Tecnologia 2.0 al servei dels castells

No ve d’ara. Ja en el seu dia va córrer la postveritat que els Minyons feien els castells per ordinador. Res més lluny de la realitat, però aquella afirmació tenia quelcom de premonitori: les colles han començat a gestionar l’assistència als assaigs i la composició de les pinyes a través de la tecnologia 2.0. És la nova tendència que arriba després dels croquis en paper projectats a la paret o dels grups de whatsapp: les aplicacions mòbils han arribat per ajudar les Tècniques de les colles.

Aquesta setmana s’ha anunciat el que serà una nova App dedicada a la gestió de les colles, la soca.cat arribarà en breu amb ganes de complementar un espai cada com més variat d’aplicacions castelleres per a dispositius mòbils. Fa un any i mig, precisament, que està en funcionament l’aplicació APPsistencia i sis colles ja la fan servir: Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Badalona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de Barcelona, Nens del Vendrell i Castellers de l’Alt Maresme. La seva adaptació en les dinàmiques d’assaig d’aquestes colles ha tingut un índex d’acceptació alt i, segons apunta el seu desenvolupador, Àngel Casellas, “les colles han notat una millora considerable en la gestió del dia a dia”. Actualment, hi ha una desena de colles que ho estan acabant de valorar i altres visites comercials que encara estan pendents de fer.

Les App són una eina de gestió tecnològica pensades per millorar tasques habituals. L’Appsitencia els té definits i obre la possibilitat d’incorporar altres funcionalitats segons necessitats de cada colla, com confirmar l’assistència a assaigs i diades, informar del transport a utilitzar a través d’una aplicació per a mòbils, confecció de les pinyes a través d’una tablet o PC en base a l’assistència confirmada, projecció al local de la pinya o publicació a l’APP, rebre i enviar missatges i comunicats a la colla. Appsistència va sorgir a les files dels Castellers de la Vila de Gràcia, on milita el seu desenvolupador.

Per la seva part, lasoca.cat es va presentar dilluns a Valls i permetrà fer la gestió de les dades dels castellers, portar al dia l’agenda de lla colla incorporar un sistema de missatgeria instantània amb tots els castellers registrats. L’aplicació està pensada tant per a colles grama com mitjanes i petites iI permet crear i cantar les pinyes dels castells des de qualsevol tauleta o ordinador.

Les aplicacions i la tecnologia se sumen a un món casteller cada cop més tecnològic però on els castells de moment el fan les persones.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Assaig dels Castellers de la Vila de Gràcia, una de les primeres colles a fer servir les app en les dinàmiques tècniques (Foto: El Periódico)

Articles relacionats:
L’era dels castells 2.0 al palmell de la mà
Verds, Marrecs i Minyons, les ‘Top influencers’
El món casteller al mòbil, en un sol clic
El Baròmetre obre aplicació