Els nous projectes que aspiren a ser colla

L’expansió del mapa casteller no s’atura. Actualment hi ha cinc nous projectes de colla que funcionen amb velocitats i realitats diverses i que, en cas de sortir-se’n, podrien arribar a ampliar la taca castellera. Dos d’aquests projectes són al Barcelonès, un a la Selva i un al Garraf i un altre a la Conca de Barberà. Només aquests darrers –els Xiquets de Montblanc– són els únics que han fet ja una actuació, tot i que no van poder fer cap aleta.

Dels cinc projectes que aspiren a convertir-se en colla, dos són escissions: els Xiquets de Montblanc i els Agosarats. Els primers procedeixen, fonamentalment, dels Torraires de Montblanc, mentre que els altres han estat impulsats per excomponents dels Castellers de les Roquetes. En tots dos casos, es tracta de projectes que presenten diversos interrogants, especialment per la dificultat d’arreplegar un mínim nombre de camises a assaig i néixer en localitats on no resulta fàcil consolidar realitats castelleres. Els Agosarats és la iniciativa més recent. Van començar a assajar fa un mes i entre els seus impulsors hi ha l’expresident dels Castellers de les Roquetes, Eliseu Blanch. El naixement del nou grup ha estat fruit de desavinences personals, però també de model de colla. Els Agosarats apunten que tenen un perfil cultural i social propi i diferenciat de l’altra colla de les Roquetes, una localitat amb vida pròpia que forma part del terme municipal de Sant Pere de Ribes, tot i que més propera socialment a Vilanova i la Geltrú. Els Agosarats no tenen pressa i no es plantegen fer castells aquest any encara.

Els Xiquets de Montblanc van començar a caminar a finals del 2015. La temporada passada van sortir dos cops a plaça, una per fer el seu primer pilar de 4 i l’altre a la diada de les festes de la Mare de Déu de la Serra, al costat dels Torraires de Montblanc i les dues colles de Valls. La nova colla –amb camisa morada– va intentar un 2de6, però no se’n va sortir i no va fer cap castell més, fonamentalment per manca de recursos. Els Xiquets de Montblanc han continuat assajant i són una de les cinc colles que enguany necessiten passar l’examen de la Coordinadora de Colles Castelleres per ser considerades colles amb categoria pròpia després d’una etapa en formació.

Els qui han posat data –provisional– per sortir  plaça són els Castellers de Sarrià. Es tracta del nou intent per refer la colla d’aquest barrí barceloní, que ja va tenir una primer experiència entre els anys 1999 i 2004 amb la torre de 6 i el pilar de 5 carregat com a millors registres. El projecte està format, bàsicament, per gent que no havien participat en la primera etapa de la colla –quan es van dissoldre, una part important dels seus membres van aterrar als Castellers de Sants– i tenen com a objectiu arribar al nivell i les camises suficients per estrenar-se a les festes del barri, a començament d’octubre. Els de Sarrià estan assessorats pels Castellers de Barcelona i estan fent diversos tallers pel barri, amb la intenció de fer-se visibles i aplegar castellers i canalla. La colla també avança en dotar-se d’estructures administratives i socials estables: han convocat un concurs per redefinir el seu logo, que parteixi del ja anterior, però adaptat.

A prop de Sarrià hi ha Vallvidrera, on hi ha un projecte, encara incipient i escassament definit per fer una colla castellera. Els seus impulsors han demanat l’assessorament a la CCCC, però encara no han iniciat el període d’assaigs estables que faci preveure si la iniciativa pot tenir continuïtat.

L’altra colla que també té definit el full de ruta són els Xics de Riells. La colla es presenta com els “Castellers de la Selva i el Baix Montseny” i aspiren a cobrir el buit existent en aquesta àrea, una comarca que encara no té colla pròpia, a diferència de totes les que l’envolten. Els Xics van començar a assajar l’any passat amb una trentena de membres i han realitzat les primeres evolucions. Els seus plans passen per estrenar-se enguany.

Al Baix Llobregat, hi ha un altre projecte, cada cop més avançat: els Castellers de l’Adroc, que agafa com a àmbit de funcionament dues poblacions, Sant Andreu de la Barca i Pallejà. A Sant Andreu ja hi va haver una colla entre 1996 i 2006. La nova colla assaja cada divendres a Pallejà i ja ha fet un pilar de 4 amb camisa blanca. També al Baix Llobregat, fa dos anys van començar a assajar els castellers d’Olesa, tot i que el projecte, de moment, no ha anat més enllà.

Paral·lelament a aquestes cinc colles, el mapa casteller s’amplia també amb els Castellers de Madrid, que el proper mes de maig tenen previst realitzar la primera actuació. La nova colla assaja amb regularitat cada divendres i el febrer van fer el seu primer pilar a plaça, abans d’estrenar la camisa vermella, que lluiran en la primera exhibició. Els castellers madrilenys –que reben com a sobrenom Los Gatos– ingressaran a la Coordinadora com a condició de colla de l’exterior; és a dir, com les d’altres capitals europees, com París, Londres o Copenhaguen. La colla ha sorgit dins del Cercle Català de Madrid i ha estat rebuda amb àmplia complicitat i satisfacció arreu del món casteller.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Assaig dels Castellers de Sarrià

Foto 2: Intent de 2de6 dels Xiquets de Montblanc, el passat mes de setembre

Foo 3: Assaig dels Agosarats de les Roquetes

Foto 4: Membres fundadora dels Xics de Riells

Foto 5: Pilar de 4 dels Castellers de l’Adroc, a Sant Andreu de la Barca el mes de març

Articles relacionats:

El mapa casteller es fa gran

Cinc colles esperen l’aprovació

La difícil dualitat castellera local

Colles que arrenquen i altres que hi sobreviuen

El plànol de les colles de 6

Han tornat a quedar-s’hi

Com ens hem fet grans

El Llobregat fa frontera