El canvi de cromos entre les colles punteres

El calendari del 2017 confirma una tendència ja registrada en les darreres temporades i és la proliferació d’actuacions organitzades per les colles punteres que conviden a altres del mateix nivell. Enguany, hi ha el cas destacat de la Diada de la Nova Atenes, que els Minyons organitzen l’1 d’octubre i que comptarà amb la presència de la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca, i també la Diada del Pati de la Colla Joves, on hi seran ens verds.

Les colles punteres han perdut la por –o les manies– de convidar-se entre si per a algunes de les actuacions que organitzen, que, de fet, són poques. Fa uns anys hagués estat impensable que els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca pactessin actuacions conjuntes. Això és el que ha passat aquest 2017 amb la segona edició de la Diada de la Nova Atenes, que organitzen directament els Minyons. Tot i que inicialment, la intenció dels malves era repetir el cartell de fa dos anys (amb la Colla Vella i els Castellers de Sants) –i així els ho van fer saber als borinots–, finalment es va imposar l’opció que les tres colles més fortes del panorama casteller coincidissin a plaça un mes després de Sant Fèlix, amb el calendari en la seva màxima intensitat.

La presència dels verds a Terrassa té com a contraprestació la invitació a que els Minyons vagin a Tots Sants del 2018. Així ho han parlat els responsables de les dues colles, si bé l’acord encara no està tancat. Els vilafranquins es plantegen canviar el model de la diada de Tots Sants, que des del 2011 té un format fixe amb Castellers de Sants, Capgrossos de Mataró i Xiquets de Tarragona.

També fa uns anys hagués resultat de complicada cocció un intercanvi entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves, però ara s’ha gestat amb una certa facilitat. L’any passat, els del carrer Gassó van actuar a la Diada del Figarot, que els verds organitzen el cap de setmana del 15 d’agost davant del seu local. És una actuació on acostumen a anar-hi els Castellers de la Vila de Gràcia i colles petites –els vilafranquins la van crear el 2011 en no ser convidats a la Bisbal–, però l’any passat va comptar també amb la presència de la Joves, als quals els interessava per calendari. Com a contraprestació, enguany els vilafranquins actuaran a la Diada del Pati, l’actuació que organitza la Joves cada mes de juny abans de Sant Joan. El 2013, aquesta diada ja va comptar amb la presència dels Minyons, que van esdevenir la primera colla forana en fer un castell de 9 a Valls (anys enrere la Jove de Tarragona era assídua, però sense castells superiors als bàsics de 8). Ara, els verds es plantegen ser la primera de fora que fa gamma extra a la ciutat bressol dels castells.

La invitació dels del carrer Gassó als vilafranquins és un fet inèdit, ja que històricament la relació entre les dues colles havia estat distants (al Figarot, tradicionalment, hi havia més simpatia per la Vella que per la Joves, especialment des que els vermells van decidir no actuar als Sant Fèlix de 1991, 92 i 93 per estar en contra d’anar també a la processó). El nou ordre casteller, però, permet afavorir determinades complicitats i ara els verds tenen millor química amb la Joves, ni que sigui perquè comparteixen un mateix rival. El president de la Joves, per exemple, va assistir al sopar anual dels Castellers de Vilafranca; el de la Vella, no. Els verds conviden al seu sopar als representants de les colles que han participat en les diades organitzades per ells.

Al Portal Nou de Valls, per contra, els resulta més fàcil entendre’s amb els Minyons de Terrassa per generar intercanvis. L’any passat, els malves van actuar a la diada de Sant Isidre, que la Vella organitza a la plaça de l’Oli el cap de setmana més proper al patró dels pagesos. El cartell d’aquesta diada acostuma a ser amb dues colles més del Camp (els Xiquets de Tarragona i els de Reus), però excepcionalment els malves van entrar-hi el 2016 (enguany, torna al format habitual). Una setmana després, la Colla Vella va actuar a la Diada del Patrimoni de Terrassa, també en plena sintonia amb els Minyons. Enguany, els rosats tornaran per tercer any consecutiu a Terrassa, en aquest cas per ser presents a la diada de la Nova Atenes. En tres anys hi hauran anat tres cops de la mà dels Minyons; en els quinze anteriors també hi havien anat tres vegades, però només una per participar en una actuació promoguda pels del carrer Teatre (2004), ja que les altres dues van ser amb els Castellers de Terrassa (2011) i la Festa Major (2008).

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de9f de la Colla Joves a la diada del Figarot de Vilafranca (2016)

Foto 2: 3de9f de la Colla Vella a la Diada del Patrimoni de Terrassa (2016)

Foto 3: 3de9f dels Minyons de Terrassa a la Diada de Sant Isidre de Valls (2016)

Articles relacionats:

El calendari del segon tram treu foc

Sant Fèlix sarà a quatre i sense els Xicots

Verds i Joves es disputen la Mercè