A Madrid, s’enfilen com a gats


La Colla Castellera de Madrid comença a prendre forma: ja han començat a assajar mentre van concretant qüestions com el color de camisa, l’escut i el sobrenom, que tot indica que podria ser el de Los Gatos malnom que reben els madrilenys en record d’un heroi local que escalava murs en temps de la reconquesta–. Encara no tenen junta, però si un bon grup d’entusiastes que mostren il·lusió en el projecte de la primera colla castellera a Espanya.

Una quarantena de persones componen l’embrió de la colla castellera madrilenya. La idea està promocionada des del Cercle Català de Madrid i ja realitza la seva activitat d’assaigs un cop per setmana. De moment, es reuneixen els divendres de les 19h a les 20.30h al gimnàs del Col·legi Delcroy del carrer Guzmán el Bueno, un espai llogat per hores i que sufraguen amb aportacions particulars. De moment, han començat a fer pilars nets i lligar pinyes. Entre els seus entusiastes hi ha gent resident a Madrid i que havien participat de colles com els Xics de Granollers o Castellers de Terrassa. Un dels seus components, Antonio Osuna, explica que el principal problema que considera que tindrà la nova colla serà la llunyania amb la resta de colles i les distàncies que han de cobrir alguns components que resideixen a les rodalies de la capital espanyola. Els Gatos esperen la presència de castellers dels Xics de Granollers per fer aprenentatge tècnic i participar en la visita que faran els Xoriguers de la Universitat de Girona el proper mes de març a la Universidad Carlos III de Madrid. De cara a final d’abril voldrien fer una presentació de la colla al parc del Retiro.

Laura Pastor, terrassenca que resideix a Madrid per qüestions laborals, és una altra de les membres dels Gatos. Després del seu pas pels Castellers de Terrassa ha trobat la seva nova família castellera en aquest nou projecte. Pastor explica que a la colla hi ha gent de tot arreu i que utilitzen principalment la llengua castellana, però amb les paraules catalanes pròpies del fet casteller. A la colla també compten amb un parell de grallers i, per tant, l’acompanyament musical no serà cap impediment.

En el cas de prosperar el projecte, caldrà veure quin serà el seu encaix en el mapa casteller. Actualment les colles estan classificades pel seu origen, entre les de l’àmbit cultura català i les de caràcter internacional. En els darrers anys, han proliferat colles en diverses ciutats d’arreu del món. A més dels casos de Xile i la Xina, altres capitals com París, Londres, Copenhague, Brussel·les o Sydney tenen colles castelleres, o projectes de ser-ho. La francesa i l’anglesa ja han fet castells de 6.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Un peu de torre dels castellers madrilenys

Foto 2: Antonio Osuna (de cara a la imatge) és un dels principals entusiastes de la colla

Foto 3: Assaig de canalla

Articles relacionats:

El mapa casteller es fa gran

Com ens hem fet grans

El Llobregat fa frontera

Les claus del 2017