Alegries i maldecaps amb la torre folrada


La torre de 8 amb folre està donant alegries justificades a algunes colles, com els Castellers de Sant Cugat i els Marrecs de Salt, que han ampliat els seus registres i nivell a començament de temporada gràcies al domini d’aquesta estructura. Però, per contra, també ha generat algun anecdòtic maldecap a d’altres, com els Nens del Vendrell o els Castellers de Barcelona, que l’han deixat només carregada. El 2de8f reparteix alegries i maldecaps.

Diumenge passat, els Nens del Vendrell es van veure sorpresos per la torre de 8 amb folre carregada. Va ser la repetició de la mateixa diada de l’any passat, en què ja l’havien descarregada abans i en aquesta cita la van deixar tan sols coronada. Aquesta any també hi han topat els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sabadell, que de moment l’han carregada i que precisament han tingut problemes en les darreres temporades. Els Xiquets de Reus també l’han deixat a mitges en una ocasió. Tots quatre castells carregats poden considerar-se accidents anecdótics, però deixen evident que amb el 2 qualsevol relliscada es paga cara.

El domini de la torre no és garantia per a colles que es mouen en castells superiors. Els Castellers de Barcelona no van provar el 2de8f en tot l’any passat (tot i descarregar onze construccions de 9 i coronar-ne una altra), els de Sabadell van estar més d’un any sense fer-ho i els Nens el van arraconar per un ensurt al juliol –després van fer una sola torre més, al setembre–. Els de Reus van tenir un 2016 perfecte, amb una desena de 2de8f finalitzats, però l’any anterior no en van fer cap, tot i haver descarregat el 5de8 nou cops. Són casos recites de colles que han tingut el 2de8f atravessat, tot i fer castells de 9. I que també s’estenen a nivells superiors, com la Jove de Tarragona amb el 2de9fm.

En el que portem de temporada s’han fet gairebé els mateixos 2de8f amb folre que l’any passat: 26 descarregts i 4 carregats (el 2016 eren 27 + 3c, tot i que hi ha alguna variació pel que a les colles que l’han signada. Enguany, en positiu, destaquen els tres descarregats dels Marrecs (l’any passat en portaven un de tan sols coronat en aquestes alçades de temporada) i els tres dels Castellers de Sant Cugat, que ara fa un any encara no l’havien estrenat i que en van acabar fent-ne tres, tants com els que porten en els primers compasos de la temporada 2017.

Els gausacs han alçat 14 torres folrades i el juliol farà cinc anys de la primera carregada. El passat Sant Jordi van sorprendre amb un matiner 2de8f a Igualada i després l’han facturat dos cops més al maig: a Sant Cugat i Sants. El curs passat no el van atacar fins a finals de temporada. Mai no l’han tingut tan bé ni tan d’hora com ara.

Detall dels llocs i el mes en que els Castellers de Sant Cugat han atacat el 2de8f.
11 descarregats (d), 3 carregats (c), 2 desmuntats (id) i un fallit (if):

Castellers de St.Cugat 2de8f 2de8f 2de8f 2de8f
2017 Igualada (d)
abril
Sant Cugat (d)
maig
Barcelona (d)
maig
2016 Valldoreix (id)
setembre
Tarragona (d)
octubre
Vilanova (d) novembre Sant Cugat (d)
novembre
2015 Sant Cugat (c)
juny
2014 Tarragona (d)
octubre
2013 Sant Cugat (if)
juny
Tarragona (c)
octubre
Vilafranca (d) octubre Sant Cugat (d)
novembre
2012 Sant Cugat (c)
juliol
Tarragona (id) (d)
octubre
Sant Cugat (d)
novembre

Els de Salt també li han pres la mida a la torre folrada i n’encadenen tres descarregades a principis de juny. Enguany també fa cinc anys del primer folre gironí (l’octubre del 2012 van carregar el 2de8f). En tot aquest temps no han fet mai llenya abans de l’aleta i mai havien mostrat com avui tanta solvència.

Detall dels llocs i el mes en que els Marrecs de Salt han atacat el 2de8f.
11 descarregats (d), 6 carregats (c) i un desmuntat (id):

Marrecs de Salt 2de8f 2de8f 2de8f 2de8f
2017 Girona (d)
maig
Olot (d)
maig
Mataró (d)
juny
2016 Quart (id) (c)
maig
Salt (c)
juliol
Tarragona (d)
octubre
Girona (d)
octubre
2015 Salt (d)
juliol
Salt (c)
octubre
Girona (d)
octubre
2014 Salt (d)
juliol
Salt (c)
setembre
Tarragona (c)
octubre
2013 Salt (d)
juliol
Salt (d)
octubre
Girona (d)
octubre
2012 Girona (c)
octubre

A més de gausacs i Marrecs, aquest 2017, quinze colles han alçat el 2de8f. Respecte l’any passat encara no l’ha fet la Jove de Tarragona I sí que l’han aixecat els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sant Cugat i els Xiquets de Reus.

2de8f 2017  d  c  if  id
Capgrossos de Mataró 2
Castellers de Barcelona 1 2
Castellers de la Vila de Gràcia 1
Castellers de Sabadell 1
Castellers de Sant Cugat 3
Castellers de Sants 2
Castellers de Vilafranca 4
Colla Joves Xiquets de Valls 1
Colla Vella dels Xiquets de Valls 3
Marrecs de Salt 3
Minyons de Terrassa 3
Moixiganguers d’Igualada 1
Nens del Vendrell 1 1
Xiquets de Reus 1 1
Xiquets de Tarragona 1
Total
26 d (81.2%) 4 c
(12.5%)
2 id
(6.2%)

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 2de8f dels Marrecs a Mataró, el passat diumenge (Foto: Juank Casado)

Foto 2: Tde8f dels Nens al Vendrell, el passat diumenge (Víctor Merencio)

Foto 3: 2de8f dels Castellers de Sant Cugat a Sants, el 27 de maig

Articles relacionats:

Tocar el cel sense la torre

La torre costa de mantenir

La torre no és ni un castell ni un pilar