El pes com a factor de risc

Com poden afectar els trastorns de la conducta alimentària als castellers i, especialment, a les castelleres dels pisos superiors? Aquesta és la pregunta que es fan des de fa un cert temps tres professionals de l’Hospital de Sant Joan de Déu (Laia Villalta, Eduard Serrano i el president dels Minyons de Terrassa, Jordi Juanico) i que motiva un estudi i treball científic. L’estudi tot just han començat a elaborar-lo i necessitarà temps (probablement, més d’un any) per obtenir unes dades completes i prou reveladores que podrien existir en el món casteller i que podrien afectar el desenvolupament de trastorns de la conducta alimentària (TCA).

Els TCA són unes malalties de tipus psicològic que afecten, especialment, les dones joves –tot i que cada vegada més els adults– i que tenen efectes relacionats amb l’alimentació, el pes i la figura. Els principals trastorns són l’anorèxia nerviosa, la bulímia i l trastorn per afartament. Es calcula que un 5% dels joves catalans pot tenir algun d’aquests trastorns.

L’estudi que han iniciat els tres professionals pretén detectar si en el món casteller aquest percentatge és superior, una hipòtesi que en cas de confirmar-se requeriria una actuació específica. El treball està previst realitzar-lo entre 350 castelleres d’edats compreses entre 12 i 21 anys.

Hi ha diversos aspectes del món casteller que hipotèticament podrien relacionar-se amb els TCA. Un és la utilització de pantalons blancs castellers cada cop més ajustats per part d’algunes noies dels pisos superiors i els efectes psicològics que pot generar-ne en algunes per figurar o buscar determinats models estètics. Un altre podria ser la dificultat de compaginar els àpats amb els assaigs, ja que això implica alterar la rutina d’un dels àpats importants del dia. Relacionat amb això, un altre factor de risc és l’hàbit de compartir àpats i els efectes que pot suposar en alguns casos de noies sota pressió pel pes.

L’estudi és de caràcter científic i dos dels tres professionals que el duen a terme són castellers (el pedagog Jordi Juanico és casteller dels Minyons de Terrassa, on actualment n’és el president, mentre que la psiquiatra Laia Villalta va ser canalla dels Castellers de Barcelona i dels Arreplegats de la Zona Universitària). Eduard Serrano és doctor en Psicologia i cap de la Unitat de Trastorns Alimentaris de l’ Hospital Sant Joan de Déu. Tots tres ja van presentar el seu projecte a les darreres Jornades de Prevenció de Lesions en l’àmbit dels castells, celebrades a Barcelona; i la setmana passada ho van en fòrum mèdic. El treball de veritat comença ara.

SANTI TERRAZA

Foto: Detall del 4de10fm dels Minyons de Terrassa a la seva Diada del 2016

Articles relacionats:

La preparació física s’imposa als locals

Els riscos de l’èxit

La musculatura en els castells: exercicis