Castells a Washignton: “Ara toca a la Joves”

La Colla Joves Xiquets de Valls ha demanat oficialment a l’alclade de la ciutat, Albert Batet, suport explícit com a pas necessari per ser la colla escollida per la Generalitat per representar el món casteller al Smithsonian Folklife Festival que se celebrarà a Washington entre finals de juny i principis de juliol de l’any que ve.

La petició formal, en forma de carta entrada al registre oficial de l’Ajuntament de Valls i després d’una entrevista mantinguda pels responsables de la colla amb Batet, s’ha fet després que la Generalitat comuniqués a la Joves que per ser la colla designada per anar a la capital federal nord-americana havia de rebre el suport institucional explícit de l’alcalde i l’Ajuntament de Valls. La reunió entre la Joves i la Generalitat es va celebrar a finals de la temporada passada.

El principal argument que exposa la Joves a la carta de petició de suport és el fet que “ara li toca a la Colla Joves” després de recordar que la Colla Vella ha realitzat “fins a quatre viatges intercontinentals amb el suport de totes les administracions, inclòs l’ogicament l’Ajuntament de Valls”. El més recent d’aquests viatges és el realitzat el 2010 a l’Exposició Universal de Shanghai. A la carta, la Joves demana que “s’entengui aquesta petició en cap cas com una crítica o una voluntat de confrontació entre colles a la ciutat, si no tot el contrari”, i segueix: “Creiem que per justícia social, pertoca a la Colla Joves rebre el suport de les institucions que altres cops ha rebut l’altra colla de Valls, per poder participar en un projecte d’aquesta magnitud”.  La Joves considera que “una posició dubitativa o indefinida vers la nostra colla per part de l’alcalde de la ciutat ens restaria moltes possibilitats a l’hora de ser escollits, i donaria avantatge a aquelles colles que sí que compten amb el suport ferm dels seus consistoris”. La carta aporta altres arguments: “Estem convençuts que una Colla Joves Xiquets de Valls forta socialment, no només beneficiarà la nostra entitat, sinó que ajudarà a enfortir encara més els castells a la nostra vila, on la dicotomia respecte-rivalitat i l’emocionant frec a frec entre les dues colles de Xiquets de Valls és una de les característiques que fa que la plaça del Blat sigui única”. La frase final de la carta, signada pel nou president de la Colla Joves, Cels Galofré,  és ben explícita: “Senyor alcalde, tots en som conscients: Ara toca a la Joves”.

Com gairebé tot el que fa referència als castells a Valls, l’actuació de la Joves s’ha d’entrendre en el context de rivalitat existent entre les dues colles, i tenint en compte que l’alcalde Batet és casteller de la Colla Vella, cosa que sempre ha causat recels entre membres de la colla rival. De moment, no hi ha resposta oficial a la carta, presentada fa tres setmanes al registre municipal.

La selecció

De fet, el procés de selecció de la colla que anirà als Estats Units no serà fàcil per la Generalitat, que ja ha rebut representants de diverses colles interessades per la iniciativa (“ja han passat totes”, explica una font coneixedora del procés). En algun cas, com el dels Castellers de Vilafranca, s’han arribat a reunir ja amb els responsables del Smithsonian Folklive Festival. Consta que diverses colles porten temps preparant dossiers en els que, més enllà de les actuacions estrictament castelleres, aporten actes de tipus acadèmic per difondre la realitat del món casteller. La Joves és la primera colla que expressa públicament la seva intenció, per ara en forma de comunicació interna als seus membres. I la Vella també aspira a ser la colla triada.

Aquest mes de maig està previst un contacte entre la Generalitat i els responsables del festival, que servirà per concretar molts aspectes de l’anada a Washington. En qualsevol cas, la decisió es prendrà de comú acord entre l’organització, la Generalitat i també la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, a qui la Generalitat vol donar un protagonisme especial en aquest assumpte.

La placa

La qüestió de Washington no és l’única controvèrsia que hi ha a Valls. La Joves diu que li consta l’existència d’una petició per que es col·loqui una placa commemorativa dels primers castells de 10 descarregats a la plaça del Blat, per deixar constància dels 3de10fm descarregats per Firagost i Santa Úrsula, i pel 4de10fm de Santa Úrcula. La Colla Joves ja ha dit que “incialment” s’oposa a aquesta petició, tot i que, en cas que es decideixi tirar endavant la iniciativa, la colla vermella planteja una placa per commemorar “els primers castells de la gamma de 10 assolits a lal plaça del Blat”, i recorda que els primers 2de8sf carregat i el 4de9sf descarregat a la plaça són patrioni de la Joves i que aquests castells estan considerats com a castells de gamma de 10 per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

A la plaça del Blat només hi ha dues plaques commemoratives: la que fa referència a la memorable diada de Santa Úrsula del 1981 en què la Colla Vella va descarregar el primer 4de9f del segle XX i la Colla Joves va fer el mateix amb el 5de8. La segona placa commemora la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, i recorda l’origen local dels castells. Val a dir que la Colla Vella afirma que no ha dirigit cap petició formal a l’Ajuntament en relació a la placa.

En qualsevol cas, la de la placa és, doncs, una altra qüestió que necessitarà de molta finezza política a l’Ajuntament, acostumat a mediar entre les dues colles quan s’han produït controvèrsies d’aquest estil.

FRANCESC DOMÈNECH

Foto Portada: El National Mall, a Whashington, escenari del Simthsonian Folklive Festival.

Foto 1:  Actuació de la Colla Vella a Xangai, on va viatjar per participar en l’Exposició Universal organitzada a la ciutat.

Foto 2 : Un dels 4de9 sense folre coronats per la Colla Joves a la Plaça del Blat. Aquest és del 2012.

Notícies relacionades:

El caramel de Washington

Per què Santa Úsrsula és diferent?

“Hem de fer autocrítica per a que la Joves torni a ser líder”

La disputa al quilòmetre 0