El verd llueix a Valls i el lila a Algemesí

El cap de setmana ha deixat notables fites, entre estrenes de la temporada i, fins i tot, algunes pàgines significatives de segon grau per a la història. Els Castellers de Vilafranca han portat dos gamma extra a Valls i la Jove de Tarragona ha plantat el primer castell de 9 al País Valencià. Altres èxits del cap de setmana han estat protagonitzats pels Castellers de Barcelona (primer 3de9 amb folre de l’any), els Marrecs de Salt (5de8), els Moixganguers (tripleta de 8), els Sagals d’Osona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau (3de8), els Castellers de Sant Cugat (pilar de 6 carregat, després d’una nova tripleta de 8) i els Bordegassos (4de8). També la Joves ha obert la casella dels castells de 9 i la gamm alta de 8, tot i que a mitges. La temporada pren cos i velocitat.

El cap de setmana casteller ha repartit èxits, però el recital dels vilafranquins ahir a Valls ha tenyit de verd tots els titulars. La diada convocada per la Colla Joves al Pati va permetre a la màquina verda exhibir el seu potencial sense límits i estrenar dues construccions de gamma extra d’una tacada. De sortida, van clavar el 3de9 amb folre i l’agulla més matiner de la història (un mes i mig abans que el més matiner anterior, fet a les Santes l’any passat). També va ser el primer 3de9fa vist a Valls, un honor que quedarà registrat i que els de Cal Figarot guardaran com un dels molts trofeus que atresoren. També van plantar la primera torre de 9 amb fgolre i manilles de l’any –treballada al límit– i el tercer 4de9 amb folre, que també va requerir una dosi d’esforç extra. Van rematar-ho amb el pilar de 7 amb folre, tot i que els va quedar tan sols coronat. Mai cap colla forana havia pogut fer castells de gamma extra a Valls –la diada, òbviament, no tenia cap limitació màxima de nivell, com sí passa a la trobada desenal de la Candela– i per als verds suposa una reafirmació de la seva condició i les seves aspiracions aquesta temporada, però també un missatge cap a la Colla Vella.

La diada del Pati també va oferir el primer 3de9 amb folre dels Castellers de Barcelona, que va arribar per sorpresa i que van portar per primera vegada a Valls. És el castell de 9 més llunyà de la veterana colla barcelonina. A més, van completar el 2de8 amb folre, que enguany ja havien coronat. La Joves de Valls va carregar el primer 3de9f de l’any i també el 4de8 amb el pilar , que no feien des de Sant Joan del 2014. Els Moixiganguers d’Igualada van signar la primera tripleta de 8 de l’any, la més matinera que fan mai. La torre folrada és ja la segona d’aquest curs. Els Nens del Vendrell, prudents després de deixar en coronada la torre de 8 amb folre diumenge passat, van fer la clàssica de 8 i van sumar el primer pilar de 6 del curs.

Dissabte a la tarda també es va trencar un altre sostre: la Jove de Tarragona va fer el primer castell de 9 alçat al País Valencià. Algemesí va esdevenir nova plaça de 9, amb el 3de9 amb folre que van completar els liles entre l’eufòria de l’afició local. És el segon castell de 9 any de la Jove aquesta temporada. En la primera ronda, ja van alçar el sostre valencià amb el 5de8, una catedral cridada a ser de 9 i, de pas, acostar el 9de8 més d’hora que mai. A la tercera ronda es van encomanar de l’ambient de la plaça i van descarregar el 4de8 amb l’agulla, que havien coronat dos cops enguany. Van cloure la gran actuació amb el pilar de 6 i deixant el pavelló casteller a la Trobada de Muixerangues d’Algemesí molt alt. Les muixerangues valencianes van fer figures de la seva màxima complexitat. La Nova Muixeranga, la verda, va completar l’Alta de 6 i va desmuntar la Dolçaina –una altra figura de 6 altures tan sols completada un cop, el 2004–.  la Muixeranga d’Algemesí, la blava, va fer un intent de l’Alta de 6 i construccions complexes de 5 altures. La Conlloga de Castelló també va fer un bon paper amb figures de 5, que en el món muixeranguer són d’un nivell alt.

Encara dissabte, la Colla Vella va portar el 3de9 amb folre a l’Arboç –és el el cinquè de l’any– i va insistir amb el 5de8 de cara a pujar-lo un pis i folrar-lo per Sant Joan. Els Bordegassos de Vilanova van sumar una altra torre de 7 i els Minyons de l’Arboç, la clàssica de 7 amb els seus primers 3de7, 4de7 i 2de6 de l’any.

Aquest matí, els castells de 9 s’han deixat veure a Berga. El Minyons de Terrassa i els Capgrossos han portat el 3de9 amb folre a la cita prèvia de la Patum. Ha estat el tercer d’uns malves, que també han sumat el pilar de 7 amb folre i han reiterat la seva aposta amb el 5de8 i 2de8 amb folre, que voldrien pujar un pis a la seva Festa Major. Els dels Maresme han plantat el seu segon castell de 9 i agafen la velocitat de ruta de cara a ampliar registres en les properes setmanes. Els Bordegassos de Vilanova s’han firat amb l’estrena del 4de8 i del 7de7. Els berguedans han tingut també els seus moments de glòria amb la primera torre de 7 de l’any i l’estrena del 7de7.

La Trobada de l’Eix ha deixat alegria repartida a Vic, amb el primer 5de8 dels Marrecs de Salt, que és el setè que completen en el seu historial iel més matiner en els seus registres. També han fet el 3de8, però han desmuntat dos cops el 4de8 i han provat sense encert el pilar de 6. Els Sagals s’Osona han sumat el primer 3de8 de l’any, els Tirallongues de Manresa han estrenat la torre de 7 i els Castellers de Lleida han portat gamma mitjana. A Sabadell, els Castellers de Sant Cugat han tornat a demostrar que es troben en un moment extraordinari: han signat una nova tripleta de 8 i han coronat el pilar de 6 –espadat que no portaven a plaça des de novembre del 2015–. Els saballuts han reeditat el 7de8, però no s’han atrevit amb el 2de8f, que van coronar dies enrere. Un capitol a part mareix la particular proesa dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que han estrenat el 3de8… a 100 quilòmetres de Tarragona. Com és habitual en ells, han tancat amb el seu compacte pilar de 6. Una demostració de colla amb fortalesa i ambició. Els Castellers de Terrassa han intentat el 3de7 per sota i s’han quedat amb gamma mitjana de 7. D’avui també cal anotar els primers intents de 4de8 de la Jove de Barcelona, que han desmuntat, en una ocasió, i fet llenya, en l’altra, a Sant Gervasi (Barcelona). Els Castellers de la Sagrada Família també han desmuntat un intent de 4de8 a la diada barcelonina del Fort Pienc.

Finalment, entre els registres del cap de setmana cal tenir en compte els que van fer els Castellers de Vilafranca a la mitjanit de divendres, al parc Tívoli, just després d’acabar l’assaig a Cal Figarot: 3de9 amb folre, el 3de8 amb l’agulla i torre de 8 amb folre.

JORDINA ARMILLA

Resultats del cap de setmana:

DIVENDRES:

Festa del barri del Poble Nou a Vilafranca

 • Castellers de Vilafranca: 3de8a, 3de9f, 2de8f

DISSABTE

Diada del Pati a Valls

 • Castellers de Barcelona: 3de9f, 2de8f, 4de8
 • Castellers de Vilafranca: 3de9fa, 2de9fm, 4de9f, Pde7f(c)
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f(c), 4de8a(c), 4de8
 • Moixiganguers d’Igualada: 2de8f, 3de8, 4de8
 • Nens del Vendrell: 4de8, (id)3de8, 2de7, 3de8, Pde6

XVIII Trobada de Muixerangues a Algemesí

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de8, 3de9f, 4de8a, Pde6
 • Conlloga-Muixeranga de Castelló: figures de 5 altures
 • Muixeranga d’Algemesí: figures de 5 altures i intent de l’Alta de 6
 • Nova Muixeranga d’Algemesí: Alta de 6,  figures de 5 altures i intent desmuntat de la Dolçaina

Diada dels Minyons de l’Arboç

 • Bordegassos de Vilanova: 2de7, 5de7, 4de7
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de8, 3de9f, 2de8f
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, 4de7, 2de6

Actuació de la Festa i Tradició a Sabadell

 • Castellers de Sabadell: 3de8, 2de7, 4de8
 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 2de7, 4de7a
 • Xiquets de Reus: 4de7a, 2de7, 3de7

27è Aplec de Penyes del RCD Espanyol a Gelida

 • Castellers de Terrassa: 3de7, 4de7, 3de6s
 • Vailets de Gelida: 3de6a, 4de6a, 4de6

Festa Lila, fes-te Lila a Cornellà de Llobregat

 • Castellers de Cornellà: 2de6, 3de7, 3de6s, 5de6

1r Aniversari dels Castellers de Tortosa

 • Castellers de les Roquetes: (id)3de6a ,3de6a, 4de6, (id)3de6, 3de6
 • Castellers de Tortosa: (id)3de6a, 3de6, 4de6, 4de6a
 • Castellers del Prat de Llobregat: 3de6, 3de6a, (id)4de6

DIUMENGE

Diada Castellera dels Quatre Fuets a Berga

 • Bordegassos de Vilanova: 4de8, 7de7, 5de7
 • Capgrossos de Mataró: 2de8f, 3de9f, 4de8
 • Castellers de Berga: 7de7, 5de7, 2de7
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 5de8, 2de8f, Pde7f

19a Trobada de colles de l’Eix a Vic

 • Castellers de Lleida: 5de7, (id)7de7, 7de7, 4de7a
 • Marrecs de Salt: 3de8, 5de8, (id)4de8, (id)4de8, (i)Pde6
 • Sagals d’Osona: 4de7, 3de8, 2de7
 • Tirallongues de Manresa: 2de7, 5de7, (id)4de7a, 4de7a
  • 4de7 de germanor

XXIII Aniversari dels Castellers de Sabadell

 • Castellers de Sabadell: 3de8, 7de8, 4de8
 • Castellers de Sant Cugat: 2de8f, 3de8, 4de8, Pde6(c)
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2de7, 3de8, 4de7a, Pde6
 • Castellers de Terrassa: (i)3de7s, 5de7, 4de7, 4de7a

Festa Major del barri de Sant Gervasi a Barcelona

 • Castellers d’Esparreguera: 4de7a, (id)3de7a, 3de7a, 4de7
 • Colla Castellera Jove de Barcelona: (i)4de8, 4de7a, 3de7, (id)4de8
 • Colla Jove de l’Hospitalet: 4de6, 3de6a, 3de6

III Aniversari dels Laietans de Gramenet a Santa Coloma de Gramenet

 • Castellers de Mollet: 3de6a, 4de6(c), 2de6
 • Laietans de Gramenet: 5de6(c), (id)3de6
 • Manyacs de Parets: 3de6, (i)3de6a

Festes del barri de Can Vidalet a Esplugues de Llobregat

 • Castellers d’Esplugues: 3de7, 5de7, 4de7
 • Castellers de Badalona: 3de7, 5de6, 4de6a
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 4de7, (id)3de7a, 3de7, 2de6
 • Castellers del Poble Sec: 3de6a, (id)4de7, 4de7, 3de7

Gran Premi de Catalunya de Moto GP a Montmeló

 • Castellers de la Vila de Gràcia: 3de7, 4de7, 4de7a, 5de7

V Trobada de Colles Castelleres de la Baronia d’Eramprunyà a Gavà

 • Castellers de Castelldefels: 3de7, 4de7, 5de6, 4de6a
 • Castellers de Gavà: (id)4de6, (id)4de6, 3de6, 4de6
 • Castellers de Viladecans: (id)3de6a, 3de6a, 2de6, 4de6
 • Encantats de Begues: 3de6, 3de6a,

Festa Major del Fort Pienc a Barcelona

 • Castellers de la Sagrada Família: (id)7de7, 7de7, (id)4de8, 5de7, 4de7a
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 3de7, 2de6, 5de6
 • Xics de Granollers: 3de7, 5de7, 4de7

Festa Major del barri de l’Erm a Manlleu

 • Colla Castellera Nyerros de la Plana: 3de6, (i)3de6a, (id)3de6a
 • Torraires de Montblanc: 3de6, 4de6, (id)3de6a, 3de6a
 • Xerrics d’Olot: 2de6, 3de6a, 3de6

Diada del local dels Salats a Súria

 • Colla Castellera de la Gavarresa: 3de6, 2de6(c)
 • Salats de Súria: 3de6, (id)3de6a, 3de6a, (id)4de6

Diada de primavera a Caldes de Montbui

 • Castellers de Caldes de Montbui: 2de6, 5de6, 4de6a
 • Castellers de Cerdanyola: 3de7, 4de7, 3de7a
 • Margeners de Guissona: 3de6, 3de6a, 4de6

Firasud a Pineda

 • Castellers de l’Alt Maresme: 3de6, 2de6, 4de6, 3de6a

Festa de Corpus a Vilavenut (Fontcoberta)

 • Castellers de Castellar del Vallès
 • Esperxats de l’Estany

Foto 1: 3de9fa dels Castellers de Vilafranca a Valls

Foto 2: 3de9f de la Jove de Tarragona a Algemesí

Foto 3: 3de8 dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau a Sabadell (Foto: Sergi Pijuan)

Foto 4: 3de9f dels Castellers de Barcelona a Valls

Foto 5: 3de9f dels Minyons a Berga

Foto 6: 4de8 dels Bordegassos a Berga

Articles relacionats:

Alegries i maldecaps de la torre folrada

A Valls d’extra; i a Algemesí i Berga, de 9

El País Valencià vol més altures

El múscul dels Capgrossos