Les colles de Barcelona guanyen la primera partida

Les diades castellers de la Mercè ja tenen data: les sis colles de la ciutat actuaran el dia de la Mercè –també aquest any, que és diumenge–, mentre que les colles convidades –el cartell de la qual encara està pendent de resoldre, tot i que comença estar definit– ho faran dissabte 23 al matí, si es manté l’acord inicial segellat dimecres. Es tracta d’un significatiu triomf de les colles de la ciutat, que la tardor passada van reclamar que el 24 sigui sempre la diada on participen totes sis, encara que sigui diumenge.

Fins ara, quan la Mercè era diumenge, l’actuació de colles locals es passava a l’endemà 25, que esdevé festa a Barcelona. Això és el que indica el protocol festiu de la ciutat. Però ja fa uns quants anys que les colles de la ciutat –algunes amb més insistència que altres– demanen que la diada de la Mercè no balli en funció del calendari, especialment després del nivell assolit els darrers anys, en què les tres colles grans porten castells de 9. Així ho va acordar la Coordinadora de Colles de la Ciutat de Barcelona el passat novembre i de la mateixa manera ho recull la proposta d’acord marc presentada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) a les colles el passat mes de febrer. Aquesta proposta municipal també exposa la solució per tancar definitivament l’eterna polèmica sobre les colles locals que participen a la diada de colles convidades i atorga a aquesta exhibició el títol de Diada Històrica de la Mercè, coorganitzada directament pels Castellers de Barcelona i el mateix ICUB. Fins ara, l’organització corresponia en exclusiva a l’ICUB, tot i que la colla degana de la ciutat és degudament “escoltada”. Paral·lelament, l’acord aporta quantitats econòmiques extres a les sis colles per a l’organització de diverses diades ja existents en el calendari.

La decisió que les colles locals actuïn diumenge 24 està acompanyada que la diada de colles locals ho facin finalment dissabte 23. Serà, però, al matí, per desig exprés dels Castellers de Barcelona. El motiu principal per fer-ho dissabte al matí és deixar prou temps de marge per a la diada de l’endemà, diumenge al matí. Així es va acordar dimecres al vespre en una reunió entre dirigents de la colla i representants de l’ICUB.

El cartell de la diada de colles convidades, però, encara no se sap, tot i que comença a estar definit. Els Minyons de Terrassa són la principal aposta –atesa la seva fidelitat a la plaça i al 3de10fm que van plantar l’any passat–, mentre que els Castellers de Vilafranca han entrat també en el lloc de les preferències municipals. Enguany, la contractació i la negociació amb les colles anirà encara a càrrec a de l’ICUB, mentre que a partir de l’any vinent seran conjuntament entre el mateix Ajuntament i els Castellers de Barcelona. De manera hàbil –i lògica–, la colla degana de la ciutat ha evitat haver-se de menjar la patata calenta que suposa negociar amb les colles a aquestes alçades del calendari i amb el més calent a l’aigüera. Hi ha una unanimitat entre totes les colles a criticar el retard de l’Ajuntament a abordar el cartell casteller de la Mercè.

Ni els Minyons ni els Castellers de Vilafranca han rebut encara la trucada de l’Ajuntament de Barcelona, tot i que previsiblement ho faran en els propers dies. Amb tot, la proposta no és definitiva i no es descarta que la Colla Joves –que hi ha actuat els dos darrers anys– pugui finalment entrar al cartell. Fins i tot, en les reunions prèvies han aparegut els noms de la Colla Vella i els Capgrossos de Mataró. Els del Maresme ja fa anys que es mouen per ser a la plaça Sant Jaume, tot i que mai no han trobat les coses fàcils, tot i haver fet gestions als més alts nivells. El que sí que està decidit enguany és que la diada serà amb tres colles, una de les quals els Castellers de Barcelona.

Als Minyons no els acaba de fer el pes l’opció d’actuar el 23, ni al matí ni a la tarda. Al matí no els agrada per tractar-se d’una hora que surt fora dels hàbits castellers, mentre que a la tarda tenen compromís tancat amb Calella, una plaça que han treballat en els darrers anys amb bons resultats i sensacions. Els malves preferien que la Mercè de colles convidades fos diumenge 24 i en cas que no fos possible, el 17, tot i que aquell dia tenen actuació també a Barcelona, al barri d’Horta, amb els Castellers de la Vila de Gràcia. El cap de colla dels terrassencs, Nani Matas, ja ha fet saber a la seva gent que actuar el 23 serà un obstacle per portar el nivell màxim, després que l’any passat duguessin el castell de 10.

Als Castellers de Vilafranca els agrada la idea de tornar a entrar a la Mercè, després d’haver-hi estat absents dos anys. En aquest cas, l’opció del 23 els va bé, ja que el 24 actuen a Esplugues, una plaça nova que han tancat enguany. Amb tot, els verds havien comunicat als responsables de la colla local que en cas que rebessin la invitació per ser a la plaça Sant Jaume, tornarien a tractar la presència a Esplugues. Toni Bach, cap de colla dels vilafranquins, no és partidari de doblar actuacions en cap de setmana: enguany només ho faran el 26 i 27 d’agost, amb el Catllar i l’Arboç. Aquest any, els verds han decidit liquidar el tour pel Baix Gaià del mes de juliol i només seran a Altafulla, mentre que han descartat Torredembarra, on en els últims anys no tenien les millors sensacions.

Per la seva part, la Colla Joves confia entrar al cartell per tercer any consecutiu i així ho han fet saber. Per als del carrer Gassó, la Mercè ha estat un nou cim en el seu calendari, tradicionalment necessitat de grans diades al marge de les habituals. Tots dos anys han dut gamma extra a la plaça Sant Jaume i han aconseguit mobilitzar una massa social àmplia.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de9 amb folre i l’agulla dels Castellers de Vilafranca a la Mercè, el 2014, l’últim any que hi ha actuat (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: Les tres colles mitjanes de Barcelona a la Diada de colles locals

Foto 3: Components dels Castellers de Barcelona, dels Minyons de Terrassa i dels Castellers de Vilafranca al pati de l’Ajuntament de Barcelona, després de la Mercè de 2011

Articles relacionats:

La patata calenta de la Mercè

El calendari del segon tram treu foc

La Mercè i els borinots

El dilema de la Mercè

Verds i Joves es disputen la Mercè

La Mercè, el dia 20 i sense els verds

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume