El calendari del segon tram treu foc

 

El calendari de grans cites castellers de finals de setembre i començament d’octubre treu foc. La Mercè, la recuperada diada de la Nova Atenes de Terrassa, el Mercadal i la possible nova actuació de la Xarxa conviuen en una atapeïda agenda de les colles punteres. A hores d’ara, tot és obert i cap de les actuacions de Barcelona, Terrassa i Reus té el cartell tancat, mentre que la nova cita de la Xarxa apareix amb molts dubtes pel seu difícil encaix.

Una de les principals novetats de la graella castellera del 2017 és la diada de la Nova Atenes, organitzada pels Minyons de Terrassa i que torna enguany al calendari després, però amb una data i cartell diferent de la primera edició, datada del 2015. La diada està programada per diumenge 1 d’octubre i preveu comptar, a banda dels malves, amb la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca, segons conformació oficial dels Minyons, colla organitzadora. Les tres colles més potents del panorama casteller coincidiran juntes a plaça un mes després de Sant Fèlix i en una diada d’alt nivell.

Fa dos anys, els Minyons van organitzar aquesta actuació –que es va celebrar l’11 d’octubre– i ja va ser d’alt nivell. Els malves van descarregar el 3de10 amb folre i manilles, mentre que la Vella va dur el 4de9 amb folre i el pilar. La tercera colla eren els Castellers de Sants, que van plantar la tripleta màgica. L’actuació se celebra al Parc de Sant Jordi, davant l’emblemàtic edifici modernista de la Masia Freixa.

Enguany, la intenció inicial era repetir el cartell, però avançar la diada uns dies. Els Minyons van tancar l’acord amb la Vella i van parlar amb Sants. Aquests van considerar pràcticament assegurada la seva presència a la diada, però finalment els malves van incorporar l’opció dels Castellers de Vilafranca, per situar la diada entre les de major nivell de la temporada. Aquesta decisió implicava la sortida dels borinots, un fet que no ha agradat gens a la colla de la camisa grisa, que ara es veuen obligats a trobar a correcuita una actuació que s’adapti al full de ruta tècnic.

Amb tot, l’acord dels malves i els verds no ha estat fàcil, per la qüestió econòmica (que, per als vilafranquins, acostuma a ser més que crucial). Ahir mateix, el president dels vilafranquins, Joan Badell, va transmetre al dels terrassencs, Jordi Juanico, la seva darrera proposta. Entre els plantejaments que han fet els Castellers de Vilafranca als Minyons hi ha convidar-los a la diada de Tots Sants del 2018, ja que els verds tenen pensat renovar el format d’aquesta actuació de cara a l’any vinent.

Tot i la rivalitat a plaça, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa mantenen una bona entesa institucional. Ja es va posar de manifest amb l’anterior president, Cesc Poch, i continua ara amb Jordi Juanico. Precisament, les dues colles es plantegen no ser a la Diada del Mercadal de Reus, programada per dissabte 7 d’octubre i que se celebra els anys que no hi ha Concurs. Els verds consideren que el preu que van cobrar el 2015 van ser insuficient (3.000 euros d’entrada, amb 1.000 euros pel primer gamma extra i 500 pel segon) i sostenen que enguany, que Reus exerceix com a Capital Cultural de Catalunya, l’organització hauria d’ampliar el pressupost destinat a les colles. Als Minyons, per la seva part, no els fa el pes el sistema d’incentius. Tant l’Ajuntament com els Xiquets de Reus han previst una ampliació de la partida, però la nova junta dels de color avellana, que va prendre possessió divendres passat, treballa contra rellotge. Divendres de la setmana vinent tenen una reunió convocada amb l’Ajuntament i en els dies següents amb possibles patrocinadors. Ara bé, el paper que té l’organització no és fàcil, ja que, a més de la pressió del temps, les demandes dels patrocinadors passen, en bona part, per la presència de les colles grans. La Colla Vella i la Jove de Tarragona han reservat en el seus calendaris el 7 d’octubre, però els tarragonins encara no han rebut la proposta formal per part de Reus.

Igual que el Mercadal la diada que està en l’aire és la Mercè, ja que enguany la festa de la patrona de la ciutat –el dia reservat a les colles locals– és diumenge. Inicialment, l’Ajuntament havia plantejat celebrar la diada amb les colles foranes dissabte 23 al migdia, però els Minyons –que són fixes en el cartell– s’hi van oposar, ja que no el consideren un bon dia per reunir el màxim nombre de castellers (els malves van fer l’any passat el 3de10fm a la plaça Sant Jaume).

Les altres dues opcions que són damunt la taula és avançar-la set dies (diumenge 17) o fer-la el 24 i passar la diada de colles locals a dilluns, que serà festiu a Barcelona. La primera opció tampoc no agrada als Minyons, ja que aquell dia tenen prevista actuació amb els Castellers de la Vila de Gràcia. Diumenge 17 també hi ha diada de Festa Major a Esplugues, on enguany aniran els Castellers de Vilafranca. Els verds, però, han comunicat als cargolins que en cas que rebessin invitació de la Mercè estudiarien l’opció d’anar a Barcelona enlloc d’Esplugues. A més, diumenge 17 és una de les dates que apareix com a possibles per a la convocatòria del referèndum d’independència. Fa dos anys, la diada de la Mercè ja va canviar de data per la convocatòria de les eleccions del 25 de setembre, això va suposar la sortida del cartell dels Castellers de Vilafranca, ja que en la nova data coincidia amb la diada del Primer diumenge de festes per Santa Tecla.

Amb tot, la tercera colla de la Mercè (a més dels Minyons i els Castellers de Barcelona) no està clara ni decidida. Damunt la taula hi ha l’opció de la Joves de Valls –presents en les dues darreres edicions i que han dut el màxim al seu abast– i dels mateixos Castellers de Vilafranca. L’any passat, els Castellers de Barcelona van decantar-se pels vallencs, però a l’Ajuntament els agrada l’opció que verds i malves facin castells de 10 a la plaça Sant Jaume.

La Coordinadora de Colles Castellers de Barcelona està estudiant la distribució de les diades, junt amb un replantejament de totes les actuacions castelleres que se celebren a la ciutat al llarg de l’any, que arriben a la seixantena. L’objectiu d’aquest treball és reforçar el mapa i l’agenda castellera de la ciutat.

I també entre finals de setembre i començament d’octubre balla una quarta gran actuació, no concretada, però de la que se’n parla des de fa un any. Es tractaria d’una diada organitzada per la Xarxa per a la Comunicació Local, que en els darrers anys ha efectuat una decidida aposta pels castells. La intenció de la Xarxa era reunir les quatre colles de 10, però no ha estat possible fins ara trobar una data en el calendari. Inicialment, va agafar força l’opció de dissabte 30 de setembre, però la convocatòria de la Nova Atenes li ha fet restar possibilitats. Els verds, fins i tot, han proposat com una de les opcions –no prioritària– que la diada sigui divendres a la nit, pensada en audiència televisiva, malgrat que totes les colles assagen i, per tant, els castellers –que omplen bona part de les actuacions com a públic, no hi serien presents.

En les properes setmanes, el cartell d’aquestes diades hauria d’estar tancat. Precisament, les colles punteres són les que més triguen a tancar els seus calendaris i encara no han estat capaces d’adaptar-se a les dinàmica d’agilitat que domina entre les colles mitjanes, que en la majoria de casos, fa mesos que han tancat les seves graelles.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10fm dels Minyons de Terrassa a la diada de la Nova Atenes del 2015 (Foto: Mireia Comas)

Foto 2: 4de9f dels Xiquets de Reus a la diada del Mercadal de fa dos anys

Foto 3: 4de9f dels Castellers de Sants a la diada de la Mercè de colles locals de l’any passat

Articles relacionats:

El dilema de la Mercè

Verds i Joves es disputen la Mercè

La Mercè i els borinots

La Mercè, el dia 20 i sense els verds

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume

Castells per a les colles o per al públic?

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Cara i creu en l’organització de les diades

Quant públic cap a les places?