Madrid, plaça castellera amb colla pròpia

La flamant Colla Castellera de Madrid va mostrar-se en públic pero primer cop aquest dissabte, després de mesos d’assaig. Van aprofitar la visita a la capital espanyola dels Xoriguers de la Universitat de Girona per alçar un pilar de 4. Són noves passes endavant de la colla castellana, que encara vesteix de blanc i que prenen com a sobrenom Los Gatos. Tenen pensat lluir camisa de color rojo carmesí i ja han ensenyat el seu escut: un cercle on es dibuixa un pilar de 4 damunt la bandera madrilenya i la senyera catalana, que comparteixen protagonisme.

El Gatos no amaguen l’origen català de l’activitat i es fa ben notori a l’escut, i també a les xarxes socials, on combinen el català i el castellà. El seu escut i enllaça Catalunya i Madrid, amb la presència de set estrelles sobre la senyera, convenientment col·locada amb les quatre barres de forma horitzontal: són els set estels de la constel·lació de l’osa major que apareixen a la bandera de la Comunitat de Madrid. El vermell del fons de la bandera serà el color distintiu de la colla.

La primera aparició de la primera colla de Madrid va ser dissabte a la plaça d’Espanya de la ciutat i va tenir un caràcter testimonial amb dos pilars de 4 (un de dol). Tot i això, mitjans espanyols com Telemadrid i La Sexta se n’han fet ressó, a banda dels mitjans catalans, i el web del TN de Telemadrid titulava la notícia amb “La primera colla castellera de Madrid celebra su puesta de largo”, tot i que la fotografia que il·lustra la informació és el pom de dalt dels Xoriguers amb un peu de foto que resa “Cataluña en Madrid“.

La colla ha estat impulsada des del Cercle Català a Madrid, entitat que ha demanat el seu ingrès a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). El grup el conforma una majoria de catalans residents a la capital espanyola, però també hi ha madrilenys, andalusos i asturians.

La presència del fet casteller a Madrid té un relleu notable per tractar-se de la primera colla de fora de Catalunya i les Illes que es forma a Espanya. Amb tot, Madrid ha estat testimoni de diverses actuacions castelleres, en els últims 70 anys, des que la Muixerra de Valls hi va portar castells de 7 per Sant Isidre del 1948 amb el 4de7 net i el 3de7 per sota com a destacas.

El 1956 hi van tornar a anar els vallencs, però no estan documentats els castells que s’hi van fer. El 1959, l’antiga colla dels Xiquets de Tarragona hi van fer el pilar de 5 en una trobada sindical del Primer de Maig. En aquest marc, el 1969 van anar-hi els Nens del Vendrell amb castells de 6 i el pilar de 5 i el 1974 la Colla Vella amb el 4de7 amb l’agulla.

El 30 d’abril del 1978 els Nois de la Torre hi van fer el 3de7 i dies després, el 7 de maig, els Castellers d’Altafulla castells de 6. El 25 d’abril del 1981 la desapareguda colla dels Castellers de Sitges van fer el 3de7 a de la plaça de braus de las Ventas i a la plaça Mayor. El 17 de maig del 1981 la Colla Vella hi va portar el 2de7 a la Puerta del Sol en el marc d’una trobada de cases regionals. El 30 de maig del 1982 els Castellers de Barcelona van fer el 3de7 en un acte previ al Mundial de Futbol.

El 27 d’abril del 1986 va arribar el primer castell de 8 vist a Madrid de la mà de la Colla Joves i davant del monument a la Sardana.  El maig del 1987 hi van tornar els Castellers de Barcelona amb castells de 7. El 29 d’abril del 1990 hi van ser els Xiquets del Serrallo amb castells de 6 i el setembre del 1993, els Castellers de Castelldefels amb castells de 7. El 21 de juny del 1996 la Colla Vella va plantar el 4de8 al Zoo de Madrid. L’abril del 1988 els Xiquets de Tarragona van portar-hi castells de 7. Més recentment, l’agost del 2002 els Castellers de Lleida hi van fer el 4de7 amb l’agulla, el març del 2004 els Castellers d’Esparreguera hi van fer castells de 6 i el 2010 la Colla Vella hi va fer el 3de8 en l’aniversari del Cercle Català. També s’han vist esporàdicament algunes aletes en programes de TV enregistrats als estudis de les cadenes estatals.

El proper 30 d’abril tornar a sonar el Toc de castells a Madrid i la colla local té prevista fer una altra actuació al parc del Retiro, una sortida que la tenen condicionada a si poden reunir suficients efectius. Serà després de Sant Jordi i en el cap de setmana del pont llarg madrileny del 2 de maig. L’acte de dissabte passat va servir per donar-se a conèixer i va aixecar l’interès de diverses persones a formar-ne part.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Pilar de 4 de los Gatos, dissabte a la plaça d’Espanya de Madrid

Foto 2: Foto de grup dels components inicials de la colla

Foto 3: Escut de la nova colla madrilenya

Foto 4: Membres de la Colla Joves, al parc del Retiro el 1986

Articles relacionats:

A Madrid s’enfilen com a gats

Castells de rodatge amb el cor a Gavà