La Jove es treu els complexes

La Jove de Tarragona va celebrar diumenge l’assemblea anual amb el somriure encara de l’exitosa temporada passada i mirant amb optimisme la que tot just arrenca. Els liles són colla de 10 i tindran el difícil repte de seguir dalt de tot. Serà el segon any d’Aleix Bordas com a cap de colla, que es mostra contundent amb els reptes: “o millores i vas cap amunt, o retrocedeixes; i nosaltres tenim clar cap on volem mirar”.

El 3de10 amb folre i manilles descarregat a la fira de Santa Teresa del Vendrell, el 3de9 amb folre i l’agulla completat al Concurs, el pilar de 8 emmanillat pantat el juliol a Vilanova i el domini sobre el 5de9 amb folre van situar la Jove de Tarragona a l’Olimp casteller la temporada passada. Revalidar tots aquest èxits no serà fàcil i al Cós de Bou en són conscients. Però també es mostren ambiciosos i no renuncien a res. Aleix Bordas prefereix no concretar fites en públic, però de les seves paraules se’n desprèn que en volen més. Encara és d’hora per parlar de nous castells, però la Jove ja ha tocat a l’assaig nous fronts com el 4de9 sense folre, el 4de9 amb folre i l’agulla i ha començat a experimentar un hipotètic 9de9 amb folre. El 4de10fm també pot ser una carta a plantejar, així com també el 2de9fm, que tenen pendent de completar.

El més imminent és l’inici dels assaigs general, previstos per al 3 de març ara inicien l’assaig de canalla i tronc–; la primera actuació la tindran a finals de març. El calendari d’actuacions i de dies festius ja el tenen pràcticament tancat i han reservat un espai per Sant Fèlix, per si arriba la proposta vilafranquina. Un cartell del 30A amb les quatre colles de 10 segueix sent una mera hipòtesi.

El que sí se sap és que el 10 de juny aniran a la XVIII Trobada de Muixerangues d’Algemesí. Enguany seran l’única colla castellera perquè l’altra entitat convidada serà la muixeranga de Castelló. A Algemesí frisen per convertir-se en la primera plaça de 9 dels País Valencià i a la Jove li encantaria abrir aquest camí. Per a Bordas serà una sortida amb un component lúdic i social important, i a nivell casteller caldrà veure com hi arriben i què els interessa portar-hi. La Jove, com la majoria de colles colles, mai no promet castells quan parlen amb les places que els volen per actuar, però l’ombra d’un castell de 9 ja planeta.

Respecte al moment casteller a la ciutat, el cap de colla defuig entrar en valoracions de les altres colles, però subratlla que “el 2015 no va ser tan dolent per a nosaltres com se’ns va voler fer creure. Ens van passar coses amb castells molt grans en dues diades concretes; res més”. Aquell va ser un any complicat per a la Jove, que va sortir de fer la seva millor actuació al Catllar, però que es va veure superada pels Xiquets a les dues diades de Santa Tecla. Per a Bordas l’evolució de la colla ha estat progressiva des de ja fa gairebé deu anys: “sempre hi poden haver moments millors i altres no tan bons. Forma part del joc i del procés de fer-se gran”. El cap de colla dels liles esquiva el cos a cos i manifesta que la competència que més els motiva és l’aprenentatge i la millora constant: “ens fixem en nosaltres mateixos, que prou feina tenim; qualsevol altra cosa ens despistaria”.

El cert és que, un cop reafirmats entre les millors colles, de la Jove de Tarragona se n’espera molt I enguany tindrà reptes d’envergadura. Revalidar, ampliar repertori i suportar la pressió del colze a colze de les més grans; sempre sense deixar de mirar pel seu particular retrovisor cap al carrer Santa Anna: els matalassers ara per ara són lluny, però, l’etern rival sempre hi és.

JORDINA ARMILLA

Foto: Alegria de la Jove després de descarregar el 3de10fm al Vendrell (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Entre el Catllar i Santa Tecla

La Jove és de 10… en un cap de setmana memorable

“La Jove ha estat un revulsiu per a altres colles”

La força tranquil·la de la Jove

La nova actitud de la Jove de Tarragona

L’hora de la Jove