L’intent de sobreviure sense actuar

Els Castellers de Solsona i la Jove Xiquets de Vilafranca van aturar la seva activitat a plaça durant el 2016. Tot apunta que els grocs de Solsona tornaran a prendre’s un any sabàtic, mentre que els blaus de Vilafranca volen recomençar i aspiren a recuperar terreny perdut: a final de mes han programat un viatge a Extremadura. Són exemples de l’intent de supervivència de dues colles nascudes el 2010 i que no han acabat d’arrelar, tot i haver fet castells de 7.

A Solsona, es prendran un nou any de reflexió i mantenen la flama encesa, però sense activitat a plaça. El darrer cap de colla milita en una altra colla i la presidenta es manté i confirma que el 2017 també se’l passaran en blanc. Com a mínim, això sembla; en els darrers dies han perdut la pàgina web. Els solsonencs van fer el 4de7 en el seu primer any a plaça i van assolir el 3de7 l’any 2013. El 2014 es van quedar amb els castells de 6 i el 2015 van recuperar el 3de7 (només en va fer en tot l’any). El 2016 van decidir no actuar i enguany sembla que tornarà a ser estèril. La colla, però, es manté oberta, tot I que inactiva.

La Jove de Vilafranca continua bategant, però en un mar constant de canvis. Han tornat a renovar la junta i han recuperat Albert Hill, Tapi com a cap de colla. En Tapi va ser el primer cap de colla dels blaus en el seu procès fundacional i tindrà el difícil repte de ressuscitar la colla. Cal tenir en compte que han patit una sagnia d’altes i baixes que no els ha permès mai tenir un grup estable. En sis temporades han tingut quatre caps de colla i d’aquests tan sols continua actiu a la colla el que n’és ara el capdavanter. La Jove de Vila va decidir parar d’actuar a mitja temporada passada, sense sortir a la seva Festa Major des de llavors amb tan sols la presència al carrer de pilars de 4. Una situació crítica després d’uns anys de irregularitat, que els va portar a completar la torre de 7 el 2014 com a gran èxit. La manca de sintonia interna entre les juntes successives i, sobretot, la dificultat per aplegar prou camises ha portat la colla a una situació gairebé de desaparició. A finals de l’any passat van deixar el local que tenien llogat i actualment tornen a assajar al pati de l’Escorxador lloc on van néixer, un equipament municipal que té moltes limitacions com a espai d’assaig.

Tot i això, la Jove de Vilafranca té previst sortir a plaça i la primera actuació serà a les festes de primavera de Valdelacalzada (Extremadura), el proper 25 de març. Tot un repte que posarà a prova la seva capacitat de convocatòria en un desplaçament tan llarg. Serà una prova test important per a ells: no fan un castell de 6 a plaça des del juliol de l’any passat i això no ha passat desapercebut a l’hora d’agafar el compromís d’actuar a l’exterior. La intenció de la nova junta és poder bastir castells de 6 primer a l’assaig i viatjar amb suficients garanties a Badajoz. No serà l’única sortida a l’exterior de la tercera colla de Vilafranca, ja que estan treballant en un altre viatge a França, també aquest 2017.

En els darrers anys han nascut moltes colles i és normal que després d’un període d’existència es puguin produir reajustaments del mapa casteller. La lluita per la supervivència castellera també existeix i no tot són èxits.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de7 dels Castellers de Solsona el 2015

Foto 2: Torre de 7 de la Jove de Vilafranca, el millor èxit dels de la camisa blava

Articles relacionats:

Solsona: exemple d’autoexigència

La Jove de Vilafranca: la tercera via

La Jove de Vila va amunt

El mapa casteller es fa gran

El mapa s’amplia: més colles que mai