Quan la Joves dominava el món (casteller)

La Colla Joves ha aconseguit mantenir la plaça de Sant Fèlix i tornarà un any més a fer les seves construccions més ambicioses a la plaça de la Vila de Vilafranca el 30 d’agost. Confirmar la presència a Sant Fèlix té un efecte positiu col·lateral evident, ja que rearma les bases davant els reptes de la temporada en un moment en què les altres colles punteres són a la major distància que han tingut mai… Però hi va haver uns anys que la tendència era inversa. Va ser quan la Joves dominava el món casteller i es podia permetre el luxe de renunciar a Sant Fèlix. Va ser l’època de l’estrena de la tripleta màgica. D’això, en fa ara 25 anys.

Des que va entrar amb regularitat al cartell de Sant Fèlix, l’any 1976, la Joves ha estat absent a Vilafranca en dues ocasions per decisió dels administradors (1996 i 2012), en dues més per diferències econòmiques en la contractació (1984 i 85) i en tres més per decisió pròpia. Van ser els anys 1991, 92 i 93. La diada de Sant Fèlix es va celebrar amb només tres colles a plaça (Colla Vella, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa) i la darrera d’aquestes actuacions (la del 93) va ser la primera en què totes les colles participants van descarregar un castell de 9, en tots tres casos el 4de9f.

La sortida de la Joves del cartell de Sant Fèlix en aquells tres primers anys dels 90 va ser per diferències en el contracte. Aleshores, la participació a la diada de Sant Fèlix implicava la presència a la Processó de Sant Fèlix. Les colles estaven obligades a anar-hi i fer els pilars en el màgic moment de l’entrada del sant a la basílica de Santa Maria. Però va arribar un moment que la Joves va considerar que una cosa era fer castells a la diada de Sant Fèlix i una altra la participació a la processó junt amb els balls populars vilafranquins davant la icònica imatge del sant. Els administradors d’aquells anys van defensar que un fet portava explícit l’altre, i la corda es va tibar tant, que va acabar trencant-se. El 1991, la Joves va renunciar a ser present a la diada del 30 d’agost. La situació es va repetir els dos anys següents.

La renúncia de la Joves va deixar la diada de Sant Fèlix tocada. En aquells anys, els de la camisa vermella marcaven el compàs del món casteller. Ho feien de manera paral·lela, però per sobre, de la Colla Vella i especialment dels Castellers de Vilafranca. Des que la Joves va ser la primera colla a descarregar el 3de9f (1986), va mantenir una posició ascendent. Va guanyar els concursos de 1988 i 1990, i el 1991, ja després d’haver estat absent a Sant Fèlix, va ser la primera colla en fer un castell de 9 al Vendrell.

El 1992, el segon any en no ser present a Vilafranca, va ser una gran temporada per als hereus de la Colla Nova. A la Bisbal van ser els primers a fer un castell de 9, però el gran moment va ser al Concurs de Tarragona, on es van imposar gairebé sense baixar de l’autocar amb la tripleta màgica. Va ser la primera tripleta del segle XX i en aquells moments –en els quals encara no s’havia fet cap castell superior al 3 i al 4de9f– va representar una fita d’extraordinari valor i ressò en el panorama casteller. Fins el Concurs del 1992, el 4de9f només s’havia descarregat en cinc ocasions en tot el segle XX (i quinze cops coronat), mentre que el balanç del 3de9f era de tretze descarregats i divuit carregats (i el del 5de8, 27 descarregats i setze carregats). És a dir, ajuntar els tres grans castells del moment en una mateixa actuació implicava un mèrit absolut i un reconeixement unànime. Mai ningú no ho havia fet fins que la Joves va destrossar als rivals al Concurs de 1992.

Tres setmanes després, la Joves –que tenia a Fede Gormaz com a cap de colla– va repetir la gesta a la diada de Santa Úrsula i, en aquesta ocasió, la tripleta també la va aconseguir la Vella. En una mateixa diada, les dues colles van fer 3de9f, 4de9f i 5de8 i el món casteller va caure sotmès al poder dels Xiquets de Valls.

Aquest domini dels del carrer Gassó no va ser suficient per a que els administradors modifiquessin l’any següent les condicions per participar a la diada de Sant Fèlix i, tot i ser la colla més forta del moment –que havia guanyat els tres darrers concursos– la Joves va tornar a estar absent, per tercer any consecutiu el 30 d’agost a Vilafranca.

La situació va generar una certa tensió entre la Joves i els Castellers de Vilafranca, que consideraven la renúncia dels vermells un lleig a la diada. Amb una Vella com a colla amiga i uns Minyons que encara no feien gamma extra, al Figarot es veia la Joves com els rivals –tot i tenir un nivell superior– i, sobretot, una colla que desafiava i menystenia l’escenari vilafranquí. Però al carrer Gassó, això no els preocupava gaire. I ells estaven per guanyar concursos i fer tripletes.

El 1993, però, va suposar un punt d’inflexió en el món casteller, amb la primera torre de 9 amb folre i manilles de la història, que van carregar en la seva Diada els Minyons de Terrassa. L’univers casteller va modificar la seva radiació, que fins aleshores havia girat fonamentalment entorn Valls i Vilafranca, i el salt protagonitzat pels Minyons va fer canviar el panorama. Les tres colles grans es van veure obligades a ampliar la mirada cap a Terrassa i també cap a Tarragona, on la Jove aquell any va carregar el seu primer castell de 9 i va descarregar el 5de8.

La Joves seria la segona colla en plantar gamma extra. Va ser a la diada de Santa Teresa del 1994, al Vendrell, carregant també el 2de9fm. Una setmana després, la Vella el descarregava a la plaça del Blat. Aquell 1994 va suposar el final del regnat de la Joves. Els reis dels concursos dels últims anys, mai més no van tenir opcions clares de guanyar-ne, fins ara, cap més i van deixar de ser els líders d’un món casteller que va créixer més del que ho van fer ells. Aquell 1994 van tornar a Vilafranca i, tot i les tensions dels tres anys anteriors, van ser rebuts amb una forta ovació. A plaça van intentar un bon 2de8 sense folre, al qual van arribar a col·locar-se l’aixecador… Però la història començava a passar de mans.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9 amb folre descarregat de la Joves al Concurs de 1992, on va fer la primera tripleta màgica

Foto 2: 2de9fm carregat al Vendrell el 1994; era la segona colla a fer gamma extra

Articles relacionats:

La Joves manté la plaça de Sant Fèlix

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La diada més cotitzada

La penúltima oportunitat de la Joves

Quan tot va canviar