Castells de 6 que incomoden

Vilafranca, vila que presumeix de tenir la Plaça més castellera, manté un debat etern sobre el model de plaça per a la seva Festa Major. Enguany els administradors han escollit el cartell més habitual per Sant Fèlix, mentre que els Xicots han declinat participar, de moment, en la magna diada, tot i ser colla de 9. Ara el debat se centra sobre la presència de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca en les diades locals del 29 i 31 d’agost. En aquestes dues jornades sempre s’han vist, com a mínim, castells de 7 i la discussió està en si ha de ser un requisit indispensable o es pot sortir a fer castells de 6.

La Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha reemprés enguany la seva activitat a plaça amb castells de 6, després d’aturar-la l’any passat a mitja temporada renunciant a actuar a les diades de la Festa Major de Vilafranca del 2016. En els darrers dies s’ha aixecat força polseguera arrel de si hi ha d’haver un mínim de nivell per actuar per les festes de la vila. Per una banda, el Consell de la Festa Major està per exigir castells de 7 abans que els Administradors tanquin el programa de festes, que será el maig o juny. Per la seva banda, la Jove defuig la pressió i no vol sentir a parlar de mínims argumentant que els castells de 6 són castells i que la pròpia Coordinadora té els castells de 6 com un mínim acceptable. Cal, però, tenir en compte que la colla blava es va autoimposar els castells de 7 en el seu inici (2011) per sortir a actuar a les diades locals del 29 i 31 d’agost.

La nova junta de la Jove pensa que ningú no els pot impedir actuar si fan castells i que són ells els qui s’han d’autoexigir el nivell. Des de la colla s’assegura que treballen per fer castells de 7; com els Xicots treballen per fer castells de 9 o els verds per fer-ne de 10, però, a ningú se li passa pel cap obligar-los a fer aquests castells per les Fires. El dia 14 se celebrarà, precisament, la diada de Fires de Maig i serà un bon moment per valorar l’evolució de la tercera colla vilafranquina que enguany ja ha fet el 3de6 amb l’agulla, el 3de6 i el 4de6. Les possibilitats que puguin fer castells de 7 a l’agost són remotes, però la colla ha renascut en pocs mesos quan es creia que difícilment tornarien a actuar, si més no tan aviat.

La Jove de Vila ha viscut en un mar agitat des de la seva creació. Els blaus van ser impulsats per exdirigents dels Xicots, però han arribat a tenir una massa social més o menys estable formada per nous castellers i han aconseguit crear sentiment de colla però amb unes arrels poc profundes. Sis anys després segueix existint la pressió sobre la seva existència: l’opinió publicada segueix qüestionant-se sobre la viabilitat d’una tercera colla a la vila, tot i arribar a descarregar la torre de 7 o fer castells com el 5de7. La tossuderia dels seus dirigents i l’entrada de nous castellers mantenen la flama encesa, malgrat i els entrebancs que es troben pel camí o les inevitables lluites internes.

Els castells documentats dels dies 29 i 31 d’agost a Vilafranca sempre han estat com a mínim de 7. Ja als anys 50 del segle XX amb els recentment nascuts Castellers de Vilafranca i als anys 80 amb els Xicots o l’antiga Jove de Vilafranca. Les colles de Vilafranca sempre han fet, com a mínim, castells de 7 per Festa Major. En cas de no tenir-los no han actuat: el 1991 no van actuar els Xicots de Vilafranca i l’antiga Jove de Vilafranca (1984-1985) tan sols va actuar el 31 d’agost de 1984 i ho va fer amb castells de 7. Aquest és el repte de la Jove: seguir la història i superar-se.

A hores d’ara, els blaus no poden prometre castells de 7, com cap colla pot assegurar el seu límit, però sí que poden treballar per arribar a l’objectiu desitjat i que no hauria de ser un mínim per imposició. L’any 2011, el del seu debut, van completar el 4de7 per Sant Jordi i van coronar el 3de7 a les Fires però ni així van ser inclosos a les dues diades locals. La Jove va acabar actuant el dia 30 a la tarda pel seu compte i fora de programa: van fer el 3de7, un nivell suficient per haver actuat els dos migdies. El 28 d’agost, a Manresa, havien fet el 3de7 i 4de7 però la decisió ja estava presa i no van poder actuar el 29 i 31. Enguany es podria viure una situació similar. Una renúncia a darrera hora fa mal als ulls al programa–, però una absència injusta encara més.

L’opció de sortir a fer castells encara que siguin de 6, els dies 29 i 31 al migdia no està descartada, però seria símptoma d’estancament i gens aconsellable. Autoexigir-se els 7 pisos, sense estar-ne obligats, seria un bon full de ruta per a la Jove. Qualsevol colla està en el seu dret de fer castells de 6, a qualsevol altra plaça castellera no seria cap problema, però a Vilafranca les coses sempre són diferents, tant per la banda bona com per la dolenta.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 4de7 de la Jove de Vilafranca a la Festa Major del 2013

Foto 2: 3de6 de la Jove de Vilafranca el passat 25 de març a Extremadura

Articles relacionats:

La Jove de Vilafranca resisteix

L’intent de sobreviure sense actuar

La Jove de Vilafranca: la tercera via

La Joves manté la plaça de Sant Fèlix

Sant Fèlix serà a quatre i sense els Xicots

Valls i Vilafranca: cosa de dos?

El mapa casteller es fa gran