Bon rotllo a plaça

 


Les quatre colles de 10 transmetran una imatge única, aquest dissabte en el concert pels refugiats que se celebrarà al Palau Sant Jordi en el marc de la campanya Casa nostra, casa vostra. La Colla Vella, els Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona i els Minyons de Terrassa muntaran conjuntament un 4de7 multicolor amb castellers de cada colla a cada pis. Els castells de germanor no són gens freqüent entre les colles grans. Per primer cop, quatre de les principals colles –en aquest cas, les quatre que l’any passat van fer castells de 10– faran un castell conjunt.

Alçar un castell entre diverses colles no és habitual. Compatir la pinya és un element comú, però no ho és veure castellers de diferents colles al tronc i al pom de dalt. Hi ha excepcions, com el castell conjunt que en la seva trobada anual aixequen les colles de l’Eix (Castellers de Lleida, Tirallongues de Manresa, Sagals d’Osona i Marrecs de Salt). És una imatge ja habitual en aquesta diada, que enguany celebrarà la seva 19a edició i que en els seus inicis es va plantejar com un cap de setmana ple d’activitats socials i culturals paral·leles amb la voluntat de mostrar una visió dels castells amb el segell propi de la Zona No Tradicional, on els castells van créixer de manera significativa als anys 90. El castell de germanor entre les quatre colles és un recurs tan assumit, que en la darrera exhibició de les Decennals (2011), també van reproduir la mateixa construcció, en acabada l’actuació.

Els castells de germanor són esporàdics i acostumen a aparèixer en tronades de caire més festiu o multitudinari, com en les darreres manifestacions de l’11 de Setembre. També durant l’actuació de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de 1992, alguns dels castells exhibits van ser compartits entre colles. Entre les colles més grans hi ha el precedent del castell conjunt amb membre de les dues colles dels Xiquets de Valls en motiu del rodatge a Valls de la pel·lícula La teta i la lluna, de Bigas Luna, tot i que no es tractava d’un castell de totes dues colles en si. A Vilafranca, la canalla de les tres colles castelleres i la dels falcons han fet castells conjunts en la cercavila infantil de la Festa Major.

Algunes actuacions de poc compromís i entre dues colles amb forts vincles comuns també són escenari esporàdic de castells de germanor. Els Castellers de Vilafranca, per exemple, en van fer un amb els Xiquets de Hangzhou en el viatge que van protagonitzar a la Xina el novembre de 2015. Anteriorment, n’havien fet el 1997 amb la Jove de Sitges. La Vella i la colla de Hangzhou també van fer un castell conjunt a la plaça de l’Oli de Valls el 2012.

La Joves de Valls –la gran oblidada al concert de dissabte– també ha fet protagonitzat castells de germanor, com amb els dues colles de Mallorca, en un viatge que va fer a Manacor el 2011. Els Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova, dues colles amb relació de complicitat ds de fa més de quaranta anys, també han registrat imatges generals, com un 4de7 que van fer a Solsona el 2007. Altres colles que han fet castells de germanor són els Castellers de Sants i els Xics de Granollers, amb un 9de6 el 2006 o els castellers de Cerdanyola i els Angelets del Vallespir, amb un 4de6 la temporada passada. Durant un de les trobades recents a la Catalunya Nord, els Pallagos i els del Riberal van fer un 9de6 amb els Castellers deTerrassa. També l’any passat, les quatre colles que van participer en la diada international, el dissabte de Concurs a la plaça de la Font (Castellers d’Andorra, Castellers de París, Castellers of London i Xiquets de Copenhage) van fer un 4de6 conjunt.

Una de les imatges més antigues de castells de germanor data de les Decennals de 1961, amb un 4de7 fet per castellers del Vendrell, de Tarragona i de Valls.

El castell que faran dissabte les quatre colles de 10 té un marcat simbolisme de solidaritat i de treball conjunt, en aquest cas per mostrar suport als refugiats que fugen de la guerra. El castell s’alçarà durant el concert en el qual participaran diversos cantants, com Sílvia Pérez Cruz, Lluís Llach o Manolo García, Abans del castell, que s’alçarà a la pista del Sant Jordi, s’hauran aixecat quatre pilars de 5 simultanis dalt de l’escenari. Cada colla hi anirà amb 130 castellers i la pinya del 4de7 aplegarà 500 camises dels quatre colors: rosat, lila, malva i verd. La gestació de l’acord s’ha traçat en diverses reunions en les quals han participat els presidents de les quatre colles. Des d’un bon principi, la proposta va comptar amb la predisposició de les quatre colles.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Castell de germanor a la diada internacional del primer dissabte de Concurs, a la plaça de la Font

Foto 2: Les quatre colles de l’Eix en el seu habitual 4de7 conjunt

Foto 3: Joves de Valls, Al·lots de Manacor i Castellers de Mallorca (2011)

Foto 4: Nens del Vendrell i Bordegassos de Vilanova (2007)

Foto 5: Castellers de Vilafranca i Xiquets de Hangzhou

Articles relacionats:

Castells de germanor: més que una imatge

El millor moment casteller al País Català