La patata calenta de la Mercè

Les dues diades castelleres de la Mercè –la de les colles convidades i la de les sis colles de la ciutat– viuen enguany en un interrogant de confusa solució. A hores d’ara, les dues actuacions no tenen data tancada i la de colles convidades tampoc té cartell. De fet, fins i tot la de colles locals podria arribar a canviar de manera excepcional aquest 2017.

El calendari del 2017 fa que la Mercè –que és el dia on actuen les colles locals– sigui diumenge. Segons el protocol festiu vigent, en aquest cas, la diada de colles convidades passa a dilluns 25, que és festiu a la ciutat, mentre que diumenge es manté la de colles convidades. Però a final de la temporada passada, en una reunió de valoració de la Coordinadora de Colles Castelleres de Barcelona, amb la presència de l’Institut de Cultura de Barcelona (és a dir, l’Ajuntament), es va plantejar que la diada que canviaria de data el 2017 seria la de les colles foranes, una decisió ben vista pel conjunt de colles de la ciutat, especialment pels Castellers de Sants, per reforçar el paper de la que els anys abans havia estat la diada petita de la Mercè, però que ha guanyat pes i protagonisme, gràcies al nivell exhibit per les colles.

Aquesta tesi ha estat refermada aquest mes de febrer en la proposta que l’ICUB –amb caràcter d’esborrany– ha traslladat a les colles de la ciutat per millorar els seus respectius convenis i que recull un significatiu creixement en les partides que rebran. En aquest document, l’ICUB proposa una modificació del protocol festiu en doble sentit: per una banda –i tal com es va parlar a finals de l’any passat–, la diada de colles locals es mantindrà sempre el dia 24, encara que sigui diumenge, i, per altra, la diada de colles convidades passa a denominar-se Diada Històrica de la Mercè i serà coorganitzada pels Castellers de Barcelona i el mateix Ajuntament.

A través d’aquesta fórmula, l’Ajuntament aconsegueix superar el conflicte històric –avui en punt mort– entre els Castellers de Sants, els Castellers de Barcelona i el mateix ICUB pel cartell de la diada de colles foranes. Els borinots sempre han reclamat que en aquesta exhibició participi la millor colla de la ciutat, especialment des que a partir del 2010 van protagonitzar el sorpasso. Al mateix temps, amb aquesta proposta l’Ajuntament oficialitza un suport explícit a les colles de la ciutat en un moment en què es troben en la millor posició i estat de forma.

En casos com el del 2017, la proposta municipal suggereix que la diada de colles convidades es faci dissabte 23 o el diumenge anterior o posterior a la Mercè. I aquí és on el problema adquireix un nou estadi, ja que els Minyons de Terrassa –habituals a la diada de la Mercè des fa 35 anys i que l’any passat van fer el primer castell de 10– ja han manifestat que no actuaran el dia 23. De fet, els malves han precisat que només actuaran a la Mercè si és el dia 24 o el 17 –tot i que, en aquest cas, requeriria un acord amb els Castellers de la Vila de Gràcia, colla amb qui han adquirit un compromís per actuar aquell dia al barri d’Horta–. Els vallesans consideren que un dissabte no són en condicions de respondre a les exigències d’una diada com la Mercè, que el seu cap de colla, Nani Matas, vol de màxim nivell.

Arribats a aquest punt, la solució a l’equació de la Mercè passa per diverses possibilitats, però cap d’elles genera unanimitat ni agrada tothom. La primera és que la Mercè de colles convidades sigui diumenge 17. Això satisfaria als Minyons, però no als Castellers de la Vila de Gràcia, que els ha costat esforços tancar l’actuació d’Horta –amb els Minyons en el cartell– responent precisament a una petició que l’Ajuntament ha fet a les colles per a que s’obrin a nous barris.

La segona opció és que la diada es faci el 23 i sense els Minyons. Per a qualsevol aficionat als castells costa d’imaginar aquesta possibilitat, ja que els malves han estat la colla que ha fet més gran la diada de la Mercè (el 1994 la van convertir en la segona plaça de gamma extra, el 1995 van fer el primer 5de9f del segle i l’any passat el primer castell de 10 de la història de Barcelona).

La tercera possibilitat suposaria fer una marxa enrere al que es va traçar en la mateixa Coordinadora de Colles de Barcelona i en la proposta de l’ICUB: que la diada de colles locals es faci el 25. Qui difícilment ho acceptaria serien els Castellers de Sants, ja que, tot i ser la millor colla de la ciutat, relegaria la seva presència a la Mercè de nou a un segon pla. I, a més, els borinots no estan ara per fer gaires favors als Minyons després de veure’s fora del cartell de la Diada de la Nova Atenes, tot i tenir una confirmació inicial.

Encara existeix una quarta opció, que seria excepcional per aquest curs: que la diada de colles locals es faci diumenge 24… i amb la presència dels Minyons. Seria l’única possibilitat en què tothom podria actuar, si bé els Castellers de Barcelona perdrien un actiu significatiu en l’ara denominada Diada Històrica de la Mercè, que baixaria dos esglaons de cop, ja que quedaria per sota de la de colles locals i sense els Minyons, ni que fos per un any.

La patata calenta està damunt la taula de les colles i, especialment el mateix ICUB. El proper dia 9, la Coordinadora de Colles de Barcelona té convocada una reunió on s’hauria de prendre una solució. Les colles estan agraïdes a l’Ajuntament per les millores substancials que els aportarà el nou conveni, però li retreuen obertament la seva lentitud a l’hora de gestionar les diades castelleres de la Mercè, ja que, per tercer any consecutiu arriba el mes de març –quan els calendaris ja estan tancats– i el més calent és a l’aigüera.

Mentrestant, al carrer Gassó de Valls i al Figarot de Vilafranca esperen una trucada des de la plaça de Sant Jaume per ser la tercera colla en la diada de colles convidades. O, fins i tot, segons l’opció triada encara hi cabrien totes dues a plaça, com per exemple si l’actuació fos el 23 i els Minyons confirmessin la seva negativa a ser-hi aquest dia.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de9f simultanis dels Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sants a la diada de colles locals de la Mercè de 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 3de9f dels Castellers de Barcelona a la diada de colles convidades de 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: 3de10fm dels Minyons de Terrassa a la diada de colles convidades de 2016 (Foto: Mireia Comas)

Foto 4: La Jove de Barcelona, els Castellers del Poble Sec i els de la Sagrada Família, en ronda conjunta el 2014 (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

El calendari del segon tram treu foc

La Mercè i els borinots

El dilema de la Mercè

Verds i Joves es disputen la Mercè

La Mercè, el dia 20 i sense els verds

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume