La guerra dels drets d’imatge (Episodi II)

El conflicte sobre els drets d’imatge dels castellers està més a prop de resoldre’s avui que fa una setmana. Després de vuit dies d’intenses converses i trobades discretes, totes les parts es van aplegar ahir en una reunió convocada pel conseller de Cultura, Santi Vila, al Palau Marc –seu del Departament de Cultura, a la Rambla de Barcelona– per trobar una solució. De la reunió no va sortir un acord explícit, perquè el conflicte té diverses branques, moltes de les quals complexes des d’un punt de vista jurídic, però sí que es va evidenciar la voluntat col·lectiva per trobar una via que garanteixi el que tothom i totes les parts van manifestar ahir: que les retransmissions castelleres del 2017 es puguin fer per al conjunt del país i amb normalitat. A la reunió hi van assistir el president de la Coordinadora, Jordi Grau; el conseller delegat de la Xarxa, Francesc Pena; el cap de programes i adjunt a la direcció de TVC, Sígfrid Gras, i el director general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, Lluís Puig, acompanyats d’altres càrrecs de les seves respectives organitzacions i, en alguns casos, per advocats. També hi eren representants de Damm, l’empresa patrocinadora dels castells i que també s’ha preocupat per buscar vies d’entesa.

La trobada convocada per Santi Vila tenia com a primer objectiu establir les bases per cercar un acord en el qual se sentin còmodes totes les parts. Però també pretenia escenificar una certa distensió després d’uns dies de desacords creixents i diferències explícites. I encara hi havia una tercera finalitat que no apareixia en l’ordre del dia: fer palès que el soroll i el conflicte genera més pèrdues col·lectives que beneficis particulars. Així ho van entendre diversos dels assistents en les paraules inicials de Vila, que va recordar que la cultura catalana tindrà un aparador de primer ordre l’any vinent a Washington, on els castells jugaran un paper rellevant. Avís per a navegants (especialment per a les colles que no poden viure sense viatjar).

La cerca d’un acord entre TVC i la Xarxa. La reunió no buscava un acord tancat, donada la complexitat de la situació i la necessària intervenció d’advocats i experts jurídics. Però sí que tenia la necessitat –més enllà d’establir un clima de diàleg– d’arrencar alguns compromisos que poden arribar a ser desllorigadors del conflicte. El primer és un acord entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) –l’organisme que inclou TV3– i la Xarxa per a la Comunicació Local, que posi en context la situació actual. En el conveni vigent, que data de 1997, no hi apareix la Xarxa, malgrat que aquesta cadena és la principal productora avui de continguts audiovisuals castellers i que, en col·laboració amb les televisions locals –a les quals agrupa–, és qui va realitzar la majoria de retransmissions castelleres de l’any passat. Les dues parts van acordar buscar una entesa que reculli i actualitzi la situació real i que, al mateix temps, distribueixi les responsabilitats i funcions de totes dues cadenes. A priori, no hauria de ser un capítol difícil, especialment, perquè es tracta de dues corporacions públiques en les quals els seus òrgans de govern no permetran un conflicte. Pura lògica institucional. Però, com que, a més de públiques, també tenen la condició d’empreses (públiques), el legítim posicionament estratègic amenaça a que l’acord no sigui immediat.

En tot cas, l’intent de cercar un acord entre les dues cadenes és una primera victòria per a la Xarxa, que reivindica ser actor de la situació. Una condició, però –cal dir-ho– que no li ha negat mai ningú.

La titularitat dels drets i el generós pas de Damm. La ratificació de l’assemblea de la CCCC –per àmplia majoria– que els drets estan en possessió de la pròpia Coordinadora, ara fa deu dies, ha permès deixar clar el panorama… però no del tot, segons les versions. A la reunió d’ahir no es va discutir aquesta condició (la reunió tenia com a objectiu propiciar enteses i no aprofundir distàncies), però sí que es va posar de manifest la necessitat de buscar un entorn que clarifiqui les cobertures. El conveni de fa 20 anys recull diverses cessions en les quals intervenen la mateixa Coordinadora, la Generalitat, Televisió de Catalunya i Damm. Va ser una fórmula que aleshores va servir en un moment que els castells necessitaven majors recursos per l’assegurança, però que ara necessita una revisió actual. I Damm, ahir en una mostra de generositat, va oferir sortir de l’acord de cessió de drets i centrar la seva participació en el món casteller en el patrocini, enlloc de la gestió dels drets d’imatge.

Amb tot, la presència de Damm en el conveni actual no és un dels motius del conflicte, ni de bon tros. Però la seva sortida del conveni obliga a la redefinició del contracte. És una possible solució que els diferents advocats estudiaran en les properes setmanes.

Hauran de cedir els seus drets els castellers a títol individual? Aquesta és una de les preguntes que encara no té una resposta clara i que ahir va planar a la reunió. La Xarxa considera que sí, mentre que la CCCC manifesta que ja ho fan les colles en la seva representació. O això és el que sostenen els seus respectius equips jurídics.. Algunes colles, de fet, ja els han començat a demanar als seus membres. Que sigui un pas imprescindible no hauria de resultar cap més problema que la logística de perseguir les colles mandroses.

El paper (central) de la Coordinadora. La reunió d’ahir va escenificar un reconeixement explícit de la Coordinadora de Colles Castelleres com a part central del tema. Les referències que va efectuar Lluís Puig en representació de la Generalitat, van resultar explícites. Potser a algú li sorprèn que, a aquetes alçades de la pel·lícula, convingui reconèixer a la CCCC un paper de representativitat en els temes que afecten el conjunt del món casteller. Però el comunicat que van emetre dilluns passat els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella no ha agradat gens a la majoria de parts (amb l’excepció de la Xarxa). Ningú no ho diu en públic per no afegir més llenya al foc, però tothom ho comenta en privat.

Per aquest motiu, les paraules, primer de Vila i després de Puig, van ressonar amb consistència en la reunió d’ahir: la Coordinadora és l’únic interlocutor del món casteller. Les altres dues colles que havien formalitzat un principi d’acord amb la Xarxa per participar en la diada promoguda per aquesta cadena a finals de setembre –que finalment no s’ha pogut tancar (els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona)– van reiterar la setmana passada el seu alineament amb la CCCC. Entre altres colles grans, el posicionament dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella ha estat entès com una voluntat de desestabilització de la Coordinadora, però al mateix temps com l’intent de buscar nous escenaris en què les colles que integren el flamant grup de 10 creat per la CCCC surtin més beneficades en hipotètics repartiments de guanys.

Els drets dels castells poden generar guanys? Aquesta és la pregunta que es fan des del primer minut els actors d’aquest conflicte. Ningú no té la resposta, però les intuïcions de la majoria de parts és que no. O si més no, no poden generar cap volum important. L’impacte del vídeo viral de Red Bull TV al Concurs de Castells –que ha registrat ja els 100 milions de visites– conviden a imaginar escenaris ambiciosos, però el cert és que, més enllà d’aquest fet, no hi ha hagut cap interès ferm i explícit de cadenes o distribuïdors de drets d’imatge per voler comercialitzar els castells. El que no se sap és si aquesta manca d’interès és deguda a que no hi ha prou mercat o a que ningú ha fet cap pas fins ara per comercialitzar els drets.

A la reunió d’ahir es van deixar clares dues coses. D’una banda, que els drets d’imatge no són exclusius; és a dir, que les gestions poden ser compartides. I, d’una altra –i important per al conjunt del mon casteller–, que en cas que es comercialitzin i generin beneficis, aquest seran directament per al món casteller, un cop cobertes les despeses corresponents.

Perillen les retransmissions? Ningú no es pot imaginar que les grans diades de la temporada del 2017 no es podran veure en directe pel conjunt del país. A hora d’ara, no està tancat. Però no aconseguir-ho seria fer cas omís a l’avís per a navegants que Santi Vila va exposar a la reunió d’ahir. I en el pitjor els casos, algunes televisions locals, com TAC 12 o Penedès TV, no volen renunciar a fer els seus directes de retransmissions.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Diada al Catllar de fa dos anys, amb els Castellers de Vilafranca en primer terme i la Jove de Tarragona i la Colla Vella també a plaça (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: Els Minyons de Terrassa descarregant el 4de10fm l’any passat, una de les diades retransmeses per la Xarxa i que va generar conflictes de gestió (Foto: Josep Pont)

Articles relacionats:

La guerra dels drets d’image arriba als castells

Els castells tenen audiència

Un castell vist per prop de 100 milions de persones

Els castells en gran pantalla