Els administradors ja tenen a punt el cartell de Sant Fèlix

Els administradors de la Festa Major de Vilafranca anunciaran aquesta setmana les quatre colles que participaran el proper 30 d’agost a la diada de Sant Fèlix. Els organitzadors de la festa van fer divendres passat les darreres visites a les cinc colles candidates i aquest cap de setmana han avançat en la seva decisió, que està pràcticament tancada. Demà dimarts aniran al Cos del Bou a comunicar-la, mentre que ahir a la nit (encara) no hi havia cita tancada al carrer Gassó. Els administradors també han tancat el pressupost de la diada: les colles cobraran el mateix de l’any passat, en què se’ls va incrementar un 30% la quota.

Jove de Tarragona o Joves de Valls. Aquest és el dilema que els administradors han estat valorant en els darrers dies i d’una manera intensa aquest cap de setmana, amb visions diferents. La visita que han fet a totes dues colles era clau per desfer el dubte, la resolució del qual només coneixen a hores d’ara cinc persones. A Tarragona, els administradors hi van ser fa dues setmanes i en la conversa no va sortir cap compromís explícit dels liles sobre els castells que voldrien fer a Sant Fèlix en cas de ser escollits. “El màxim que podem”. Sense faltar al seu estil. De fet, aquesta ha estat la resposta genèrica en les reunions mantingudes amb totes les colles, però en el cas de la Jove de Tarragona, els seus responsables van posar especial interès en no donar la més mínima concessió a les especulacions.

Divendres passat, els administradors van anar al local de la Joves i –com en la resta de casos– també va ser una reunió cordial sense compromisos explícits. En la conversa no va sortir cap llista de castells a fer en la seva possible participació el 30 d’agost, però sí que els responsables dels vermells van posar èmfasi en l’actuació que van executar l’any passat a Vilafranca (2de9fm, 4de9sf carregat i 5de9f), la millor que van fer el 2016. Els dirigents de la Joves van incidir en què bona part de la conversa se centrés en els castells i fites executades per la colla a Vilafranca.

I entorn aquest doble eix decisori ha girat el debat intern dels administradors: millor temporada realitzada l’any passat –que, en teoria, donaria avantatge a arribar en millors condicions enguany– o millors castells realitzats a la plaça. En el primer cas, s’imposa la Jove de Tarragona (que l’any passat va descarregar el 3de10fm, entre d’altres grans construccions) i en el segon, la Joves de Valls (que ha fet el 4de9sf en quatre ocasions a Vilafranca).

Els cinc gestors de la Festa Major de Vilafranca han estat valorant aquest cap de setmana la seva decisió. Inicialment, havien calculat emetre el seu veredicte passada la Setmana Santa, però la unanimitat en què s’han trobat en totes les visites demanant més rapidesa els ha fet posar les piles i han decidit anunciar el cartell abans de Diumenge de Rams.

El que tothom dóna per fet és que, a més dels Castellers de Vilafranca, el dia 30, hi seran a plaça la Colla Vella i els Minyons de Terrassa. Amb els verds, els administradors es van reunir l’1 de març passat. Van ser, juntament amb els Xicots, els primers en rebre la visita protocol·lària. Amb els Minyons es van reunir fa dues setmanes i amb la Vella divendres, després de visitar la Joves.

A més de decidir el cartell, els administradors han tractat dos temes relacionats amb la diada. En primer lloc, el pressupost, que serà el mateix que l’any passat, després de la important pujada de 3.000 euros registrada el 2016. És a dir, les colles participants cobraran 12.000 euros en cada cas, una quantitat que no és desorbitada tenint en compte que, a més dels desplaçaments, han d’assumir el dinar dels seus castellers. Els administradors ja han comunicat aquestes quantitats a les colles durant les seves reunions.

L’altre aspecte que estan valorant els administradors és la figura del cap de plaça, que tenen la intenció de mantenir després dels bons resultats que els va aportar l’any passat. Aquesta nova figura –que va representar el tècnic cultural Jordi Bertran– va aconseguir agilitzar l’entrada de les colles i la comunicació amb l’organització. Amb tot, els gestors de la Festa Major encara han de resoldre alguns serrells respecte aquest punt.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Una visió aeria de la plaça de la Vila de Vilafranca el 30 d’agost de l’any passat

Articles relacionats:

Sant Fèlix serà a quatre i sense els Xicots

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La diada més cotitzada

És possible millorar Sant Fèlix?

El Sant Fèlix més habitual i més difícil