Pere Gassó: dedicació, constància i generositat

 

Parlar del flamant Premi a la Trajectòria, Pere Gassó, és parlar d’un dels emblemes dels Bordegassos de Vilanova. Als seus 68 anys, en porta 45 d’estretament vinculat a la colla. De fet, Gassó va participar, fins i tot, en la gènesi de la constitució dels Bordegassos: es tractava de l’any 1970 i 1971, quan Gassó era un dels responsables de les colònies organitzades, a Font-rubí (Alt Penedès) pel moviment juvenil de la Geltrú. En aquelles estades, els participants van fer una activitat consistent en muntar una cercavila de Festa Major, amb castells inclosos. Aquella improvisada colla castellera va aconseguir, fins i tot, una torre de 5. Allò va ser un dels factors decisius per avançar cap a la constitució dels Bordegassos, que es materialitzaria l’any 1972. Es dóna el cas que Pere Gassó no va poder ser en la primera actuació oficial de la colla, però sí ja en la segona.

Com a casteller dels Bordegassos, Gassó és un dels baixos de referència de la colla de la capital del Garraf, si bé esporàdicament també ha parat a segons, ha pujat al terç i l’any 1976, fins i tot, va anar al quart d’un 3de7. Com a baix, ha fet 127 vegades el 4de8, des del primer carregat per la colla groc terrós l’any 1979 fins l’actualitat. Els pocs que s’ha perdut –onze– han estat per lesió o perquè anava de baix al pilar de 6 com agulla del 4de8. Com a integrant dels baixos, també suma al seu currículum tots els 5de8 i 4de8 amb l’agulla dels vilanovins. En el cas del 3de9, el pilar de 7 i la torre de 8 amb folre, la seva posició ha estat la de segon. Aquest és el cas de l’última tde8f descarregada pels groc terròs, al Concurs del 2012, quan la va parar a segons amb 65 anys.

La trajectòria pilanera de Pere Gassó ve avalada per un altre dels grans mites dels Bordegassos i màster dels espadats: Marcos Montes. Gassó ha estat el seu baix habitual dels pilars de 6 i segon dels pilars de 7 amb folre. Fins i tot, va ser el seu baix en l’intent de pilar de 7 sense folre (amb xarxa) que es va fer l’any 1999 a la Peixateria Vella de Vilanova i la Geltrú. La relació entre Pere Gassó i Marcos Montes, però, neix ja amb el primer 4de8 carregat pels Bordegassos l’any 1979, quan Gassó ja duia Montes a sobre. Probablement per tots aquests anys, Pere Gassó va tenir una menció especial per a Marcos Montes quan va recollir el Premi Trajectòria, aquest dissabte a Valls en el marc de l’onzena Nit dels Castells.

El seu palmarès casteller, però, ve engrandit per la constància i dedicació absoluta a la colla: en més d’una ocasió ha estat baix del pilar caminant d’entrada a plaça, de les tres construccions i del pilar final. Com un dels castellers més respectats als Bordegassos, sap transmetre al seu voltant la confiança i les indicacions justes durant l’execució del castell, per tal que la construcció arribi a bon port. A la mateixa Nit de Castells va voler fer extensiu el seu premi a la resta de baixos i persones que l’envolten (crosses, agulles, contraforts, primeres mans, primers laterals…), en una mostra de l’autèntica generositat amb què viu els castells. Aquesta dedicació amb cos i ànima l’ha portat a ser president dels Bordegassos del 2003 al 2006, un màxim càrrec –durant quatre temporades– al qual hi suma haver estat cap de pinyes, cap social i relacions públiques (càrrec que encara exerceix).

Aquest bordegàs des del mateix embrió de la colla vilanovina és el primer membre dels Bordegassos que rep un reconeixement públic del món casteller com el Premi Trajectòria. Dissabte a la nit, les seves darreres paraules d’agraïment pel premi, al Centre Cultural de Valls, van ser per dedicar-lo a un bordegàs recentment desaparegut, Josep Raventós, Carro. I és que Pere Gassó viu els castells amb la passió i la generositat dels grans castellers i les bones persones, de manera que la seva “família castellera” (des dels Bordegassos fins a la darrera colla que coneix) és un dels valors que més s’estima.

Foto 1: Pere Gassó, parant de baix un 4

Foto 2: Gassó rep el Premi a la Trajectòria de mans del conseller Santi Vila

Articles relacionats:

El duel entre la Vella i els verds, els xinesos, Sants i Pere Gassó, protagonistes

El valor de la trajectòria

Castellers que no veuen el sol

Càmeres que retraten la grandesa dels castells