre de les set colles de gamma extra canvien enguany de cap de colla i una cinquena encara no ho ha decidit. Només els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona tenen assegurat que mantindran els mateixos dirigents que la temporada anterior, mentre que la Colla Joves manté la seva incògnita. On hi haurà canvis segurs és a la Colla Vella, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró. Aquestes dues darreres colles ja tenen candidats, que preveuen una transició tranquil·la i controlada. També bona part de les colles que fan els castells bàsics de 9 renoven cap de colla.

La galeria de caps de colla del 2017 serà notablement diferent a la de la temporada passada. En alguns casos, els canvis ja estaven anunciats de fa temps, però en altres han estat forçats per les circumstàncies o decisions que no s’han fet públiques fins tancada la temporada.

Dues de les colles punteres –la Vella i els Minyons– no saben a hores d’ara qui seran els seus caps de colla. En el cas dels rosats, hi ha dos possibles candidats, Albert Martínez i Òscar Rodon. Això, però, no vol dir que necessàriament hi hagi d’haver dues candidatures, sinó que són els dos membres de la Junta de Manel Urbano que van manifestar la seva disposició a presentar-s’hi quan el que ha estat cap de colla les darreres sis temporades va confirmar que no continuaria. A diferència d’altres ocasions, en què les negociacions es portaven a porta tancada, Urbano ha preferit que el debat entre els possibles candidats sigui visible. La Vella farà assemblea a començament de març i les previsions indiquen que finalment Martínez i Rodon arribin a un acord per presentar una única candidatura, ja que l’ambient a la colla és sòlid i sense esquerdes.

Els Minyons tornaran a canviar de dirigent, després que Albert Pérez hagi confirmat que no es presentarà a la reelecció. En els cercles dels malves hi havia l’esperança que Pérez finalment cedís a les pressions (l’any passat també va trigar en confirmar la seva candidatura), però cada cop més s’imposa la sensació que algú altre haurà de fer el pas. I ja han començat els moviments, tot i que tímids i sense noms a la llum pública. Els Minyons faran assemblea dissabte vinent i tot indica que sense cap candidatura a cap de colla i, per tant, n’hauran de convocar una segona. On sí que hi haurà moviment és a la presidència, ja que Jordi Juanico substituirà Cesc Poch, després de tres anys com a màxim responsable administratiu dels vallesans amb resultats altament positius.

Els Castellers de Sants també renoven tot el seu comandament. A Cal Borinot acostumen a fer les coses bé i el relleu està sota control. Pere Camprovín, un dels caps pensants de la Tècnica dels de la camisa grisa, substituirà el seu germà Pau com a cap de colla, mentre que el jove Lluís Gómez farà el mateix a la presidència, on Esther Oriol cedeix pas després de presentar un brillant expedient.

També als Capgrossos està tot sota control. Cugat Comas prendrà el relleu a Mia Castellví després d’haver estat un únic any al capdavant en la seva segona etapa com a cap de colla. Comas és un dels millors coneixedors de les interioritats de la colla i serà el seu màxim dirigent després d’haver tingut altres responsabilitats. Xevi Castellví es manté com a president.

Als Castellers de Vilafranca, Toni Bach iniciarà el seu segon any com a cap de colla dels quatre que duren les legislatures als verds, mentre que Joan Badell continua com a president. També a la Jove de Tarragona Aleix Bordas es manté com a cap de colla i Xavier Sentís com a president.

On les incògnites es mantenen és al carrer Gassó de Valls. Jaume Galofré encara no ha anunciat si continuarà. La Joves ha obert aquest hivern un debat sobre el model i fórmules de la colla i el seu cap de colla està mesurant els suports reals que té en una de les colles més difícils de governar. En les converses que ha tingut, Galofré reclama un marge de confiança per imposar el seu model, basat en el mètode.

A les colles de 9 també hi ha renovacions. Als Xiquets de Tarragona, Sergi Feijóo substituirà Josep M Solé, Nin, després del seu any difícil com a cap de colla. Al carrer Santa Anna de Tarragona també hi ha hagut debat aquest hivern a través de reunions obertes, que han permès contraposar models, visions i tendències en una colla acusada d’una accentuada divisió. Feijóo és un històric dels matalassers: casteller des del 1994, que va pujar al primer 3de9 amb folre i habitual durant anys en la majoria de les seves construccions. Feijóo estarà acompanyat per Georgina Amposta –una sisensa als castells de 9– en un fet rellevant per a una colla com els Xiquets, on no és habitual que una dona ocupi un lloc alt en el comandament tècnic.

Als Castellers de Sabadell també tindran una dona com a cap de colla. Bea Jiménez va ser escollida en l’assemblea celebrada ahir. També els Xicots de Vilafranca han renovat direcció tècnica després dels cinc exitosos anys d’Aina Mallol: Gabi Molero –segon del pilar de 6 i que ja era membre de la Tècnica– és el nou cap de colla. Els Castellers de la Vila de Gràcia –que aquest cap de setmana han obert temporada a Mallorca– tindran com a cap de colla a Oriol Vilajosana, que substituirà Raimon Garriga.

Als Castellers de Barcelona Mery Mañané continuarà com a cap de colla en el seu segon any, menyre que als Nens del Vendrell també es mantindrà per segona temporada Pere Rovira. En canvi, als Xiquets de Reus, Jordi Guarque i Oriol Ciurana culminen un meravellós cicle i cedeixen pas a un nou equip.

Altres colles com els Castellers de Terrassa, que divendres van començar a assajar, han canviat els seus dirigents i, per primer cop, tots són joves. Als Castellers de Sant Cugat es mantindrà el duet Àlex Castellarnau- Biel Samsó, mentre que els Bordegassos de Vilanova han convocat una segona assemblea, ja que en la primera no va sortir cap candidat.

 SANTI TERRAZA

Foto 1: Tres dels caps de colla del darrer Tots Sants, junt amb Cugat Comas (que s’estrenarà enguany als Capgrossos). Toni Bach continua i Pau Camporvón i Josep M. Solé pleguen

Foto 2: Pere Camprovin, al terç d’un 3de9f

Foto 3: Un moment de l’assemblea dels Castellers de Sabadell, ahir al migdia

Foto 4: Gabi Molero, parant el pilar de 6 dels Xicots a segons

Articles relacionats:

Els Minyons tornen a canviar de cao de colla

Què val la dedicació d’un cap de colla?