La ‘Setmana del retrovisor’ o els castells en màxima intensitat

Dissabte 30 de juliol de 2016, els Castellers de Vilafranca planten a Vilanova el 3de10 amb folre i manilles més matiner de la història. Un cop damunt la taula per mostrar la seva autoritat, després d’un any en què en els castells de 10 han anat a remolc dels Minyons de Terrassa, que el 2015 van ser els clars dominadors del colós i els primers a fer el 4. Els verds preveuen repetir el 3d10fm en diverses ocasions per tal que quan encarin el 4de10fm tenir-lo plenament sota domini.

Dimecres 3 d’agost de 2016, la Colla Vella es presenta a la plaça del Blat per encarar la diada de la Firagost amb el 3de10fm, que han carregat amb anterior en quatre ocasions i que mai no han descarregat. És un dia laborable, però la moral entre la tropa de la camisa rosada és tan forta i els assaigs tan sòlids, que es mostren disposats a tot. “El somni d’una nit d’estiu”, com encertadament va retransmetre el periodista Carles Cortés la proesa dels rosats.

Entre Vilanova i la Firagost, els dies previs i tot el que va acabar oferint l’extraordinari frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella durant la resta de la temporada es van viure un dels episodis més intensos i apassionants de la història dels castells. El temps situarà tot al seu lloc i la Història –amb majúscules– reservarà un lloc destacat a aquest duel. Són cinc dies que ja es coneixen com la Setmana del retrovisor, per la gesticulació que totes dues colles van mantenir amb una simpàtica guerra de nervis i de demostració de capacitat i potència. El tuit de Manel Urbano al retrovisor del seu cotxe amb la imatge reflectida del Figarot, seu dels Castellers de Vilafranca, escenifica aquesta pugna fora de plaça.

La Setmana del retrovisor i el frec a frec entre les dues colles va merèixer el Premi Moment casteller de l’any durant la Nit de Castells, celebrada dissabte passat a Valls. Aquest premi té com a jurat als cronistes castellers que van optar –amb un consens generalitzat després d’un intens debat– premiar els cinc dies que van de la Festa Major de Vilanova a la Firagost. Els caps de colla dels verds, Toni Bach, i dels rosats, Manel Urbano, van pujar a recollir el premi de mans de l’alcalde de Valls, Albert Batet.

La temporada 2016 –com l’anterior– va tenir tres colles per damunt de la resta, en una clara mostra del seu excel·lent estat de forma. A més de la Vella i Vilafranca, els Minyons de Terrassa també van registrar un excel·lent any, en què van aconseguir mantenir el nivell, tot i els elements en contra que van haver de gestionar, com les baixes de figures claus dels seus troncs.

El pols entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella es va iniciar a la Setmana del retrovisor, però va continuar en les altres grans cites de la temporada, en què les dues colles van coincidir a plaça… o fins i tot, quan no hi van coincidir, com en el duel entre Santa Úrsula i Tots Sants. El duel va ser ajustat i en alguns casos es va decantar a favor dels vilafranquins –especialment al Concurs– i en altres dels vallencs, d’una manera significativa amb les tres rondes de Santa Úrsula, no superades posteriorment. El retrovisor té doble mirall, un de color verd i un altre rosat i és una part fonamental i imprescindible per a qualsevol vehicle, com les dues potents colles que –junt amb els Minyons– mantenen un frec a frec de primer nivell en el moment de màxima expansió dels castells.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca a Vilanova

Foto 2: 3de10fm de la Colla Vella a la Firagost

Foto 3: Manel Urbano i Toni Bach reben de mans de l’alcalde de Valls, Albert Bartet, el premi al Moment casteller de l’any

Foto 4: La fotografia que va originar el tuit del retrovisor

Articles relacionats:

El duel entre la Vella i els verds, els xinesos, Sants i Pere Gassó, protagonistes

La contradicció dels punts

L’actuació más completa i les punts

La histèria dels punts

El difícil repte d’ajuntar-ho tot

Del 10 mite al 10 extraordinari

L’actuació ‘prèmium’