La pressió dels Alberts

Entrar com a cap de colla de la Vella en el millor moment de la seva història ja té una pressió considerable. Fer-ho amb un vot de contestació com el que va registrar la candidatura conjunta a cap de colla i president d’Albert Martínez i Albert Pedret, divendres passat, afegeix un punt de pressió superior. Als Alberts els ha tocat pagar el model d’una transició que ho acabat de ser ben vista per bona part de la colla, tot i que hi ha el convenciment generalitzat que el malestar no passarà de l’assemblea.

El resultat de l’elecció de la nova junta tècnica i administrativa va ser un toc d’atenció, i no pas menor. L’única candidatura presentada va rebre 130 vots a favor, 86 en contra i 19 abstencions. Un vot de rebuig elevat –molt elevat– per a una colla que es troba en el millor moment social i tècnic de la seva història. De fet, l’assemblea de divendres va ser la més multitudinària viscuda mai per la colla. Les votacions no van ser a mà alçada, sinó en urna.

Les causes que van propiciar un vot de rebuig són diverses i no responen a cap crida organitzada. Bona part dels vots en contra van voler expressar un cert malestar que ha circulat en alguns ambients de la colla per una transició que no ha estat fàcil, des que Manel Urbano va comunicar a final de temporada que no continuaria com a cap de colla després de sis anys al capdavant dels rosats. Ja en aquell moment, Urbano va fer saber a la gent de la seva junta que li agradaria que algú dels qui l’han acompanyat els darrers anys agafés el relleu, sense proposar cap nom en concret. En pocs dies es van posicionar dos possibles candidats: Òscar Rodon i Albert Martínez. Finalment, va ser aquest darrer qui va fer el pas i va encapçalar la candidatura que divendres el va escollir com a cap de colla. Rodon va optar el mes de gener per sortir de la cursa i evitar que a la colla es batessin dues candidatures, que haguessin pogut alterar el bon moment en què es troba l’entitat. Tot i que ell ha mantingut una actitud de discreció –que ha estat lloada en diversos sectors de la colla– gent del seu voltant va interpretar que havia estat “convidat” a retirar-se, malgrat no haver-se produït cap conversa en aquest sentit, segons van ressaltar els dirigents sortints.

Conscients d’aquest ambient enrarit –o de la necessitat de la colla per rebre informació concreta– la junta sortint va convocar una assemblea informativa el 21 de febrer per reconduir la situació i aturar el run run que durant bona part de l’hivern s’ha sentit al Portal Nou. El moviment va generar resultats, ja que la reunió va aclarir la situació i va neutralitzar el neguit, però va tenir un efecte col·lateral divendres passat, amb la concentració elevada de vots en contra.

A la colla tothom està convençut que la reacció no passarà d’aquí i divendres vinent, durant el primer assaig, es manifestarà la sensació d’unitat que ha marcat els darrers anys, gràcies a l’enorme salt qualitatiu registrat. Un dels més veterans del Portal Nou ha definit el vot de contestació com “una jugada d’escacs ordenada que no farà canviar el sentit de la partida”.

La pressió real que sí que tindran els dos Alberts és mantenir l’excel·lent nivell heretat de Manel Urbano i Joan Ibarra. Tenen molts elements a favor, al marge de les seves habilitats i competències. D’entrada, l’equip que acompanya Martínez prové, fonamentalment, de l’anterior Tècnica, on ell mateix havia estat una peça clau, i això ha estat una valoració ben vista pel conjunt de la colla per garantir continuïtat als èxits dels darrers anys. El mateix Martínez és coneixedor com pocs de la parròquia del Portal Nou: la seva veu és la que s’ha sentit en alguns dels castells més grans de la colla en les darreres temporades (com els de 10, el 4de9sf o el 2de8sf), als quals pujava Manel Ubano. Casteller des dels 12 anys, enguany en farà 40 que du la camisa rosada, Albert Martínez disposarà dels mateixos castellers de tronc des de pràcticament el primer assaig, ja que, a hores d’ara, no té cap baixa que l’hagi d’obligar a moure peces.

La nova junta està integrada per un equip plural de 21 persones –amb una presència creixent de dones– i s’ha marcat com a objectius prioritaris adaptar la colla a la nova dimensió social i humana assolida en els darrers anys. Un dels eixos de l’equip encapçalat per Albert Pedret és reforçar el capítol de projecció de la colla, que ja en les últimes temporades ha assolit una forta presència i l’ha situat al capdavant de projectes amb notable ressò més enllà del Portal Nou, com la tutela als Xiquets de Hangzhou o la creació de la càtedra del fet casteller de la Universitat Rovira i Virgili. La Vella ha signat un acord amb l’empresa HT Eventos, que ja li ha començat a donar resultats en l’organització de tallers, actuacions comercials i sessions de team towers. En aquest cas –a diferència d’altres casos de colles punteres– el castellers que participen en aquestes sessions per a empreses no cobren. Dissabte passat, 45 components de la Vella van oferir un taller per a una companyia d’automoció al Camp Nou i en l’agenda hi ha noves propostes. L’equip de Pedret ha creat un comissió de projecció per canalitzar aquests projectes, que tenen com a missió reforçar socialment la colla a partir d’exhibir els seus orígens i el seu fet diferencial.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Una component de la canalla de la Vella es mira el castell abans de sonar gralles, al darrer Concurs de castells (Foto: Josep Pont)

Foto 2: Albert Pedret i Albert Martínez, presentant el seu projecte a l’assemblea de la Vella, divendres passat (Foto: Jordi Bigorra)

Articles relacionats:

La Vella surt del laberint

Albert Martínez serà el nou cap de colla de la Vella

La Vella d’ara és molta Vella

Les colles de Valls i l’ordre

La Vella trenca la Història (amb majúscules)

Per què Santa Úrsula és diferent?

No és el què, sinó el com