Un cap de setmana verd (de dues tonalitats)

Els Castellers de Vilafranca han inaugurat avui el caseller de 9, amb el 3de9 amb folre més matiner en temporada regular, que han fet a casa durant la Diada del Graller. Es tracta de tota una declaració d’intencions dels de Toni Bach, que demostra les seves ambicions en una temporada on s’han programat superar diverses fronteres. El cap de setmana deixa altres bones notícies, com els primers castells de 8 de l’any de la Jove de Tarragona, els Capgrossos de Mataró, els Nens del Vendrell, els Xicots de Vilafranca, els Marrecs de Salt i uns Castellers de la Sagrada Família que enguany prometen molt. Molt. També han fet castells de 8 els Minyons de Terrassa, la Colla Vella, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Cugat.

Els verds s’han marcat diversos reptes enguany, com ampliar el nombre de castells de 10, dominar el 4de9sf i obrir noves fronteres, com el 4de10sm. I aquests reptes passen per avançar els objectius el màxim possible. El 3de9 amb folre que han fet avui a la plaça de Sant Joan, davant del Coro, arriba un mes i mig abans del que és habitual en els seus registres. Poca broma. La Setmana Santa tardana ha fet avançar la Diada del Graller, però per als de la camisa verda no ha estat un impediment per a presentar-s’hi amb el primer castell de 9 de l’any, que han acompanyat de la torre de 8 amb folre, el 9de7, el 3de7 per sota i el 4de8 (han fet cinc rondes, ja que actuaven sols). El 4de8 que han plantat (com els que estan executant a assaig) està pensat en fites superiors: de terç en amunt olora a 4de9sf.

El primer repte de Bach ha estat segellat amb èxit i això li obre les portes a altres fites, entre les quals hi ha fer el 9de8 a les Fires de Maig sense descartar la torre de 9 amb folre i manilles, si aconsegueixen arribar a temps. Si aquesta segona opció fos possible… hi haurà objetiu verd de 10 el mes de juny?

Les altres dues colles punteres (Minyons de Terrassa i Colla Vella) han ampliat els seus registres aquest cap de setmana i mantenen la seva velocitat i full de ruta prescindint del que facin els vilafranquins. La Vella, que només porta dues setmanes d’assaig, ha tret a passejar avui el 3de8. L’ha acompanyat del 4de8 (que ja va fer la setmana passada) i del 2de7. Això ha estat a Altafulla, on la Jove de Tarragona ha fet el seu primer castell de 8 de l’any (el 3de8) i on els Xicots han obert temporada directament amb el 4de8, una manera clara d’evidenciar les seves aspiracions. La colla local ha fet dos castells de 7, que també indiquen que volen un 2017 de creixement.

Per la seva part, els Minyons també han fet la clàssica de 8, a la Diada de Can Jorba, organitzada pels Castellers de Barcelona en record dels mítics concursos que va acollir el Portal de l’Àngel els anys 1964, 65 i 66. L’altra colla convidada han estat els Castellers de Sant Cugat, que per segona setmana consecutiva han fet el 4de8. Els de la camisa vermella han fet el 3de8 i el 4de8, aquest darrer després de dos intents desmuntats.

La colla del cap de setmana porta camisa verda… però és de Barcelona. El primer cap de setmana d’abril, els Castellers de la Sagrada Família han mostrat el seu 4de8 davant el mític temple d’Antoni Gaudí. Es tracta d’un fet extraordinari per a una colla que fins ara només havia fet vuit 4de8 (sis descarregats i dos coronats). Els barcelonins també han fet el 7de7 i el 5de7 posant de manifest els seus notables recursos. El 12 de març ja van estrenar el 3de7 per sota i ara amplien registres per la part de dalt. Al seu costat, els d’Esplugues han continuat tirant de gamma mitjana de 7, mentre que els del Poble Sec han estrenat el seu primer 4de7 amb l’agulla de l’any.

Els Nens del Vendrell també han obert temporada i ho han fet amb el 4de8. Els del Baix Penedès volen continuar dalt i han previst que els castells de siguin arreu on actuen. Han hagut de desmuntar, però, la torre de 7. Al seu costat, els Bordegassos han arrencat temporada amb el 5de7 i el 4de7a.

A la tarda, a Bescanó, uns bons Marrecs de Salt han plantat el 3de8 i la torre de 7, en tots dos casos els més matiners de la seva història. Els Castellers de Figueres també han demostrat bona forma fent el 5de7, mentre que els Esperxats han fet el 5de6.

També els Capgrossos han fet el seu primer castell de 8 de l’any, mentre que els d Gràcia van ensopegar ahir amb la torre de 7 i van haver de baixar el gas. També van tenir un contratemps la Joves, que els va caure el 3de7 per un despenjament, ahir a Bellvís. A Lleida, la colla de la ciutat va fer el 4de7a com a millor castell.

SANTI TERRAZA

Castells del cap de setmana:

XXII Aniversari dels Castellers de Lleida

 • Castellers de Badalona: 3d6a, 4de6, 3de7
 • Castellers de Cornellà: 3de7, 4de7, 5de6
 • Castellers de Lleida: 3de7, 4de7a, 4de7 

Mostra d’Entitats de la Salut a Barcelona

 • Castellers de la Vila de Gràcia: 2de7(c), 5de7, 4de7
 • Xics de Granollers: 4de7, 5de7, 3de7

7a trobada “Culturassa” a Terrassa

SUSPESA PER LA PLUJA

 • Castellers de Terrassa
 • Minyons de Terrassa

 Festa de la Cultura a Bellvís

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de7(c), 4de7, 4de6p
 • Xiquets d’Alcover

 

DIUMENGE

Diada del graller a Vilafranca del Penedès

 • Castellers de Vilafranca: 9de7, tde8f, 3de9f, 3de7s, 4de8

Diada de Can Jorba a Barcelona

Castellers de Barcelona: 3de8, (id)4de8, (id)4de8, 5de7

 • Castellers de Sant Cugat: 2de7, 4de8, 5de7
 • Minyons de Terrassa: 4de8, 3de8, 2de7

 Diada del local dels Capgrossos de Mataró

 • Capgrossos de Mataró: 5de7, 4de8, Tde7, 7de7
 • Colla Castellera Jove de Barcelona: 4de7, 4de7a, 3de7

Diada d’inici XVè aniversari dels Castellers de la Sagrada Família

 • Castellers d’Esplugues: 5de7, 4de7a, 4de7
 • Castellers de la Sagrada Família: 7de7, 4de8, 5de7
 • Castellers del Poble Sec: 4de7, (id)4de7a, 3de7

Diada del local dels Castellers de Terrassa

 • Castellers de Caldes de Montbui: 4de6a, (id)3de6, (id)3de6, 4de6
 • Castellers de Terrassa: 7de7, 5de7, 4de7a
 • Tirallongues de Manresa: 3de7, 4de7, 5ed6

Diada castellera de primavera a Viladecans

 • Castellers d’Esparreguera: 3de7, 2de6, 4de6
 • Castellers de Viladecans: 5de6, 4de6, 3de6
 • Matossers de Molins de Rei: 3de6, 4de6, 3de6a,

Diada d’inici de temporada a Altafulla

 • Castellers d’Altafulla: 3de7, 4de7, 5de6
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de7, 3de8, 4de7a
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 2de7, 4de8, 3de8
 • Xicots de Vilafranca: 4de8, 2de7, 4de7a

Diada d’inici de temporada al Vendrell

 • Bordegassos de Vilanova: 5de7, 4de7a, 4de7
 • Nens del Vendrell: 5de7, 4de8, (id)tde7, 3de7

Gerb

 • Moixiganguers d’Igualada: 5de6, 3de7, 4de6a, 4de6, tde6

Fira de l’Embotit a Bescanó
Hora: 16h. Lloc: Plaça Joan Maragall

 • Colla Castellera de Figueres: 3de7, 5de7, 4de7
 • Esperxats de l’Estany: (id)4de6a, 5de6, 3de6
 • Marrecs de Salt: 5de7, 3de8, 2de7

 

Foto 1: 3de9f dels Castelleres de Vilafranca

Foto 2: 4de8 dels Castellers de la Sagrada Família

Foto 3: 4de8 dels Minyons a Barcelona

Foto 4: 4de8 dels Nens al Vendrell

Foto 5: 4de8 dels Xicots a Altafulla

Foto 6: 3de8 de la Colla Vella a Altafulla

Foto 7: 3de8 de la Jove de Tarragona a Altafulla

Foto 8: 4de8 dels Capgrossos a Mataró

Articles relacionats:

L’abril s’estrena amb el llistó alt

Els castells de 9 més matiners

Les colles tenen pressa

 

 Els concursos que van impulsar els castells

Folres a Cal Figarot en un nou cap de setmana de 8