Les colles tenen pressa

Els Castellers de Vilafranca han avançat un mes la torre de 8 amb folre. La que van fer ahir és la més matinera dels seus registres, llevat de la de les Decennals del 2011 –que surt fora del calendari convencional– i diumenge vinent volen ja fer el 3de9f, si els assaigs d’aquesta setmana acaben de donar bons resultats. També ahir, els Castellers de Badalona van fer el 5de7 més matiner de la seva història, que sumat al 4de7 amb l’agulla de la setmana passada, configura el seu començament de temporada de més intensitat. Altres colles com els Castellers de Terrassa, els Castellers de la Sagrada Família o els Matossers de Molins també mostren símptomes evidents de bona salut en el termòmetre inicial. Les colles tenen pressa… no tant per córrer més del recomanable, sinó especialment per dibuixar horitzons més grans.

La lògica castellera estableix que per assolir un objectiu superior, a més del corresponent treball del castell buscat –tant als assaigs com a les actuacions menors– cal exhibir un domini absolut de les construccions inferiors. Difícilment, una colla pot assaltar el primer 3de9 amb folre si abans no ha mostrat garanties plenes en el 2de8f. I el mateix per a una colla que busqui el 4de8: la millor escola –a més, òbviament, de l’assaig de l’estructura– serà repetir el 5de7 el màxim d’ocasions possibles. Raons tècniques i de rodatge, però també mentals.

Els primers rajos d’una temporada que tot just floreix permeten veure ja aquestes intencions. Els Castellers de Vilafranca volen avançar els castells de 9 –que habitualment estrenen a les Fires de Maig– i han previst fer-lo diumenge vinent, durant la Diada del Graller, que enguany també arriba abans en el calendari a causa que la Setmana Santa cau més tard de l’habitual. Els verds van fer ahir una prova de 3de9f fins a dosos, just acabada l’actuació i si aquesta setmana el pom els ofereix garanties plenes el portaran diumenge a plaça. L’any passat, els Minyons de Terrassa van aconseguir avançar el 3de9f dues setmanes i el van fer per Sant Jordi, mentre que els verds van portar gamma extra també abans que cap altra temporada: el 4 de juny. El cap de colla dels vilafranquins, Toni Bach, havia previst fer el 3de10fm abans de Sant Fèlix (a Vilanova, un mes abans) i per aquest motiu necessitava avançar la torre de 9 amb folre i manilles unes setmanes i arribar a la cita del primer castell de 10 amb mitja dotzena de construccions emmanillades. En uns termes similars va actuar la Colla Vella, que ja a mitjans de maig va fer el 3 i el 4de9 de folre en una mateixa actuació i va arribar a Sant Joan amb tres castells de gamma extra, que van resultar claus per encarar el 3de10fm en les setmanes posteriors.

En els darrers anys, les diades de començament de temporada han deixat de ser actuacions únicament per prendre mides i estirar músculs. Fins fa uns anys, els troncs dels primers castells de l’any amb relatiu compromís acostumaven a ser més carregats de pes que a final de temporada, amb la finalitat d’oferir més garanties i estabilitat per contrarestar la limitació de recorregut acumulat. Aquesta tendència cada cop es fa servir menys, precisament, perquè els plans de les colles demanen avançar els compromisos amb la vista posada en fronteres superiors i, per tant, això implica que els castells inferiors han de poder-se executar amb els troncs el més semblant possible al recorregut que han de tenir durant tota la temporada.

Aquesta tònica, però, resulta compatible amb el caràcter de rodatge que adquireixen les primeres actuacions de l’any. Una de les opcions que fan servir algunes colles en aquestes primeres exhibicions és la de fer el màxim de castells possibles amb doble pom, com el 5 o el 7. Els Castellers de Sants és un dels exemples més evidents. Els borinots repeteixen constantment el 5de7 i el 7de7 en les primeres actuacions de temporada per fer pujar el màxim de canalla i de castellers possibles abans que arribin els primers grans compromisos de l’any. Enguany, ho han fet ja en tres de les quatre actuacions que han protagonitzat. A les dues darreres han acompanyat aquestes dues estructures del 4de8, per tal d’oferir ja un nivell superior.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 5de7 dels Castellers de Badalona, ahir, el més matiner que han fet mai

Foto 2: 7de7 dels Castellers de Terrassa, ahir a Badalona

Articles relacionats:

La inversió del 7de7

Folres a Cal Figarot en un nou cap de setmana de 8

L’hora de sumar castells

Les cites imprescindibles del 2017