Gamma extra amb preu extraordinari

Cobrar un preu en funció dels castells fets o bé un fixe independentment del nivell executat. Aquest es el dilema que es troba l’organització de la diada del Mercadal de Reus per tancar el cartell i que posa de manifest els dos models actualment utilitzats en la contractació de colles castelleres. La primera opció és la que defensen els Castellers de Vilafranca, mentre que la segona –amb matisos– és la majoritària per part de la resta de colles.

La diada del Mercadal porta pel camí de l’amagura als seus organitzadors –els Xiquets de Reus i l’Ajuntament de la ciutat–, a causa de les quantitats econòmiques que han de percebre les colles contractades. El cartell encara no està tancat, i no està garantit que les quatre colles de 10 (Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Vella i Jove de Tarragona) coincideixin a la plaça del Mercadal de Reus el proper 7 d’octubre, si no es produeix una nova ampliació del pressupost o una solució intermèdia que faci moure algunes de les postures actuals. Aquesta mateixa tarda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, i el president dels Xiquets, Lluís Pallejà, es trobaran a l’Ajuntament per desencallar la diada i negociar-la posteriorment amb les colles, si més no les que encara tinguin pendent de resoldre la seva participació.

El problema del Mercadal és extensible a altres actuacions i no és únicament de pressupost –que també–, sinó de model. El Mercadal és una diada que en els darrers anys ha funcionat amb variables en funció dels castells fets, però no per a totes les colles, ja que n’hi havia que actuaven amb preus fixes. Enguany, s’han produït, però, dos problemes. El primer va ser el canvi tardà en la Junta Directiva dels Xiquets de Reus (van ser la colla de 9 que va trigar més a renovar la seva estructura; ho van fer a finals de febrer). Això va implicar que la diada encara estigués per tancar quan va entrar el nou equip. El segon va ser, de tipus pressupostari, ja que la disponibilitat econòmica estava per sota de la suma de plantejaments realitzats per les colles. Uns plantejaments, però, que partien de models i quantitats diferents.

I és que paral·lelament a aquests dos obstacles inicials –o com a conseqüència de– hi apareix la veritable causa del bloqueig: la difícil equació per fer conviure els dos models de contractació. El sistema per incentius és el que defensen els Castellers de Vilafranca i que van aparaular amb l’anterior equip dels Xiquets de Reus en base a dinàmiques de les edicions anteriors, però amb canvis significatius per enguany. A l’altra banda, hi ha el model de preu fixe, que és el que volen les altres colles: Minyons, Vella i Jove. Aquestes tres colles s’han mostrat totalment contràries a acceptar una contractació per incentius. Tant és així, que han afirmat que no hi actuarien si s’ha de posar preu als castells que fan.

“Només faltaria que ara, a més de punts, els castells s’hagin de valorar amb diners”. En aquests termes va expressar un dirigent de la Colla Vella l’oposició de la colla a saber què cobraran a Reus fins que no surtin de plaça. És la mateixa música i percussió que se sent al carrer Teatre de Terrassa i al Cós del Bou de Tarragona. I també al carrer Rosich de Reus, tot i que els Xiquets en aquesta diada no cobren. El cap de colla de la Vella, Albert Martínez, fins i tot, ha apuntat que renunciaria a fer un castell com, per exemple, el 4de9 sense folre si en la diada es posa preu als castells del màxim nivell.

I això és precisament el que han aparaulat els Castellers de Vilafranca: un preu de sortida de 5.000 euros i uns incentius variables en funció del castell que es faci. Si són del màxim nivell (els de 10 o el 4de9sf i el 2de8sf) tenen un preu que pot ser de 1.000 euros per construcció, mentre que la gamma extra bàsica en tindria un altre inferior. La fórmula, però, permetria que només que hi hagués un castell de màxim nivell, els de la gamma extra bàsica també pugessin el preu. Els verds consideren que aquest model no suposa incentivar el risc –com apunten altres colles–, sinó premiar la diferència. Es tracta d’un sistema que reflecteix el seu model de competitivitat, però també de posar en valor el nivell que exhibeixen, que en la majoria de diades és superior a les colles amb els quals comparteixen plaça.

Aquesta fórmula no ha agradat les altres colles punteres. Els Minyons defensen cobrar un fixe, però que aquest sigui el mateix per tothom, ja que si no “s’entraria en un perillós terreny de comercialització del nivell dels castells”. La Vella també rebutja radicalment actuar amb preu variable segons els castells que facin i ha optat per tancar una xifra independentment del que facin la resta. L’acord entre la Vella i els Xiquets ha estat fàcil i ràpid per la coincidència de plantejaments.

L’equació, ara per ara, s’ha convertit en una patata calenta per als organitzadors, ja que si accepten la proposta de Vilafranca, però també la de Minyons, el pressupost se’ls hi en va de les mans. Enguany, l’Ajuntament ha ampliat la partida destinada a la diada del Mercadal, aprofitant que Reus és capital catalana de la cultura. Però a Reus, a ningú no li agrada –ni als Xiquets ni a l’Ajuntament– que l’actuació tingui una despesa “exagerada”. “El que no podem permetre és que hi hagi colles que vinguin a Reus a quadrar els seus elevats pressupostos”. Són paraules d’un dirigent dels Xiquets arran del que està vivint aquests darrers dies.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9sf carregat pels Castellers de Vilafranca a la diada del Mercadal del 2011

Foto 2: 9de8 dels Minyons de Terrassa a la diada del Mercadal del 2015

Articles relacionats:

El calendari del segon tram treu foc

El canvi de cromos entre les colles punteres

Cobrar per fer castells

Toni Rull, nou cap de colla dels Xiquets de Reus

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)