15 viatges intercontinentals en 25 anys

Els viatges intercontinentals de les colles castelleres tornen a ser actualitat i font de debat. L’anunci que hi haurà presència dels castells l’any vinent a Whashington ha mobilitzat a les colles més grans. Algunes estan movent fils a casa nostra per posicionar-se i, com ha trascendit, alguna fins i tot ha tirat pel dret contactant directmanet amb l’organització del festival americà. Fa 25 anys que els castells van sortir d’Europa per primer cop, en tot aquest temps hi ha hagut 15 viatges que mai no oblidaran els seus protagonistes.

El dia 11 de maig, dijous de la setmana vinent, hi haurà una reunió a diverses bandes per perfilar quina colla podria anar als Estats Units l’any vinent. La reunió no ha de ser necessàriament decisiva i es preveu que en la decisió, a més de la Generalitat i l’organització del Smithsonian Folklive Festival, hi intervingui la Coordinadora. Fer les Amèriques torna a ser objecte de desig i les colles més grans són les que han manifestat la voluntat de viatjar. Són les que ofereixen més capacitat organitzativa i possiblitat de més nivell de l’espectacle.

Sortir a fora requereix un esforç a molts nivells, especialment logístic, però també és un premi. Les colles que han viatjat saben que aquestes sortides cohesionen el grup i que és un reclam a l’hora de captar o mantenir membres a la colla. Viatjar, però, sovint comporta despeses compartides i assumir el compromís d’oferir un bon nivell casteller. És difícil, per no dir impossible, portar el màxim nivell tan lluny de casa, però, fins ara les colles ho han fet amb escreix a milers de quilòmetres i han pogut fer castells inimaginables pels espectadors de destí. Aquest seria també el repte a valorar. Aixecar castells de 9 o de 8 tan lluny requereix compromís dels castellers clau i assumir que les dinàmiques seran diferents: assaig, clima o ambient a la plaça estrangera.

Quinze han estat els viatges transcontinentals en la hstòria dels castells. Des dels primers de la Colla Vella als anys 90 als Estats Units d’Amèrica fins el darrer del Minyons de Terrassa a Singapur (Àsia). Els Verds també ha tingut un gran protagonisme intercontinental en haver trepijat Amèrica del sud, Amèrica del nord i Àsia. El castell més importans que s’han fet en aqusts viatges ha estat el 3de9f de la Vella a Hangzhou i Xangai (Xina), i el 3de9f dels verds a Thane (Índia) i Xangai (Xina). Els Estats Units encara no tenen cap plaça de 9.

 

Cronologia de sortides a fora d’Europa i els millors castells alçats durant el viatge:

1992 Amèrica EUA Houston Colla Vella 3de8, 4de8, 2de7
1994 Amèrica EUA Chicago Colla Vella 4de8, 2de7, 3de7s
2008 Amèrica Xile Santiago Xile 2de8f, 3de8, 4de8, Pde6
2008 Àfrica Marroc Tànger Xicots de Vilafranca 3de7, 4de7, 2de6
2009 Àsia Israel Akko Minyons de Terrassa 5de7, 4de7a, 3de7a
2010 Àsia Xina Hangzhou Colla Vella 3de9f, 2de8f, 4de8
2011 Amèrica EUA Nova York Castellers de Vilafranca 3de8, 4de8, 2de7, Pde6
2011 Àsia Índia Thane Castellers de Vilafranca 3de9f, 4de8a, 2de8f
2013 Àsia Índia Thane Castellers de Sants 3de8, 4de7a, 4de7
2014 Àsia Índia Thane Capgrossos de Mataró 4de8, 5de7, 4de7a
2014 Àfrica Marroc Al-hoceima Minyons de Terrassa 5de7, 4de7a, 3de7a
2015 Àsia Xina Xangai Colla Vella 3de9f, 4de8, 2de7, Pde6
2015 Amèrica Quèbec Montreal Cast.de la Vila de Gràcia 4de8, 5de7, 4de7a
2015 Àsia Xina Xangai Castellers de Vilafranca 3de9f, 2de8f, 4de8
2016 Àsia Singapur Singapur Minyons de Terrassa 4de8, 2de7, 5de7
2018 Amèrica EUA Whashington ??? ???

Foto portada: el 4de8 dels Castellers de Vilafranca a MAnhattan (Nova York) amb l’empire State Building al fons.

Foto 1: 3de8 de la Colla Vella a Xangai, amb el skyline de la ciutat al fons.

Foto 2: 2de7 dels Minyons de Terrassa Singapur, l’any passat.

Notícies relacionades:

Castells a Washington: “Ara toca a la Joves”

El caramel de Washington

La Xina es torna a vestir de 9

El Dahi Handi ‘borinot’

A la conquesta de les Amèriques

Els castells fan la volta al món