El caramel de Washington

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, va deixar clar dilluns, a la reunió que havia convocat per intentar resoldre el conflicte dels drets televisius, que els castells tindran un paper rellevant en la presència catalana a l’Smithsonian Folklive Festival a Whashington, entre finals de juny i principis de juliol de l’any que ve. El principi d’acord que Vila va signar el 29 de juny de l’any passat amb el Smithsonian Institution es convertia, de fet, en el compromís d’un dels grans projectes de la Conselleria de Cultura a mig termini, potser el més important en matèria de cultura popular i tradicional. Ja quan es va anunciar el projecte, l’any passat, en algunes juntes de colles van començar a dissenyar estratègies per intentar ser la colla elegida per representar el món casteller en un esdeveniment de gran importància per l’ampli ressò que té als Estats Units i al que cal considerar un dels més grans festivals de cultures del món que se celebren en tot el planeta. La intervenció de Vila es va interpretar per part d’alguns dels assistents a al reunió com un avís per a navegants, una mena de versió amable de la frase “qui no es porti bé no sortirà a la foto”. En el context del conflicte dels drets, que cadascú tregui conclusions.

La decisió, però, va per llarg. Aquell principi d’acord que es va signar el dia de Sant Pere de l’any passat a la capital federal nord-americana s’ha de traduir ara en un acord definitiu, que ha d’incloure tots els detalls, i que aquestes setmanes s’està acabant de treballar. Un cop se signi l’acord (es preveu que pugui ser durant el trimestre que ve), caldrà bastir l’equip tècnic que coordinarà tot el projecte, que tot apunta que estarà en l’òrbita de la Fira Mediterrània de Manresa. Només a partir d’aquest moment s’estarà en disposició de concretar detalls i, per tant, s’iniciaran les converses per acabar de determinar quina serà la colla que tindrà el privilegi de viatjar als Estats Units. Aquesta circumstància no és exclusiva del món dels castells. Altres manifestacions de cultura popular i tradicional del país estan en una situació similar. La Patum de Berga, per exemple, ja ha pres l’acord formal de manifestar la seva voluntat de ser-hi present, però cal concretar com.

L’operació serà de gran magnitud i, de fet, ja fa mesos el conseller Vila ja va explicar que la previsió era destinar a l’esdeveniment un mínim d’un milió d’euros provinents de fons públics, per als quals vol comptar amb la col·laboració de les diputacions. A ningú escapa que portar a Washington una ingent quantitat de gent i material (gegants, dracs, guites, capgrossos, pirotècnia…) és una feina logística de gran dificultat i de la que en dependrà en gran part l’èxit de la iniciativa.

Pel que fa a les colles, a l’hora de fer travesses cal tenir molt presents les dates: l’esdeveniment se celebra als voltants de la festa nacional nord-americana, el 4 de juliol. Les dues setmanes de festival es preveuen, al 2018, entre el 29 de juny i el 8 de juliol. Això vol dir, per exemple, que a les colles de Valls els agafa molt just per la Festa Major de Sant Joan, però hi arriben amb comoditat segons quines siguin les dates d’actuació, i als Minyons de Terrassa els cau en plena actuació de Festa Major. Serveixin aquests dos casos com a exemples dels condicionants que poden sortir a l’hora de triar quina colla pot representar el món casteller. Les últimes sortides oficials (amb alguna institució pel mig) van ser l’any passat: els Minyons de Terrassa van anar a Singapur i els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona a l’Expo de Milà el 2015. Abans, la Colla Vella havia anat a l’Expo universal de Shangai, a la Xina.

Hi ha precedents d’actuacions castelleres als Estats Units. La Coilla Vella ha fet dos grans vaitges al país: El primer, a Houston (Texas), el 1992, i i el segon, a Xicago, el 1994. Els Castellers de Vilafranca van actuar a Nova York el 2011. A Nord-Amèrica hi ha estat també els Castellers de la Vila de Gràcia, que van ser a Montreal, al Canadà, el 2015.

El Smithsonian Folklive Festival és un esdeveniment de gran magnitud, amb gran ressò mediàtic, i amb un nombre de visitants que supera el milió de persones en les dues setmanes que dura. L’any passat, la cultura convidada va ser la del País Basc, i aquest any es dedica al món del circ. L’any que ve, toca Catalunya. El festival se celebra al National Mall, tot un símbol de la capital federal nord-americana, allà on es fan les grans manifestacions ciutadanes. La foto d’un castell en aquest escenari serà per emmarcar. Falta saber de quin color serà la camisa.

FRANCESC DOMÈNECH

Foto 1: Foto de grup de La Colla Vella, a Houston, el 1992.

Foto 2: 4de8 dels Castellers de Vilafranca, en un terrat de Manhattan, amb l’Empire State Building al fons.

Notícies relacionades:

La guerra dels drets d’imatge (Episodi II)

Les colles preparen el viatge del 8 de juny

Valls, París, Hangzhou

La Xina es torna a vestir de 9

A la conquesta de les amèriques

Grans diades que traspassen fronteres

“Questi ragazzi che fanno le torri”

Preparats per viatjar

Els castells fan la volta al món

L’Àfrica i els castells es donen la mà

Descarregant castells arreu del món

El Dahi Handi ‘borinot’