Castells de rodatge amb el cor a Gavà

L’agenda castellera del primer cap de setmana de maç ha estat marcada pels tràgics fets produïts ahir al matí al que fins divendres havia estat el local d’assaig dels Xiquets del Serrallo. La mort d’un component dels Castellers de Gavà, Jordi Calatayud, ha commocionat el món casteller i la societat catalana. Les actuacions programades per avui han tingut pilars de dol en record del casteller mort i amb missatges d’ànim adreçats a la colla del Baix Llobregat.

La principal actuació del cap de setmana ha estat a Sant Cugat, on Sant Medir ha dut gamma mitjana de 7 a les tres colles participants: els castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia i els locals. Tot i estar en disposició de fer castells de 8, les tres colles han optat per rodar troncs i canalla davant els propers compromisos. El 5de7 fet les tres colles i el 7de7 de les dues colles barcelonines han estat les millors estructures.

Dissabte a la tarda també hi va haver castells. A Barcarès (Catalunya Nord) els Castellers del Riberal van fer el seu primer 3de7 de l’any. En canvi, no van poder amb el 4de7, que van haver de desmuntar. A més, van completar els primers 2de6 i pilar de 5 de l’any i van desmuntar un intent de 4de6 amb l’agulla. Els de Bao van estar acompanyats dels Arreplegats en un cap de setmana de germanor i on els universitaris van fer proves de manilles a la torre i de folre al 3 amb l’agulla.

A Canillo (Andorra) es van veure castells de 6 de la mà dels Castellers d’Andorra i els Tirallongues de Manresa. La torre de 6 dels andorrans i el pilar de 5 dels del Bages van ser les millors construccions. També hi ha hagut castells a Vilafranca, en aquest cas fets per dones, les de les colles dels Xicots i dels Bous, tot i que aquestes darrers només han pogut fer el pilar de 4. Al Poble Sec, la colla del barri també ha fet castells previ a la seva calçotada. Han estat construccions de 6 en solitari.

Un altre focus d’interès en l’agenda castellera ha estat a Madrid, on la flamant castellera de la capital espanyola ha fet els seus primers pilars de 4 a plaça, amb camisa blanca. Los Gatos –sobrenom que ha adoptat la colla– ja fa mesos que assaja amb regularitat cada divendres i progressa mica en mica. Impulsada pel Centre Català de Madrid, la colla confia fer les seves primeres construccions aquest any.

Les diades de rodatge continuaran el cap de setmana vinent. Les cites més destacades seran a les Fraqueses i la Sagrada Família. Serà el debut a plaça de colles com els Capgrossos de Mataró, Marrecs de Salt, els Xics de Granollers o els Castellers de la Sagrada Família.

DISSABTE
Diada a Bascarès:
Castellers del Riberal: 3de7, (id)4de7, 2de6, (id)4de6a

Diada del Palau de Gel (Canillo, Andorra)
Castellers d’Andorra: 2de6, 3de6a, 3de6
Tirallongues de Manresa: 3de6, 4de6a, 4de6

DIUMENGE
Diada de Sant Medir (Sant Cugat)
Castellers de Sant Cugat: 5de7, 4de7a, 4de7
Castellers de Sants: 5de7, 7de7, 4de7a
Castellers de la Vila de Gràcia: 5de7, 7de7, 4de7

Diada de la Dona (Vilafranca)
Bous de la Bisbal: (id)4de6, (id)3de6
Xicots de Vilafranca: tde6, 3de6a, 4de6
4de6 conjunt

Diada de la Calçotada (Poble Sec, Barcelona)
Castellers del Poble Sec: 4de6, 4de6a, 3de6

Foto 1: 5de7 dels Castellers de Sants a Sant Cugat

Foto 2: 3de7 dels Castellers del Riberal a Bascarès

Foto 3: Pilars de dol dels Castellers d’Andorra i els Tirallongues de Manresa

Articles relacionats:

Els Castellers de Gavà: la colla que sempre s’aixeca

Sant Cugat acull un Sant Medir matiner

A Madrid s’enfilen com a gats

Els objectius pendents