La Sagrada Família s’aixeca per sota

El passat cap de setmana es van produir 38 estrenes en una jornada de debuts i on el 3de7 per sota dels Castellers de la Sagrada Família va sobresortir, un castell marca de la casa. Els verds de Barcelona s’hi han posat ben d’hora i formen part del terç de colles castelleres que ja han alçat castells de forma oficial aquest any.

El 4de8 dels Castellers de Barcelona per Santa Eulàlia marca el sostre de les primeres setmanes de l’any, però han estat els castells de 7 els que han protagonitzat el final de l’hivern astronòmic. Els Castellers de la Sagrada Família han fet novament un 3de7 per sota en aquestes dates i han tornat a fer evident que dominen aquest castell com ningú: el 26è consecutiu descarregat des del setembre del 2014. En total, des del primer que van fer, el juny del 2012, en porten 54 descarregats i només dos intents, el mateix 2014 (un intent fallit i un desmuntat en mig d’una eficàcia espectacular). L’any passat en van facturar 17, tal com van fer el 2013, i per a la colla ha esdevingut un castell bandera. Per al cap de colla, Adri Riudebàs, “no busquem ser els primers en cap cursa, sinó poder-lo treure a plaça com més aviat millor, ja que el treballem moltíssim. Quan mirem les xifres que tenim en aquest castell no podem evitar dibuixar un somriure”.

I no els falta raó, perquè des del 2012, cinc temporades, se n’han completat 195 i una quarta part (54) són dels de la Sagrada Família. Els segueixen a distància els Castellers d’Esplugues (34), Margeners de Guissona (23) i Castellers de Poble Sec (22). Per a Riudebàs, el secret és “que la gent tingui molt clar què ha de fer: totes les posicions realitzen funcions que en els altres castells no ho fan”. El cap de colla afegeix que “la gràcia del castell per sota és que han de saber de memòria què han de fer i sobretot en quin moment, per no avançar-se o anar tard, ja que això podria provocar un bon ensurt”. Per aconseguir això la clau és l’assaig. La prova del 3 per sota és fixa en tots els assaigs dels verds barcelonins. Això els fa aconseguir fluïdesa en les aixecades i tenir fons d’armari en pràcticament totes les posicioes.

L’objectiu dels Castellers de la Sagrada Família no és igualar ni superar la xifra de 3de7 per sota i el cap de colla anuncia que sempre que puguin l’aniran fent. És un castell molt agraït a plaça i els agrada, tot i que Riudebàs també adberteix que si aquest any redueixen el nombre pot ser perquè estaran fent castells superiors. Com en altres colles, el 3de7 per sota pot passar a un segon pla en el moment que vagin apareixent reptes més grans. Tot i això no se’n volen oblidar ni tampoc plantegen aixecar altres castells per sota. A finals del 2013 van fer proves del 4de7 per sota; aquell any van descarregar 17 cops el 3de7s i es van plantejar alçar el 4 per baix. Van fer algunes proves però no el van arribar a portar a plaça. Adri Riudebàs assenyala altres objectius per a la colla i afirma que “ara mateix no passa pel cap aixecar per baix cap altra estructura que no sigui el 3 o el pilar i prioritzarem d’altres reptes que té la colla”.

Després de la diada realitzada aquest diumenge (3de7s, 5de7, 7de7, els Castellers de la Sagrada Família tenen el punt de mira posat en el 4de8 i el 2de7. Del carro gros estan fent proves bones i ja han creuat diverses vegades el 4de7 net. Per poder portar-lo aviat a plaça els manca poder fer bones proves sobre la pinya. En el 2de7 la feina està més endarrerida i han d’acabar de polir alguns detalls com el pom de dalt. L’any passat no van poder fer la torre en el segon tram de temporada: en van coronar una a l’abril al a seva Festa Major i en van descarregar un de sol, el juny a Valls. Un cop assolits aquests castells, el següent pas serà el 3de8, castell que van coronar el passat novembre. Han començat a treballar el 3de8 per parts i en breu començaran a fer les proves de 3de7 net, però sense presses. Per a Riudebàs pensar més enllà d’aquests castells “és ciència-ficció”. El cap de colla tan sols s’aventura a dir que si la torre surt prou ràpida podrien pensar en quelcom més: “seria divertit provar els folres, però seria començar de zero i es tractaria d’un procés llarg i difícil de veure aquest any”. Altres reptes de futur podrien ser el 9de7 o el pilar de 6, però no són en l’agenda ara per ara. Tot dependrà de com vagi la temporada d’una de les colles emergents.

Els Castellers de la Sagrada Família, de moment, estan en un lloc de privilegi en aquests primers compassos de curs. Fins a 31 colles han obert casella en el que portem d’any i els verds de Barcelona són la segona colla amb millors castells. Això acaba de començar i cal tenir en compte que les cinc colles més grans encara no han entrat en joc i tan sols s’han vist les colles de 10 al concert pels efugiats amb un castell conjunt o fent pilars de 5 en actes protocol·laris.

Baròmetre Casteller a 12.03.2017:

Castellers de Barcelona 4de8 5de7 7de7 Pde5
Castellers de la Sagrada Família 3de7s 5de7 7de7 Pde5
Castellers de la Vila de Gràcia 5de7 7de7 4de7a Pde5
Castellers de Terrassa 5de7 7de7 4de7a Pde5
Castellers de Sants 5de7 7de7 4de7a Pde5
Capgrossos de Mataró 5de7 7de7 4de7a Pde5
Castellers de Sant Cugat 5de7 4de7a 4de7 Pde5
Marrecs de Salt 5de7 4de7a 3de7 Pde5
Xics de Granollers 5de7 3de7 4de7 Pde5
Castellers d’Esparreguera 4de7a 3de7 4de7 Pde5
Colla Castellera de Figueres 3de7 4de7 2de6 Pde5
Colla Castellera Jove de Barcelona 3de7 4de7 4de6a Pde5
Castellers de Badalona 3de7 4de7 4de6a Pde5
Castellers del Riberal 3de7 2de6 3de6a Pde5
Castellers del Poble Sec 3de7 2de6 5de6
Castellers de Cornellà 3de7 5de6 4de6a
Vailets de l’Empordà 2de6 3de6a 3de6 Pde5
Castellers d’Andorra 2de6 3de6a 3de6
Xicots de Vilafranca 2de6 3de6a 4de6
Esperxats de l’Estany 2de6 5de6 4de6
Xiquets de Vila-seca 2de6 3de6 4de6
Colla Cast.Nyerros de la Plana 2de6 3de6 4de6
Tirallongues de Manresa 4de6a 3de6 4de6 Pde5
Castellers de Mallorca 3de6a 3de6 4de6
Castellers de Castellar del Vallès 3de6a 3de6 4de6
Castellers de Caldes de Montbui 3de6a 4de6
Castellers de Viladecans 3de6
Xics Caleros 3de6
Minyons de Santa Cristina d’Aro 3de6
Castellers de Castelldefels 3de6
Pallagos del Conflent 4de6
Castellers del Prat de Llobregat 4de6(c)
Castellers de Vilafranca Pde5
Colla Vella dels Xiquets de Valls Pde5
Colla Jove Xiquets de Tarragona Pde5
Minyons de Terrassa Pde5
Colla Joves Xiquets de Valls Pde5(c)

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de7 per sota dels Castellers de la Sagrada Familia, diumenge passat

Foto 2: 3de8 carregat el novembre

Articles relackionats:

La projecció de la Sagrada Família

La Sagrada Família culmina la seva obra

Les claus del 2de7 per sota

El lluïment del pilar per sota

Els castells de sota van a la baixa?