Immersió castellera

Immersió. Aquesta és la paraula més utilitzada per l’autor del projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya, Ignasi Cristià, per descriure el contingut del centre d’interpretació  que s’està construint al costat de la Plaça del Blat de Valls. El museu tindrà una sèrie de muntatges immersius que tenen l’objectiu de fer sentir les emocions i els valors que envolten el fet casteller.

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat aquesta setmana el projecte museogràfic presentat per l’equip liderat per Cristià. El projecte, que desenvolupa i aprofundeix la proposta guardonada al concurs d’idees que va presentar Cristià l’any passat, destaca per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials al llarg del recorregut que el visitant farà pels diferents espais expositius.

El projecte manté un llenguatge museogràfic que “vol situar el nou equipament com un centre obert per a la interpretació del fenomen casteller i un relat museogràfic que vol arribar a tot tipus de visitant”. D’aquesta manera, “el discurs museogràfic inclourà diversos nivells de lectura, amb continguts rics i amplis que satisfacin als visitants més entesos i, d’altra banda, amb la utilització de muntatges immersius pretenen captar el públic més neòfit”. Es combina, en definitiva, el rigor propi que el visitant pot esperar en un centre d’interpretació cultural, però també innovadors recursos narratius que busquen activar el públic en relació al món casteller.

Amb l’aprovació del projecte, s’inicia ara tota la tramitació administrativa per a la seva licitació. Tenint en compte que l’edifici que ha d’acollir el Museu està pràcticament acabat, ja es pot afirmar que el Museu Casteller es troba en la seva recta final. A l’Ajuntament de Valls no s’atreveixen a precisar una data d’obertura, però sí que calculen que podem estar al voltant d’un any abans de la seva finalització. La inversió per al projecte museogràfic és d’1,715.000 euros, que inclouen els audiovisuals basats en les gravacions de quinze diades castelleres que es va fer durant la temporada passada. Una de les novetats introduïdes ha estat la inclusió d’una plataforma que permetrà, amb el pas del temps, l’actualització dels continguts a mesura que la historia castellera ofereixi novetats, cosa que està passant últimament en cada temporada.

El relat del Museu

El relat narratiu parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema “Força, equilibri, valor i seny”, just ara fa 150 anys. En concret, el recorregut pels diferents espais del museu està plantejat com una dramatúrgia estructurada en tres actes, a mode d’introducció, nus i desenllaç.

La visita s’iniciarà des de la mateixa entrada a la planta baixa, on només accedir-hi el públic intuirà parcialment el relat del primer gran muntatge audiovisual dedicat al Valor i que es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat a l’endinsar-se a la primera de les sales del recorregut museogràfic, un cop hagi pujat a la primera planta. L’audiovisual de gran format ens apropa, des-de la mirada de dues castelleres i dos castellers, a la dimensió més humana dels castells. La passió que ens transmetran aquests quatre personatges serà la invitació al viatge per a descobrir i entendre el fet casteller.

Ja a la sala central de la primera planta, es concentra el segon acte dedicat a l’Equilibri i el Seny. Al nucli central s’exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a través de nodes circulars que ens recorden pinyes s’expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d’altes. La part més emotiva d’aquest bloc es concreta amb els recursos multimèdia emprats, audiovisuals o aparells que permeten experimentar la força i les sensacions de participar en un castell.

També hi ha una àmplia cronologia que envolta tota la sala, en relació amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història de castells, en la qual es contextualitza cada fita castellera amb el seu moment històric. A més, es reserva un espai immersiu per descobrir les característiques de la música castellera i que el visitant la pugui gaudir de manera aïllada. Així mateix, en aquesta gran sala de la primera planta apareixen recollides totes les colles que configuren el món casteller, i que ja superen el centenar.

El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la Força, amb una instal·lació multimèdia immersiva i sensorial per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l’explosió d’alegria, la joia i l’entusiasme quan es culmina un castell. En aquest zenit del Museu Casteller de Catalunya, Cristià mostra la seva sàvia experiència bastida a partir de la síntesi del seu vessant professional com a escenògraf amb el de museògraf.

Aquí podeu veure el vídeo elaborat per l’autor del projecte, que explica com serà el Museu:


Foto 1: Imatge actual de la planta baixa de l’edifici del Museu Casteller, que dóna continuïtat al carrer.

Foto 2: Imatge virtual de l’espai audiovisual dedicat a la “Força” previst al Museu Casteller.

Notícies relacionades:

Promoció internacional per al Museu Casteller

El Museu Casteller mostra el seu rostre

El Museu de totes les colles