Inici de temporada de dues velocitats

 

La lògica apunta que les colles que aconsegueixen avançar les seves fites en relació a les temporades anteriors són en millor disposició de plantejar-se reptes superiors. Quan abans fas els deures inicials, abans podràs plantejar-te nous horitzons: el cas dels Castellers de Vilafranca enguany és un dels evidents. Però no sempre les colles són en posició d’avançar els calendaris, especialment si a començament de temporada es veuen forçades a renovar troncs per causes majors. Són els casos enguany dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Sants. A més, el calendari del 2017 ha situat la Setmana Sants a mitjans d’abril, fet que pràcticament totes les colles han notat en els seus respectius ritmes d’assaig.

Els Castellers de Vilafranca van més avançats en el calendari que temporades anteriors, Minyons i Sants han hagut d’alentir la marxa i concentrar-se en cobrir baixes de tronc i treballar amb (indispensable) visió de futur. És el cas similar de la Joves, mentre que la Colla Vella, la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró porten uns ritmes similars als de l’any passat, amb algunes variacions a l’alça o a la baixa. Altres colles –com els Castellers de Sant Cugat, els Marrecs de Salt, els Xicots de Vilafranca, els Xics de Granollers o els Castellers de la Sagrada Família– han aconseguit avançar notablement els seus calendaris i han tret castells a plaça molt abans que en els seus millors anys. Amb tot, els caps de colla, en aquests moments inicials, acostumen a fugir d’estadístiques i prefereixen prioritzar la intensitat de l’assaig, allà on realment es decideix la temporada.

En aquests primers mesos de temporada, una colla ha aconseguit avançar de manera notable els seus registres: els Castellers de Vilafranca, que el 2 d’abril ja van fer el 3de9 amb folre, el més matiner fet mai (llevat dels anys que hi ha Decennals) i un mes i mig abans de la data en què els verds acostumen a estrenar el seu primer castell de 9. L’any passat, els vilafranquins ja van avançar un mes la gamma extra i enguany, els plans de Toni Bach passen per escurçar encara més els terminis en aconseguir determinades construccions, com el 3de9 amb folre i l’agulla, el 3de8 per sota (aquest cap de setmana, en el viatge que han efectuat a Rotterdam, han fet tres cops el 3de7s) i el pilar de 8 amb folre i manilles. La diada del Pati a Valls, el 10 de juny, adquireix llum pròpia en les previsions dels verds.

Els plans de Bach apunten quan abans s’aconsegueixi dominar la gamma extra bàsica, abans podran concentrar-se en els grans reptes de la temporada, que són els castells de 10, la torre de 8 sense folre, el 4de9 sense folre i l’inèdit 4de10 sense manilles. Els assaigs de Cal Figarot ja exhibeixen les intencions –i els primers resultats que avalen la feina–: ja han posat dosos al 4de8 net i aixecador a la torre de 7 neta. De fet, des d’un bon principi, Bach està treballant en una estructura de 4de8 pensada fer-la un pis més gran: la pràctica totalitat dels 4de8 portats a plaça en aquests compassos inicials tenien els quarts del 4de9sf al terç.

Per la seva part, Nani Matas s’ha trobat amb la imperiosa necessitat de cobrir peces claus del tronc dels Minyons de Terrassa, com ja li va passar l’any passat a Albert Pérez. El terç del pilar de 6 dels malves, Xavi Jurado, és nou en la posició, ja que el titular dels darrers anys és baixa forçada. Jurado va ser precisament l’enxaneta del pilar de 8 amb folre i manilles que els Minyons comandats també per Matas van fer a la tercera ronda de Sant Fèlix del 2001 després de descarregar un imponent 4de9sf.

La fabricació del nou terç del pilar ha requerit intensitat en els primers mesos de temporada dels Minyons. però no ha estat l’única peça que Matas s’ha vist obligat a recomposar. La torre de 8 amb folre que els Minyons van fer per Sant Jordi i van repetir ahir també té un segon i un quart (el mateix pilaner) nou en aquesta construcció, a més dels habituals canvis en el pom. També en l’estructura del 3de10fm, els Minyons han tingut baixes a gairebé tots els pisos, que estan concentrant la principal tasca d’assaig de troncs.

Els plans de Nani Matas apunten a treure el 3de9 amb folre aquest mes de maig i tot indica que arribarà a la diada del Patrimoni, el dia 20. El proper dissabte, a l’actuació de la Fira Modernista, ampliaran gamma de 8 amb el 5de8 o el 7de8. A Matas no li preocupa anar més endarrerit que l’any anterior (el 3de9f va arribar per Sant Jordi), sinó que la prioritat passa per bastir uns troncs forts i estables que donin resultats en el segon tram de temporada i tinguin visió de futur. En aquest sentit, als tècnics de Minyons se’ls fa un somriure de satisfacció quan veuen que la dos del pilar dóna bons resultats a sisens en les proves de 3de9sf o al quart de la torre de 7 comencen a experimentar amb bons resultats als assaigs amb una castellera de 12 anys que baixa de dalt i que obre tot un món.

El que sí que preveu Matas és una Festa Major de gamma extra que no es limiti al 2de9fm i potser el pilar, com havia passat en els anys precedents a Guillem Comas. El 5de9 amb folre o el 3de9 amb folre i l’agulla –descarregat per primer cop l’any passat– podrien adquirir protagonisme en l’agenda malva.

La Colla Vella, al seu torn, porta el seu propi ritme. Albert Martínez pot disposar de pràcticament els mateixos efectius que va tenir l’any passat Manel Urbano per fer una temporada històrica. Martínez no té pressa i no s’obsessiona amb les estadístiques, sinó que respon a plaça a mesura que els resultats es veuen a assaig. I aquests resultats ja s’estan començant a visualitzar, tot i que els rosats van ser la colla que s’hi va posar més tard a assajar. El 5de8 de la setmana passada és el més matiner i ara és el torn de plantar els primers castells de 9 de l’any, que està previst que arribin a la diada de Sant Isidre, el dia 20, com ja va passar el curs passat.

Al carrer Gassó, els resultats immediats tampoc no són una obsessió. La Colla Joves va més endarrerida que l’any passat (que per Sant Jordi havia fet el 2de8f), però això no preocupa en excés. O gairebé gens. El cap de colla, Francesc Ramon, ja havia fet saber als seus que caldria fer algun pas enrere per fer-ne posteriorment dos endavant: abans de saber que actuarien a Sant Fèlix, Ramon va repetir que “em preocupa més que l’any vinent no estigui clar des del primer dia que ens convidaran que no pas que ho facin enguany”. La Joves va estrenar dissabte el 3de8 i té la concentració fixada en intensificar els assaigs i obtenir regularitat. Amb tot, l’any passat, la Joves no va fer l’aleta del primer castell de 9 fins la diada de Sant Joan, on també va plantar el seu primer gamma extra.

A la Jove de Tarragona, la principal atenció d’Aleix Bordas també és el treball portes endins, conscient que la feina que es faci aquests mesos es multiplicarà en resultats a partir del mes d’agost, que és quan comença a veure’s la gran Jove de Tarragona. Els liles només han hagut de suplir una baixa al pis de quints (significativa, però que no té perquè alterar els ritmes i les capacitats d’una colla del seu nivell) i comencen ja mostrar els resultats del primer tram: ahir a Porrera van estrenar el 5de8, que arriba en les mateixes dates que l’any passat.

Als Capgrossos de Mataró tampoc no hi ha baixes que condicionin els objectius de la temporada, tot i que sí que han hagut de dedicar una atenció especial al pis de quints i l’encaix amb el pom. Ahir mateix a Figueres, Cugat Comas, va preferir renunciar al 4de8 en no disposar de tots els efectius de tronc en aquest pis (sí que van fer el 3de8). La principal cocció que hi ha en els del Maresme ara és la gestió i administració de les forces, després d’un 2016 intens, en què van començar fent castells de 8 per Santa Eulàlia i van abordar durant el curs tres construccions superiors al 3de9f. Els castells de 9 estan marcats en l’agenda per a la diada d’aniversari, el 4 de juny. L’any passat van fer doblet en aquesta cita, amb el 3 i el 4de9f, però va ser una excepció, que posava de manifest l’alt nivell d’exigència que Mia Castellví va imprimir a una temporada que va mostrar elevats resultats. Enguany, Comas prefereix no condicionar-se per les dates ni les estadístiques, tot i que considera que el mes de juny ja estaran en condicions d’afrontar els reptes de 9.

Per la seva part, les equacions que Pere Camprovín ha d’efectuar als Castellers de Sants per construir els nous troncs dels castells superiors als bàsics de 8 suposen tot un exercici d’habilitats, enginy i fe en les pròpies possibilitats de la colla. Les vuit baixes de castellers de tronc de gamma extra que han patit aquest inici de temporada els borinots –per causes diverses– són objecte d’un accentuat treball a assaig que, mica en mica, començar a donar fruits. Ahir mateix, els de la camisa grisa van fer el primer 3de8 i si la intensitat de l’assaig es tradueix en resultats, el juny podrien arribar els castells de 9. A Cal Borinot gairebé tothom és conscient que enguany els toca treballar més. Però ningú no es queixa per això.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Detall del 3de8 de la Colla Joves, dissabte a Valls

Foto 2: 4de8 dels Castellers de Vilafrancam dissabte a Rotterdam

Foto 3: Els nous membres que han entrât als Minyons robent la camisa de la colla

Foto 4: 2de8f de la Colla Vella a Sitges el 22 d’abril, el primer de l’any

Foto 5: 3de8 dels Capgrossos de Mataraó, air a Figueres

Articles relacionats:

La Jove ja va de catedral

Renovar el tronc… per necessitat

Començar més d’hora i acabar aviat

La catedral de la Vella es lleva d’hora

Les cites imprescindibles del 2017