La Joves manté la plaça de Sant Fèlix

La Colla Joves Xiquets de Valls mantindrà la seva presència a la plaça de la Vila de Vilafranca en la diada de Sant Fèlix, aquest 2017. Els administradors s’han decantat finalment pels diables vermells, per la seva històrica relació i entrega amb la plaça i les intencions explícites –però no concretades en forma de castells– d’anar al màxim també enguany. La Joves compartirà plaça amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa. És el format més habitual de diada de Sant Fèlix en l’època moderna.

El dilema entre Joves de Valls i Jove de Tarragona ha tingut finalment color vermell. No ha estat una decisió fàcil, ja que les dues candidatures presentaven credencials sobrats per ser convidats a la diada de Sant Fèlix, però només hi podia ser una de les dues per acompanyar les tres colles més potents actualment del panorama casteller. Des d’un primer moment, els administradors van descartar una opció de Sant Fèlix a cinc, com s’havia especulat per a l’edició de l’any passat, atesa també la dificultat en la decisió.

Els administradors han fet públic el cartell aquest vespre en una roda de premsa. “Ha estat una decisió de cor”, ha apuntat Andreu Retamal, en representació dels administradors per justificar la dificultat de la decisió. Avui mateix, els organitzadors de la festa vilafranquina han estat al Cos del Bou, a la seu de la Jove de Tarragona, per comunica’ls-hi el resultat de la seva valoració. És l’única de les cinc colles candidates que ha rebut la segona visita protocol·lària, tot i que en la primera ronda de reunions els van comunicar a algunes d’elles la intenció de tornar un segon cop amb la decisió presa. Les colles candidates van conèixer ahir, a través de la Revista Castells, que la Jove de Tarragona tenia tancada la visita dels administradors per avui i es van disparar els rumors i les hipòtesis, tant en un sentit com en altre, especialment el que indicava que si els administradors només visitaven Tarragona era per donar la cara en la mala notícia.

La que potser és la notícia més esperada del calendari casteller s’ha fet pública ja el mes d’abril, quan pràcticament totes les colles s’han estrenat i, fins i tot, ha arribat el primer castell de 9. És a dir, tard. Això és el que els hi han fet saber les cinc colles candidates durant les reunions que han tingut en les darreres setmanes per conèixer les seves intencions en cas de ser a plaça el 30 d’agost.

En un primer moment, la intenció inicial dels organitzadors de la Festa Major vilafranquina era anunciar el cartell passada la Setmana Santa. Però les peticions de les colles per a que acceleressin la seva decisió els van decantar a fer-ho aquesta setmana.

Els administradors van estar valorant la seva decisió el passat cap de setmana, després d’haver culminat les visites protocol·làries que han realitzat a les colles candidates durant el mes de març. Les dues darreres van ser les de Valls, que van visitar divendres; la setmana anterior havia estat la Jove de Tarragona i abans els Minyons de Terrassa. Les dues colles de Vilafranca –Castellers i Xicots– van ser les primeres a rebre els administradors. En la visita als del Cal Noi Noi ja es va desfer un dels primers dubtes que planava sobre la diada i és que els Xicots van renunciar a exercir el seu dret de ser el dia 30 a la plaça de la Vila, ara que ja han descarregat castells de 9. La lògica dels Xicots era de calaix: al 30 d’agost només hi ha lloc per a quatre de les cinc més grans i van apostar per fer gran la diada del 29, on ja han anunciat les seves intencions d’arribar-hi amb el 3de9f i el 4de9f.

La diada de Sant Fèlix mantindrà la figura del cap de plaça, que tornarà a representar el tècnic cultural Jordi Bertran, que va permetre millorar els accessos, inici i contacte entre les colles l’organització en la darrera edició. Les colles cobraran la mateixa quantitat de l’any passat: 12.000 euros, després de la pujada de 3.000 registrada el 2016.

El format de Vella, Joves, Minyons i Vilafranca és el més comú a la diada de Sant Fèlix. Des que el 1984, els malves van participar per primer cop a la diada vilafranquina, el cartell de les que en el seu dia es van conèixer com les G-4 ha estat el més comú. Des d’aleshores, la Joves només ha estat absent a la diada de Sant Fèlix en cinc ocasions. Els primers anys que no van ser a plaça van ser el 1991, 92 i 93, quan van renunciar a actuar-hi per estar disconformes en assistir per contracte a la processó de la tarda –aleshores, la Joves era la colla més potent del panorama casteller i es podia permetre el luxe d’apostar fort, encara que no sempre sortís guanyant–. El 1996 també van quedar fora del cartell, però en aquest cas, per decisió dels administradors, que van optar per convidar la Jove de Tarragona. Va ser l’any que, els diables vermells van celebrar la tripleta a l’Arboç cantant el recordat No estábamos muertos, estábamos de parranda en direcció a Vilafranca. L’altre cop que la Joves va quedar fora –també per ser substituïda per la Jove– va ser el 2012.

La Jove de Tarragona ha actuat tres cops a la diada de Sant Fèlix: els anys 1996 i 2012 (en què van quedar fora la Joves) i el 2014, en què van ser els Minyons els que no van entrar en la tria. Tot i els extraordinaris registres que van acumular l’any passat, enguany es tornen a quedar fora.

SANTI TERRAZA

Foto 1: La Joves celebra el 5de9 amb folre al Sant Fèlix del 2014, savant els castellers de la Jove de Tarragona

Foto 2: 4de9sf carregat per la Joves l’any passat, castell que ha estat decisiu en la tria dels administradors

Articles relacionats:

Els administrators ja tenen a punt el cartell de Sant Fèlix

Sant Fèlix serà a quatre i sense els Xicots

La penúltima oportunitat de la Joves

La Jove es treu els complexes

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La diada més cotitzada

És possible millorar Sant Fèlix?

El Sant Fèlix més habitual i més difícil