Una colla amb televisió pròpia

L’ús de les xarxes socials i les opcions de la nova comunicació han entrat en el món casteller i les colles, amb major o menor dedicació i fortuna, s’hi han abocat de ple. Una de les colles que en fa un millor ús són els Marrecs de Salt, que, a més, han creat un canal de televisió propi, on difonen les seves actuacions, el Canal Marrec.

A les colles sovint impera la sensació que les informacions castelleres –i especialment, les retransmissions– sempre tenen els mateixos protagonistes: les colles punteres. I entre les colles de la Zona Tradicional també predomina la consideració que els mitjans de les seves comarques no els dediquen prou espai informatiu. A Salt han trobat una alternativa per vèncer aquesta sensació: disposar d’un canal de televisió propi que produeix continguts audiovisuals, ja sigui en directe o en diferit. El Canal Marrec va entrar en funcionament l’any passat, es pot veure per internet i té com a producte estrella les retransmissions en streaming de totes les actuacions que efectua la formació gironina durant la temporada.

Pau Gaya, un dels coordinadors del Canal Marrec, explica que la idea inicial de crear aquesta finestra va sorgir l’any 2011 amb el nom de Marrecs TV. “A la colla vèiem que no hi havia massa cobertura mediàtica castellera a la Zona No Tradicional i aprofitant que l’àvia de la que llavors era l’enxaneta (la Luna) estava ingressada a l’hospital i no s’havia perdut mai una actuació de la seva néta, vam pensar que havíem d’intentar veure la Diada de Sant Narcís d’alguna manera”. El procés de preparació va ser complex, ja que fa sis anys els senyals d’emissió i recepció eren més limitats, però a través d’un portàtil, una webcam i un telèfon mòbil, els Marrecs aconseguir fer possible la retransmissió televisiva de Sant Narcís 2011. “Des d’aleshores hem evolucionat el sistema fins arribar on som ara: streaming de cada actuació de Marrecs en HD i amb un equip de comentaristes més o menys estable, que alimenten les imatges amb els seus coneixements sobre el món casteller”, afegeix Gaya.

La programació del Canal Marrec procura fer en directe totes les actuacions en què hi participa la colla. El balanç de servei fins ara és ambiciós. Només la temporada passada, es van emetre 50 streamings entre diades i actes relacionats amb el 20è aniversari de la colla.

El dispositiu tècnic i humà que fa servir el Canal Marrec per realitzar les retransmissions ha variat depenent de la tecnologia usada en cada moment i de les necessitats de la diada en concret. Als inicis, el circuit de captura d’imatge era en format analògic, mentre que actualment tot el procés es fa en digital. La colla ha invertit en mitjans i ha adquirit una càmera HD i capturadora, mentre que la resta de material ha aparegut a partir de donacions o préstecs de la pròpia gent de Marrecs i d’alguna empresa externa que hi ha col·laborat. La connexió a Internet la proporciona l’empresa Cup Telecomunicacions amb una línia i router 4G.

Depenent de la transcendència de la diada mouen diferents tipus de cobertures. Per a emissions estàndard, Canal Marrec utilitza només una càmera i dos micròfons sense fils, però per a diades més importants han arribat a fer una realització de fins a quatre càmeres (més una de repetició) i quatre micròfons sense fils. Els grans desplegaments s’han portat a terme a la Diada de les Fires de Sant Narcís de Girona en una plaça del Vi on poden assegurar que no és fàcil treballar davant del nombrós públic que s’hi aplega cada any. El Canal Marrec és una iniciativa absolutament desinteressada dels seus responsables i de la pròpia colla i la consideren una plataforma oberta a tothom (d’aquí l’etiqueta a Twitter #TotsSomCanalMarrec) que vulgui col·laborar. No calen coneixements de cap tipus (tot i que si es tenen millor). La implicació de la colla, per muntar i per desmuntar el dispositiu, és primordial.

La suma dels 50 directes de Canal Marrec ha generat uns 44.500 minuts de vídeo amb 3.200 visualitzacions, una xifra positiva per a una iniciativa d’aquest tipus, que necessita fer-se un lloc en la selva d’Internet i les xarxes socials. Les retransmissions més vistes l’any passat va ser amb la Trobada de Colles Gironines i la pujada del pilar caminant a la catedral de Girona. Cal tenir present que la Diada de Sant Narcís s’emet en directe a través de la Xarxa de Televisions Locals.

Enguany, els responsables de la televisió tenen la intenció de portar a plaça una grua, que els permetrà fer un salt de qualitat per treure una mica més de suc a les imatges. Una altra proposta nova és la posada en marxa de diversos programes d’entrevista a través de l’espai Suc de Pinya. La idea es retornar el protagonisme a la gent de la colla, sobretot als que normalment no surten enlloc, per la seva posició al castell, per estar darrera dels micròfons, càmera, fent el toc de castell… Es tracta d’un format d’entrevista gravada on un col·lectiu dels Marrecs explica les seves vivències i peripècies. Fins al moment, ja han sortit cinc col·lectius (Xerraires, nova Junta, nova Tècnica, nucli de la pinya, Grallers i Tabalers, Adolescents) i està a punt de sortir el sisè. A banda, també tenen gravat un especial de les colles gironines amb motiu de la trobada de diumenge. Es tracta d’un espai de reflexió amb la participació dels set caps de colla que hi ha a la demarcació de Girona.

La posada en marxa d’aquest canal ha donat als Marrecs el segell de pioners a l’hora de fer emissions online amb regularitat des de dins de la pròpia formació. El fet del poc interès casteller que generen els mitjans de comunicació a les comarques gironines ha fet que la colla es bolqui per tenir una finestra a l’exterior per donar a conèixer l’activitat que desenvolupen. Els Marrecs són una colla en forma i amb canal propi.

DAVID PRATS

Fotos: Gravacions i preparació del Canal Marrec

Articles relacionats:

Els castells tenen audiència

Un castell vist per prop de 100 milions de persones

Els castells en gran pantalla

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)