Cares noves per Santa Eulàlia

Quatre de les sis colles de Barcelona estrenen cap de colla aquest diumenge. La Festa Major d’Hivern de Santa Eulàlia reuneix des de fa 20 anys a les colles de la capital a la plaça de Sant Jaume i aquest any ve marcada pels canvis al capdavant d’algunes colles. A Esparreguera també hi hauran castells.

Si els temps ho permet, aquest diumenge a les 11 se celebrarà la que podria anomenar-se com la primera trobada castellera de l’any: la primera diada amb més d’una colla i que es troba emmarcada en el calendari festiu barceloní. Tot just és pretemporada i les colles hauran fet un parell d’assaigs, però, la tradició convoca les colles a fer l’exhibició a plaça. Enguany hi seran tan sols les colles locals: l’any passat hi van ser els Capgrossos en representació de Mataró vila convidada el 2016 i que van exhibir-se amb un matiner 4de8. Aquest any la vila invitada és Cardona que no compta amb colla castellera.

Un dels al·licients de diumenge serà viure l’estrena dels caps de les colles: totes a excepció dels Castellers de Barcelona i els de la Sagrada Família. La degana colla vermella van fer-hi el 4de8 l’any passat però enguany no està tant clar que Mery Mañané apunti per sobre de la gamma alta de 7 –tot i això no està descartat el 4de8. Els verds de la Sagrada Família ja han fet castells de 6 enguany en motiu de l’any nou xinès, Adri Riudeubàs continua com a cap i vol portar-hi el 4de7a com l’any passat però no el 5de7 perquè estan treballant amb canalla nova. Els Castellers de Sants estaran dirigits per Pere Camprovín i es presentaran amb gamma alta de 7 l’any passat van fer el 7de7 i el 4de7 amb agulla. Als Castellers de la Vila de Gràcia debuta Uri Vilajosana. El blaus ja van fer fa unes setmanes el 5de7 a Sa Pobla i podrien estrenar el 7de7 i 4de7a. Els Castellers del Poble Sec estrenen Dan Esteban de cap i en ple procès de canvi volen fer una entrada tranquil·la amb bàsics de 7, l’any passat van fer el 5de7. A la Colla Jove de Barcelona s’estrena Daniel Sésar amb ganes de fer un o dos castells de 7, fa un any els granes van fer el 4de7.

La diada barcelonina començarà en un horari poc freqüent però interessant: a les 11 del matí a la plaça de Sant Jaume. Serà a l’antiga cada colla al seu ritme i amb un durada màxima d’una hora i tres quarts.

Diumenge també s’alçaran castells a Esparreguera en honor a Santa Eulàlia. Els Castellers d’Esparreguera tindran per segon any a Aida Puig com a cap de colla i voldrien debutar a la pretemporada amb els dos bàsics de 7 i el 4de7 amb agulla. També hi seran els Castellers de Terrassa que ja han fet el 3de7 i 4de7 amb Joan Enric Pujol com a nou cap de colla, l’any passat hi van dur el 5de7 i el 4de7a i també podrien portar-los enguany.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Imatge de l’actuació de Santa Eulàlia de l’any passat.

Notícies relacionades:

Dos castells de 8 per Santa Eulàlia

Estrena de Figueres i el Riberal