Nens valents i joves motivats

Dos dels premis de la Nit de Castells 2017 han tingut molt en compte les noves generacions castelleres. El Premi L’aleta ha estat per al projecte Jo sóc valent, de la canalla dels Nens del Vendrell, i el Premi a la Iniciativa social ha estat pel JOVErd, dels Castellers de Vilafranca, que promou l’activitat castellera entre els joves de l’Alt Penedès.

El Premi L’aleta distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció i és atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. En aquesta edició s’ha premiat el projecte Jo sóc valent, dels Nens del Vendrell, perquè abraça els elements tècnics, emocionals, de compromís i de pertinença a una colla castellera. La proposta de com tractar la canalla que fan els Nens del Vendrell és un projecte innovador en l’àmbit casteller d’educació emocional, i està basat en l’acceptació de la por com una emoció normal. Jo sóc valent anima als infants a gestionar les debilitats, superant les pròpies pors gràcies a la confiança en el treball –a l’assaig, dels tècnics, de la colla– i forma part d’un treball global d’educació emocional que porta a terme l’equip de canalla dels Nens des de fa tres temporades.

El Premi a la Iniciativa social reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social i és atorgat també pel consell assessor de la Revista Castells. Enguany s’ha premiat el JOVErd, la iniciativa impulsada pels Castellers de Vilafranca que difon els castells entre els joves dels centres de secundària de l’Alt Penedès, per haver constituït una enginyosa eina de participació i recepció de futurs castellers, i que ja ha estat adoptada per altres colles. En la passada edició del JOVErd van participar 1.000 estudiants de secundària dels instituts de la comarca i un vingut d’Encamp (Andorra).

El JOVErd és un concurs de castells en el què participen escoles i instituts de secundària i batxillerat de l’Alt Penedès. La idea del JOVErd va sorgir el 2010 quan la colla vilafranquina cercava una nova fórmula d’incorporar nous castellers i trobar la manera d’acostar els castells als joves d’entre els 16 i els 20 anys. Membres destacats de la colla i professors d’educació física dels centres van preparar tallers de formació i van desenvolupar el contingut del que ara és una activitat extraescolar molt esperada. L’any 2010 van participar dos centres i es va celebrar a final de curs -el juny-. El format ha evolucionat: l’any passat ja van participar vuit centres i la data s’ha anat avançant; enguany se celebrarà el proper 18 de març.

El concurs consta de diferents rondes; en la primera tanda, les colles han de fer pilars de 2 nets envoltats de mans i que premia el major nombre de components. En les altres rondes s’hi poden arribar a veure castells de 5 nets o fins i tot el pilar de 5 amb folre. Les colles adopten noms propis del circuit casteller i en la darrera edició la classificació va quedar així: Bordegassos de l’Alt Penedès, Castellers del Foix (dels Monjos), Tirallongues del Pou de l’Eugeni, Grimpaires del Montagut, Arreplegats del Milà, Vailets del Sant Josep, Menairons d’Encamp i Nous de Vilafranca. Des de la colla i des dels centres valoren l’acció com a notablement positiva: per als verds és una entrada de joves a la colla i per als centres constituir una activitat que fomenta les relacions humanes entre els joves estudiants dels diferents centres.

JORDINA ARMILLA

Foto portada: Els Bordegassos de l’Alt Penedès celebrant la victòria en el JOVErd 2016

Foto 1: Contacontes a la sala de la canalla dels Nens del Vendrell

Foto 2: Membres de l’equip de canalla dels Nens, recollint el premi

Foto 3: Pde5 amb folre dels Castellers del Foix

Foto 4: Anna Riba i Joan Badell, recollint el premi a la Iniciativa social

Articles relacionats:

El duel entre la Vella i els verds, els xinesos, Sants i Pere Gassó, protagonistes

La recepta d’èxit dels Nens del Vendrell

Castells a l’institut: el nou planter

Eines contra la por de la canalla

L’aleta dels de Sabadell

Com ho fem per buscar canalla?