Sant Fèlix serà a quatre i sense els Xicots

L’historial de castells fets per Sant Fèlix o els resultats de la temporada passada. Aquest és el barem que acabarà per decidir si la Joves de Valls o la Jove de Tarragona acompanyaran el 30 d’agost als Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i els Minyons de Terrassa. Els administradors iniciaran en els propers dies les valoracions per determinar el criteri i ponderar la decisió. El que sí se sap és que la diada serà amb quatre colles (és a dir, es descarta la proposta apareguda fa dos anys que n’acollís les cinc) i que entre aquestes quatre no hi seran els Xicots de Vilafranca, per decisió pròpia.

El cartell de Sant Fèlix no està decidit i tampoc ho estarà aquest mes de març. Les previsions amb les quals treballen els administradors és prendre la decisió al voltant de Setmana Santa, un cop hagin realitzat les tradicionals visites als locals de les colles, que seran dues en cada cas: una primera de contacte i per conèixer les intencions de les colles i una segona per comunicar la decisió. De moment, els administradors han visitat les dues colles locals: els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca.

La reunió amb els Xicots va ser dimecres a la nit i la mateixa colla va comunicar que no farà ús del dret que els pertocaria per actuar el 30 d’agost a la diada de Sant Fèlix per la seva condició actual de colla de 9. La colla de la camisa vermella va decidir fa unes setmanes apostar per la diada de vigília del dia 29, com el seu gran moment de la Festa Major. En l’exhibició del dia 29 de l’any passat van aconseguir descarregar el seu primer castell de 9 i en fa dos el van coronar per primer cop.

La segona colla de Vilafranca vol que l’exhibició de vigília tingui un caràcter propi i que no sigui, simplement, considerada com un assaig del dia de Sant Fèlix. El principal inconvenient de la diada és que, sotmesa a la lògica de la Festa Major, comença a una hora intempestiva. L’any passat ho va fer dos quarts de 3 de la tarda, vit minuts abans del que és habitual. Amb tot, entre els Xicots es considera que és difícil avançar-la més si duen a plaça els seus castells més grans o i no es modifiquen els horaris de Festa Major.

Solucionat l’episodi dels Xicots, els administradors tenen damunt la taula ara la patata més calenta, que és fonamentalment decidir entre la Joves de Valls i la Jove de Tarragona. Els organitzadors de la Festa Major de Vilafranca encara no han decidit quin criteri faran servir per ponderar la seva decisió: si basar-se en l’historial de les actuacions que les dues colles han fet per Sant Fèlix (on s’imposarien els vallencs) o el de la millor temporada realitzada l’any passat (on guanyarien els tarragonins). Totes dues colles han enllestit els seus respectius calendaris i han deixat en blanc la casella del 30 d’agost, a l’espera de confirmar si rebran la invitació des de Vilafranca.

Els administradors han prioritzat en els darrers mesos les decisions corresponents als espectacles, concerts i orquestres que contractaran per a la Festa Major. Entre el gener i el febrer, els millors grups acostumen a tancar les seves contractacions i les festes o organitzacions que arriben més tard difícilment són en condicions de triar. També han avançat en altres decisions, com la imatge de la Festa Major o el pregoner.

Tancats (pràcticament) aquests capítols, el dels castells és el que els ocuparà les seves principals atencions durant aquest mes de març. Quan comuniquin la seva decisió (ja entrat el mes d’abril) totes les colles s’hauran estrenat a plaça. En les properes setmanes, els administradors visitaran les quatre colles foranes: els Minyons, la Jove i les dues de Valls. Tot i que encara no han tancat res ni han pres cap decisió oficial, en les seves converses ja han evidenciat que Minyons i Vella rebran la invitació i que l’interrogant serà entre la Jove de Tarragona i la Joves de Valls. El que sí que han descartat els administradors és ampliar la roda de candidats. L’any passat, els Xiquets de Tarragona van entrar entre les colles candidates per les fites assolides la campanya anterior. Els administradors tampoc han considera l’opció de valorar colles com els Casteller de Sants o els Capgrossos de Mataró.

Només una vegada, aquestes dues colles han actuat plegades a Sant Fèlix (el 2014), quan no ho van fer els Minyons. Els altres dos cops que ho han fet els liles (1996 i 2012) ha estat en substitució de la Joves.

SANTI TERRAZA

Foto 1 i 2: 5de9 amb folre de la Colla Joves i la Jove de Tarragona al Sant Fèlix de 2014 (Fotos: Rafel Ferrer)

Foto 3: 3de9f dels Xicots el 29 d’agost del 2016

Articles relacionats:

La Joves serà a Sant Fèlix

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La diada més cotitzada

Els Xiquets entren a la roda de Sant Fèlix

És possible millorar Sant Fèlix?

El Sant Fèlix més habitual i més difícil

Sant Fèlix a quatre i sense la Jove

Sant Fèlix 2015: pros i contres

Quatre o cinc colles per Sant Fèlix?