El blanc de les colles debutants

El món casteller s’ha tenyit de molts colors en els darrers anys d’expansió. Pantaló blanc, faixa negra i camisa de color distintiu és la uniformitat castellera. Però no sempre ha estat així ni sempre s’han vestit de blanc abans d’estrenar la camisa definitiva, una pràctica generalitzada actualment. La uniformitat data del anys 20 del segle XX, un element d’identificació indispensable a dia d’avui.

L’aparició de tantes colles castelleres en els darrers anys, en un mar multicolor, ha fet que una de les primeres accions dels impulsors sigui escollir el color de camisa -sovint amb major debat que no pas el nom, que en molts casos ha acabat sent castellers o colla castellera-. Aquest color identificatiu pot acabar sent triat fins i tot després de l’inici de l’activitat. Les ganes d’assajar i de fer un pilar a plaça han portat a veure aparèixer moltes colles amb camisa blanca. Un gest sensat que permet sospesar l’evolució del grup inicial i cercar recursos per afrontar la compra de les camises. El color blanc uniforma i fa sentir colla: el blanc no permet dubtes de tonalitats i la majoria de persones poden tenir alguna camisa blanca a casa. Els casos més recents són la Colla Castellera de Madrid o els Castellers de l’Adroc que encara no han debutat amb la camisa definitiva. Hi ha referències històriques d’aquest procès d’uniformització: Els Xics de Granollers van anar de blanc a la Candela de Valls del 1991 o en la darrera edició del 2011 hi van anar de blanc els Castellers de Solsona i la Jove de Barcelona. Els Castellers del Riberal també van debutar de blanc el 1997. El que en el seu dia era una opció ara és gairebé una part del ritual de presentació.

L’origen de la uniformització data de principis del segle passat. De la mateixa manera que en l’actualitat tothom pot tenir una camisa blanca a casa, en els anys 20 del segle XX era comú tenir una camisa blava d’anar a la feina i va ser aquesta la que van dur dues colles nascudes el 1926: Nens del Vendrell i els Xiquets de Tarragona/Colla Vella dels Xiquets de Tarragona. Seria el primer cas d’uniformitat, però, no de color de camisa castellera pròpiament perquè aquells blaus de la camisa de treball podien tenir moltes tonalitats. Va ser un  recurs com ara el blanc per donar sentiment de colla. Va ser el 5 de febrer del 1928 que els Xiquets de Valls van vestir per primer cop amb una camisa de color (vermell com l’escut de Valls) per anar a actuar al Masnou (castells no documentats). L’any següent, l’agost del 1929, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va estrenar camisa rosada per actuar a Barcelona en motiu de la Fira Internacional. Una data que en l’imaginari popular es té com la primera diada amb camisa castellera però que historiadors  com Pere Ferrando situen en el marc d’un procès d’uniformització iniciat dos anys abans.

Avui la camisa blanca en el món casteller és sinònim de colla debutant. Després les colles escullen colors distintius amb caràcter oficial i de moment cap ha utilitzat el blanc com a únic color definitiu. En canvi el blanc és l’emprat per les colles de falcons que utilitzen les faixes de colors per diferenciar-se. En l’actualitat tampoc hi ha cap colla castellera vestida amb camisa negra: els Castellers de Sant Andreu de la Barca (1996-2006) la van utilitzar tot i no ser el color més apropiat suportar les jornades castelleres a ple sol.

JORDINA ARMILLA

Foto1: 3de6a de la Jove de Barcelona, febrer del 2011 (foto: Claudi Dómper)

Foto 2: Foto de grup de la nova colla castellera de Madrid, el mes de febrer passat.

Noticies relacionades:

Madrid, plaça castellera amb colla pròpia

A Madrid s’enfilen com a gats

Un món casteller majoritàriament RGB

Cinc colles esperen l’aprovació

Els nous projectes que aspiren a ser colla

La virtut de la unió dels andorrans