La virtut de la unió dels andorrans

Els Castellers d’Andorra porten dos anys d’activitat a plaça i en aquest poc temps han fet gala del Virtus Unita Fortior (la unió fa la força) que resa l’escut del Principat pirinenc. Són una colla de País, de tots els comuns andorrans, i diumenge van recuperar el pilar de 5, el seu millor registre dins l’àmplia gamma de 6 que dominen. La singularitat andorrana els fa una colla diferent a la resta, però tenen el mateix objectiu de totes les colles castelleres: pujar un pis més, en el seu cas, als 7 pisos.

Diumenge a Andorra van celebrar els dos anys del seu bateig. Un temps curt però suficient per veure que el que va començar com el desig d’un petit grup entusiasta ha acabat sent una realitat. En Juli Peña ha liderat el projecte des de l’inici i enguany manté la presidència però han pogut desdoblar càrrecs i la colla compta amb un nou cap de colla: Xavi Martínez.  Ambdós han reconegut que han fet feina però consideren que dos anys no són suficients per poder dir que una colla està consolidada i recorden que d’altres colles amb més anys han acabat dissolent-se. Els dirigents andorrans afirmen que tenen un nucli dur, però que hi ha molta feina a fer. Andorra comença a conèixer la colla són presents de forma habitual a la TV pública nacional i a les portades dels diaris però el cap de colla ha advertit que “una cosa es que sàpiguen que existim (que encara hi ha gent que no), una altra que ens acceptin (que també n’hi ha que no) i una altra que entenguin el món casteller”. Des de la colla grana consideren que és on tenen més feina a fer.

Els andorrans tenen la sort de que el Govern d’Andorra els ha cedit el gimnàs d’una escola per assajar. Si no, segons el cap de colla, seria impossible fer castells allà: “si més no fins ben entrat el maig, quan a ple dia fa bona temperatura, però a la que s’amaga el sol, baixa ràpid”. No obstant això, són una colla que de mica en mica s’ha anat habituant a diades fredes. Per la diada del Palau de Gel d’enguany els va nevar i per la II Diada de la Neu a l’estació d’esquí de Pal bufava el vent. Aquest és un dels condicionants de fer castells en un paratge de muntanyaalgunes de les seves diades són a més de 1.500 metres d’alçada. La particularitat d’Andorra com a destí turístic i comercial també els fa singulars. L’horari laboral també els afecta, diuen que de forma negativa. La gent que treballa al comerç o al sector serveis és complicat que puguin compaginar castells i feina. D’altra banda, el fet andorrà els dóna avantatge com a atractiu per a les colles que s’hi desplacen, però els complica els seus desplaçament per la llunyania. Cal tenir en compte que les colles que tenen més a prop són a més de 90 quilometres i amb el pas de frontera pel mig. La colla la composen majoritàriament andorrans i catalans, en un 70%, però també tenen espanyols, francesos, portuguesos i d’altres nacionalitats. Diumenge es van presentat a plaça amb 103 camises i l’objectiu és ampliar molt més la família castellera.
Pel que fa estrictament els castells, els Castellers d’Andorra, són una colla prudent i efectiva. Des del seu naixement han descarregat 131 castells de 6 (Pde5 inclòs) amb tan sols dues construccions tan sols coronades i dos intents fallits.
Castell d c if id
Pde5 3 1 1 0
2de6 18 0 0 0
3de6s 2 0 1 0
5de6 9 0 0 1
7de6 1 0 0 1
4de6a 14 0 0 0
3de6a 29 0 0 1
3de6 32 1 0 3
4de6 23 0 0 1
Total
131 d
2 c
2 if
7 id
El seu millor moment el van viure diumenge. Van completar la seva millor diada amb el 2de6, 5de6, 4de6 amb agulla i recuperant el pilar de 5. Va ser el tercer Pde5 descarregat de la colla: el 2015 van completar els dos primers provats i després van fer un intent fallit i un de carregat. L’any passat no el van provar. Pel cap de colla, aquest espadat ha estat una injecció de moral important per a la colla. En la seva ment hi ha els castells de 7, però ha comentat que “fer un pis més no és només posar uns quants castellers més al tronc, cal que el volum de gent a pinya acompanyi i, com qualsevol colla petita, ens falten mans”. També els agradaria poder tenir una diada gran de referència, i des de la colla afirmen que hi estan treballant. Consideren que  seria molt bo per la colla i per al País.
Els Castellers d’Andorra formen part de la Coordinadora però alhora són també una colla de l’àmbit internacional. El 3 i 4 de juny participaran a París d’una trobada castellera amb les colles de Londres, Copenhaguen i París. Allà faran de colla gran donat que de totes elles, els andorrans són la colla de major nivell.
JORDINA ARMILLA
Foto: Pilar de 5 del passat diumenge
Notícies relacionades: