Sant Jordi omple l’agenda castellera

La celebració de Sant Jordi omplirà les places de roses i també de castells. Serà el plat fort d’una jornada on també s’escauen aniversaris de colles i cites tradicionals del calendari primaveral. En moltes de les cites es preveuen castells de 8, però enguany amb la prudència que obliga el retorn a plaça després de l’aturada de vacances de Setmana Santa.

Gairebé totes les diades més destacades seran diumenge, per la festivitat de Sant Jordi. I com és habitual en el cap de setmana de Sant Jordi, el Garraf protagonitza dues cites destacades en les dues localitats rivals: Sitges i Vilanova. Dissabte, a Sitges actuen la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Sants com a convidats de la Jove sitgetana. L ‘actuació, excepcionalment, es farà al passeig de la Ribera (davant del mar), un escenari poc habitual en el calendari de castells sitgetà. L’any passat, els rosats hi van dur el 2de8 amb folre i el borinots el 3de8, castells que encara no han estrenat enguany.

Diumenge al migdia, Vilanova celebra la diada que durant molts anys havia representat el tret de sortida de la temporada regular. Hi haurà castells de 8 dels Castellers de Barcelona, la Joves de Valls i els Nens del Vendrell. L’any passat, vallencs i vendrellencs van fer el seu primer 2de8 amb folre. Aquest any, tot apunta a una dida més tranquil·la amb l’estrena del 3de8 dels Nens i tot just els primers castells de 8 d’una Joves que aquest inici de temporada no té pressa, sinó altres prioritats. Els Bordegassos faran d’amfitrions i tant dissabte a la tarda com diumenge comptaran també amb la Nova Muixeranga d’Algemesí, que completa un cartell ampli.

La matinal de diumenge també inclou actuacions destacades en molts altres punts. A Vilafranca, els Xicots celebren l’inici de temporada en un lloc i horari poc habitual: a les 11 del matí a la plaça del Penedès al costat de la Rambla i on hi ha alçat el monument als Falcons. Tindran al seu costat a la Jove de Barcelona, els Castellers de Castelldefels i els Minyons de l’Arboç. A Salt, els Marrecs celebren l’aniversari del seu bateig amb els de Figueres i enguany amb els Sagals d’Osona. Els saltencs ja han fet el 3de8 enguany i per als Xicots podria ser el seu repte. A Igualada, els Moixiganguers celebren l’aniversari i podrien encarar els primers castells de 8 de l’any l’any passat, més rodats, hi van dur una matinera torre de 8 amb folre. Enguany estaran acompanyats dels Castellers de Sant Cugat que ja han fet el 4de8 i dels Castellers de Terrassa, que faran doblet el dia de Sant Jordi. A Badia del Vallès hi seran els Castellers de Sabadell i els de la Vila de Gràcia amb intencions de 8 pisos; també hi seran els de Castellar del Vallès. A Mataró, actuaran els Capgrossos i a Granollers, els Xics, les dues en solitari.

La tarda de diumenge se celebraran tres diades tradicionals de la festivitat del 23 d’abril. A Terrassa, amb les dues colles; a Tarragona, amb les quatre colles locals i a Reus, amb la colla de la ciutat. L’any passat, els Minyons van fer a Terrassa el 3de9 amb folre i el 5de8 catedral que encara no ha fet cap colla enguany. El passat Sant Jordi va ploure a molt indrets del país i a Tarragona van haver de suspendre la diada; el 2015 la Jove de Tarragona hi va fer castells de 8. Diumenge a la tarda també actuaran els Xiquets de Reus en solitari a casa seva. Els del Baix Camp ja han fet enguany el 3de8.

Agenda destacada del cap de setmana:

DISSABTE

X Aniversari dels Margeners de Guissona
Hora: 18h. Lloc: Plaça Major

 • Castellers de Berga
 • Castellers de l’Alt Maresme
 • Margeners de Guissona

Diada de Sant Jordi a Altafulla
Hora: 18h. Lloc: Plaça del Pou

 • Castellers d’Altafulla
 • Xiquets de Cambrils
 • Xiquets de Reus

Diada de Sant Jordi a Sitges
Hora: 18.30h. Lloc: Passeig de la Ribera

 • Castellers de Sants
 • Colla Jove de Castellers de Sitges
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

Prèvia de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú
Hora: 18.30h. Lloc: Plaça de les Neus

 • Bordegassos de Vilanova
 • Nova Muixeranga d’Algemesí
 • Moixiganga de la Geltrú
 • Ball de Valencians de Vilanova

DIUMENGE, Sant Jordi

Diada d’inici de temporada dels Xicots de Vilafranca
Hora: 11h. Lloc: Plaça del Penedès

 • Castellers de Castelldefels
 • Colla Castellera Jove de Barcelona
 • Minyons de l’Arboç
 • Xicots de Vilafranca

Diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú
Hora: 12h. Lloc: Plaça de la Vila

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers de Barcelona
 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Nens del Vendrell
 • Nova Muixeranga d’Algemesí

Aniversari del bateig de Marrecs de Salt
Hora: 12h. Lloc: Plaça Lliberta

 • Colla Castellera de Figueres
 • Marrecs de Salt
 • Sagals d’Osona

22è Aniversari dels Moixiganguers d’Igualada
Hora: 12h. Lloc: Plaça Pius XII

 • Castellers de Sant Cugat
 • Castellers de Terrassa
 • Moixiganguers d’Igualada

Diada de Sant Jordi a Badia del Vallès
Hora: 12h. Lloc: Plaça de l’Ajuntament

 • Castellers de Castellar del Vallès
 • Castellers de la Vila de Gràcia
 • Castellers de Sabadell

Diada de Sant Jordi a Esplugues de Llobregat
Hora: 12h. Lloc: Casal de Cultura Robert Brillas

 • Castellers d’Esplugues
 • Castellers de Cerdanyola
 • Castellers del Poble Sec

Festa Major de Sant Jordi a Montgat
Hora: 12h. Lloc: Plaça de les Mallorquines

 • Castellers de Badalona

Diada de Sant Jordi a Granollers
Hora: 12h. Lloc: Plaça de la Corona

 • Xics de Granollers

Diada de Sant Jordi a Mataró
Hora: 12h. Lloc: Plaça de l’Ajuntament

 • Capgrossos de Mataró

Dia de l’Àngel a Mallorca
Hora: 16h. Lloc: Castell de Bellver

 • Al·lots de Llevant
 • Castellers de Mallorca

Diada de Sant Jordi a Sabadell
Hora: 17h. Lloc: Racó del Campanar

 •  Castellers de Sabadell

Diada de Sant Jordi a Terrassa
Hora: 19h. Lloc: Plaça Vella

 • Castellers de Terrassa
 • Minyons de Terrassa

Diada de Sant Jordi a Reus
Hora: 19:30h. Lloc: Plaça del Mercadal

 • Xiquets de Reus

Diada de Sant Jordi a Tarragona
Hora: 20h. Lloc: Rambla Nova

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Xiquets de Tarragona
 • Xiquets del Serrallo

Podeu consultar l’agenda completa a la web de la Coordinadora

JORDINA ARMILLA

Foto: Pilars dels Capgrossos de Mataró a la diada de Sant Jordi de fa dos anys

Articles relacionas:

Sant Jordi, dia de castells

Els darrers en fer l’aleta

Feina feta no té destorb

Les colles tenen pressa

Les cites imprescindibles del 2017

Xiquets de Reus i Xics pugen al 8