Començar més d’hora i acabar aviat

L’hora d’inici de les diades castelleres és font de discusió i, tot i la necessitat evident de conciliar els horaris castellers amb els familiars, no s’acaba de fer el pas. Aquest diumenge hi han programades tres actuacions a dos quarts de 12 del matí. Dues diades són poques entre les moltes que se celebraran durant el cap de setmana, majoritàrimanet previstes per diumenge al migdia. fer castells dissabte a la tarda, cada cop agafa més pes, però en nombre segueix guanyant la sessió dominical.

Figueres, Cardedeu i el Prat de Llobregat tenen programes diades castelleres per diumenge al matí. Mija hora abans del migdia –a les 11.30h– s’ha anunciat l’inici d’aquestes diades que no son menors n’hi dues que són de les més destacades del cap de setmana. L’horari matinal fuig del costum de començar passades les 12, o fins i tot dos quarts d’1 o la 1, com sol passar com més al sud es programa. És l’herència de l’hàbit de preveure les diades tradicionals per després de la missa dominical. La tradició mana.

Començar a les 11 o a dos quarts de 12 no hauria de ser cap problema. La majoria d’activitats que requereixen esforç físic solen iniciar-se fins i tot més d’hora. Tan sols quedaria compromesa l’hora matinal per a aquells joves que volen compaginar la vida social nocturna amb la pràctica castellera. També cal tenir en compte els llargs desplaçaments que s’hi efectuen i que poden obligar a matinar en dia festiu. Diumenge a Figueres es trobaran ben d’hora i els Capgrosssos i els Minyons s’hauran de llevar de matí per viatjar des de Terrassa i Mataró. Les dues colles ja saben el que és matinar quan a Girona, a l’octubre, programen la diada de Sant Narcís a les 11.30h. Aquest diumenge a Cardedeu també començaran a aquesta hora: Castellers de Sabadell, Xics de Granollers i Sagals d’Osona s’enfaixaran abans del migidia i hauran sortit de casa molt abans. No sembla cap impediment per fer una bona diada. Una tercera diada, al Prat, tindrà aquest horari matinal. En aquest cas, amb la participació de colles de la contornada. El cartell de quatre colles convida a un inici matinal.

L’horari de finalització de les diades és el que altera més la concialiació familiar, no tant l’horari d’inci. Participar en una entitat que desenvolupa la seva activitat en cap de setmana ja és un hàndicap per a la conciliació entre el temps dedicat a la famíia i a l’oci (si no s’hi va a la colla en família). Però l’horari no afecta tan sols a les famílies de castellers, sinó també als espectadors. Acabar la diada a una hora raonable per anar a dinar ha de ser també l’objectiu de les cites de diumenge al migidia. Tota activitat que sobrepassa les 2 de la tarda està fora del desig de castellers i públic llevat de les grans cites en que les ganes de veure grans construccions eviten la deserció dels presents. Començar entre les 11 i les 12 garantiria que l’espectacle pugués acabar en un horari lògic: després d’entre 1 i 2 hores d’actuació, un temps més que suficient per un espectacle.

Un altra qüestió que afecta la durada és el nombre de colles. Diades amb més de tres colles complica el ritme i llargada de l’espectacle fet que obliga a repensar el funcionament d’algunes diades. Les actuacions simultàníes de més d’un colla s’han proposat com a mesura paliativa sense tenir en compte si a banda de ser una estampa fotogràfica espectacular contribueixen a fer un millor espectacle: dificultat d’apareciar tots els castells, dificultat de concentració dels castellers, dificultat de suport entre colles, musicalment un desastre…

Possiblement, la solució als horaris passaria per començar més d’hora, abans de les 12, i fixar una hora de finalització. Fent els pilar de salutació o l’entrada a la plaça amb suficient temps per començar a l’hora prevista en el programa i marcant els pilars de comiat en un horari més o menys concret. Entre aquest interval de temps s’hauria de celebrar la diada i tots ho agrairiem.

CARLES ESTEVE

Foto: Pilars de salutació a la diada d’imici de temporada que van fer els Xicots a la plaça del Penedès, el dia de Sant Jordi i que va començar a les 11h

Articles relacionats:

Castells per a les colles o per al públic?

Quan públic cap a les places?

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Cara i creu en l’organització de les diades