Les colles de 10 assoleixen categoria pròpia

Les colles de 10 ja es poden considerar diferents de les de 9 a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). L’assemblea d’aquest organisme, celebrada dissabte a Mollet, va aprovar que les colles amb el màxim nivell tinguin una categoria pròpia, a diferència de fins ara, que estaven englobades en el grup de colles de 9. El grup està reservat per a les colles que descarreguin castells de 10, però també les que completin el 4de9sf i el 2de8sf.

Tres de les quatre colles que han fet castells de 10 entraran de facto en aquest grup: Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca i Colla Vella. La quarta colla amb els galons de 10 (Jove de Tarragona) n’haurà de descarregar, com a mínim, un altre en les properes dues temporades. Els de la camisa lila el van completar per primer cop el 2016, ja que dos anys abans l’havien coronat. Tampoc hi podrà ser –a hores d’ara– la Colla Joves Xiquets de Valls, ja que el seu últim 4de9sf descarregat és del 2013.

La creació d’aquesta categoria era una reivindicació de les colles punteres per fer visible la seva condició, però al mateix temps per disposar de més marge d’influència en els òrgans de representativitat i en la ponderació de vots de la Coordinadora. La representativitat a l’assemblea de la CCCC és proporcional al nivell de la colla. En la de dissabte, per exemple, només tres colles (Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Castellers de Terrassa) de les 56 assistents van votar contra la ratificació de cessió de drets d’imatge (vegeu el conflicte en aquest article), però van sumar un 9,3% dels vots, que, de totes maneres va resultar clarament insuficient per oposar-se a l’opció majoritària. Les tres colles que ocuparan la categoria de 10 disposaran d’una representativitat major a partir d’ara, però en els casos que sumessin juntes de manera aïllada sempre quedarien notablement per sota de la resta de colles.

L’esclat dels castells de 10 en les dues últimes temporades ha fet quallar l’apel·latiu de colles de 10, com no s’havia sentit abans. Tot i que els primers castells de 10 van arribar el 1998, no ha estat fins els dos darrers anys que el món casteller ha assumit de manera implícita aquesta condició, diferenciada de les colles que fan gamma extra però sense passar del 5de9f. Així s’ha palesat en algunes iniciatives: ja fa dos anys, Reus va vendre la Diada del Mercadal del 2015 com la de les quatre colles de 10 i fa un mes, la iniciativa d’un 4de7 conjunt al concert del Palau Sant Jordi a favor dels refugiats que va agrupar les quatre mateixes colles també va tenir aquesta mateixa connotació.

Amb la nova condició de 10, la Coordinadora agrupa les colles amb cinc categories: colles de 10, de 9, de 8, de 7 i de 6. En tots els casos, no n’hi ha prou amb haver descarregat –i menys encara només coronat– un castell de cada nivell per obtenir la nova condició. En el cas dels castells de 10 (i 4de9sf i 2de8sf) se’n necessiten dos en tres temporades; per ser colla de 9, se n’han d’haver descarregat quatre; per ser de 8, vuit; i per ser de 7, dotze. En tots els casos, aquests nombres de castells han d’haver estat fets en tres anys consecutius. Això implica que hi hagi colles que pugin i baixin de categoria segons el seu nivell. Ara per ara, les colles de 10 són tres, mentre que les de 9 són precisament nou: Jove de Tarragona, Colla Joves, Castellers de Sants, Capgrossos de Mataró, Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Reus i Castellers de Sabadell. Per la seva part, els Nens del Vendrell estan a un castell de 9 descarregat per obtenir aquesta certificació i als Xicots de Vilafranca els manquen tres. La distribució per grups també afecta al cost que aporta cada colla a l’assegurança: com més gran és, més diners paga, en tant que també disposa de més castellers a assegurar.

També hi ha colles que aquest 2017 necessitaran sumar un nombre determinat de construccions del seu pis per mantenir la categoria, com els Castellers del Poble Sec (que han de descarregar dos castells de 8 aquesta temporada per seguir sent colla de 8) o els Castellers de les Roquetes, que també han de completar dos castells, en aquest cas de 7.

SANTI TERRAZA

A la columna de la dreta: requisits que necessiten per mantenir o pujar de categoria (colles que ja tenen algun castell d’un pis més).

Colla 2014-2016 Trienni 2015-2017
Capgrossos de Mataró 9
Castellers de Barcelona 9
Castellers de la Vila de Gràcia 9
Castellers de Sabadell 9
Castellers de Sants 9
Castellers de Vilafranca 9
Colla Jove Xiquets de Tarragona 9
Colla Joves Xiquets de Valls 9
Colla Vella dels Xiquets de Valls 9
Minyons de Terrassa 9
Xiquets de Reus 9
Xiquets de Tarragona 9
Bordegassos de Vilanova 8
Castellers d’Esplugues 8
Castellers de Lleida 8
Castellers de Sant Cugat 8
Castellers de Sant Pere i Sant Pau 8
Castellers de Terrassa 8
Castellers del Poble Sec 8 Han de descarregar 2 castells de 8 per seguir sent colla de 8
Marrecs de Salt 8
Moixiganguers d’Igualada 8
Nens del Vendrell 8 Els manca un castell de 9 descarregat per ser colla de 9
Sagals d’Osona 8
Xicots de Vilafranca 8 Els manquen tres castells de 9 descarregats per ser colla de 9
Xics de Granollers 8
Al·lots de Llevant 7 Els manquen 7 castells de 8 descarregats per ser colla de 8
Brivalls de Cornudella 7
Castellers d’Altafulla 7
Castellers d’Esparreguera 7
Castellers de Badalona 7 Els manquen 7 castells de 8 descarregats per ser colla de 8
Castellers de Berga 7
Castellers de Caldes de Montbui 7
Castellers de Castelldefels 7
Castellers de Cerdanyola 7
Castellers de Cornellà 7
Castellers de l’Alt Maresme 7
Castellers de la Sagrada Família 7 Els manquen 2 castells de 8 descarregats per ser colla de 8
Castellers de les Roquetes 7 Han de descarregar 2 castells de 7 per seguir sent colla de 7
Castellers de Mallorca 7
Castellers de Sant Vicenç dels Horts 7
Castellers del Riberal 7
Colla Castellera de Figueres 7
Colla Castellera Jove de Barcelona 7
Colla Jove de Castellers de Sitges 7 Els manquen 6 castells de 8 descarregats per ser colla de 8
Colla Jove Xiquets de Vilafranca 7
Margeners de Guissona 7
Matossers de Molins de Rei 7
Minyons de l’Arboç 7
Nois de la Torre 7
Salats de Súria 7
Tirallongues de Manresa 7
Vailets de l’Empordà 7
Xerrics d’Olot 7
Xiquets de Vila-seca 7
Xiquets del Serrallo 7
Angelets del Vallespir 6
Castellers d’Andorra 6
Castellers de Castellar del Vallès 6
Castellers de Gavà 6
Castellers de les Gavarres 6
Castellers de Mollet 6 Els manquen 11 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Castellers de Montcada i Reixac 6
Castellers de Rubí 6
Castellers de Sant Adrià 6
Castellers de Sant Feliu 6 Els manca un castell de 7 descarregat per ser colla de 7
Castellers de Santa Coloma 6
Castellers de Santpedor 6 Els manquen 6 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Castellers de Solsona 6 Els manquen 11 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Castellers de Tortosa 6
Castellers de Viladecans 6
Castellers del Prat de Llobregat 6
Colla Castellera de la Gavarresa 6 Els manquen 11 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Colla Castellera La Bisbal del Penedès 6 Els manquen 10 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Colla Castellera Nyerros de la Plana 6
Colla Jove de l’Hospitalet 6
Encantats de Begues 6 Els manquen 10 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Esperxats de l’Estany 6
Laietans de Gramenet 6
Manyacs de Parets 6
Minyons de Santa Cristina d’Aro 6
Pallagos del Conflent 6 Els manquen 9 castells de 7 descarregats per ser colla de 7
Torraires de Montblanc 6
Vailets de Gelida 6
Xics Caleros 6
Xiquets d’Alcover 6
Xiquets de Cambrils 6
Xiqüelos i Xiqüeles del Delta 6

Foto 1: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca a la darrera diada de Tots Sants

Articles relacionats:

El salt de categoria

El rècord de gamma extra

L’any magnífic de les 7 extraordinàries

L’actuació més completa i els punts

El canvi de cromos entre les colles punteres

El final dels castells exclusius

El difícil repte d’ajuntar-ho tot

Castells que són d’un pis més

Cinc colles esperen l’aprovació

Les colles més segures