Els castells de 10 truquen a la porta

L’ombra del 3de10 amb folre i manilles comença a treure el cap pels locals d’assaig de les colles punteres. Ho està fent per acabar de mesurar si en els propers dies podrà presentar-se a les places. La Colla Vella i els Minyons de Terrassa l’estan assajant amb la mirada posada en les seves respectives festes majors. Cap de les dues l’ha inclòs en el programa, però cap de les dues l’ha descartat, mentre que els Castellers de Vilafranca continuen treballant-hi amb l’objectiu de dur-lo a plaça el mes de juliol. Els propers assaigs seran claus.

Després de l’espectacular salt registrat en els últims anys –especialment el 2016–, el 3de10fm està cridat aquesta temporada a fer-se present i visible a bona part de les grans diades. L’any passat es va veure quinze cops (amb una alt percentatge de descarregats, dotze), una xifra notablement superior a la dels anys anteriors (2015: 5d, 4c; 2014: 1d, 6c; 2013: 2d). Els castells de 10 han tornat a plaça per quedar-s’hi i, sobretot, per veure’ls cada cop més sovint.

Les tres colles que el freqüenten més (Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa i Colla Vella, les tres que també han descarregat el 4de10fm) aspiren a poder mantenir l’alt i exigent ritme que s’han marcat en les darreres campanyes amb els castells de 10; i per aquest motiu han planificat intentar-hi arribar el més aviat possible amb el primer. Les tres colles treballen sense dates que condicionin en excés els seus programes, però sí amb la voluntat de mantenir o avançar els seus calendaris. El dilema ara és mesurar el nivell d’assaig requerit per garantir que el castell està en plenes condicions de descarregar-se.

Els primers que podrien dur a la plaça és la Colla Vella, a la diada de Sant Joan. El bon moment que viu la colla, l’alt ritme que Albert Martínez ha imprès als assaigs i la confiança exhibida l’any passat impulsen la candidatura del 3de10fm a Sant Joan. Però no hi ha res decidit encara. L’assaig que faran avui i, especialment, el del proper diumenge acabaran de determinar si el castell de 10 està en condicions d’anar a plaça. En la llibreta d’Albert Martínez apareixen el 5de9f i el 2de9fm com les apostes de gammaextra més visibles, però no hi ha descartat el castell de 10 o, fins i tot, el 4de9 sense folre, que també evoluciona positivament als assaigs.

Els rosats han engegat una campanya de mobilització de Sant Joan sota el lema #JOTAmbéhiseré, que pretén ressaltar el caràcter èpic que pot adquirir la diada si es duen a terme els castells de màxim nivell.

La setmana després de Sant Joan hi ha la Festa Major de Terrassa, on els Minyons també es mouen amb el 5de9f i 2de9fm com a castells previsibles. Però el seu cap de colla, Nani Matas, té moltes ganes al 3de9 amb folre i l’agulla i tampoc no descarta incloure el 3de10fm en les previsions, si els assaigs donen fruits. Els Minyons només han atacat el castell de 10 a la Festa Major el 1998. Va ser el primer intent de la història de 3de10fm, tot i que no va arribar a bon port (a la seva Diada d’aquell any descarregarien el primer). El 2015, Guillem Comas es va proposar plantar el castell de 10 a la Festa Major, tot i que finalment ho va acabar descartant, ja que li va faltar una mica més d’assaig (el descarregarien per Sant Fèlix).

Els malves han convocat un assaig especial per a aquesta nit amb una imatge que ho diu tot: la prova d’un 3de10fm fins a sisens a la plaça Vella, realitzat l’any passat abans de Sant Fèlix. Als Minyons hi ha confiança per les maneres que estan exhibint en les darreres actuacions, tot i que fins ara només han dut a plaça el 3de9f (el 4 podria arribar diumenge).

Per la seva part, el calendari dels Castellers de Vilafranca marca la fita del primer castell de 10 a Vilanova, com l’any passat, quan Toni Bach i el seu equip van aconseguir avançar-lo un mes. Als vilafranquins hi ha satisfacció per haver tret ja el 3de9fa (un mes i mig abans que el més matiner) i, a més, haver-ho fet a Valls. A diferència de les altres dues colles punteres no tenen cap diada important a casa fins a Sant Fèlix i el lloc més factible per dur a terme la mobilització que requereix un castell de 10 és a dotze minuts de la seva població, en el que als vilafranquins els agrada anomenar el barri marítim. L’aposta de l’any passat els va sortir bé.

El dilema que es fan els responsables tècnics de la Vella i Minyons és si el castell de 10 pot anar a plaça el mateix dia que obren el caseller de la gamma extra. És a dir, sense haver fet abans cap construcció amb manilles a plaça. Com és natural, hi ha opinions que no sempre resulten coincidents. Els més prudents consideren que abans de batre’s amb un 3de10fm cal haver fet altres castells de gamma extra i, especialment, el 2de9fmo el pde8fm. Els més decidits sostenen que han de ser els resultats d’assaig els qui marquin si el castell està en condicions d’anar a plaça. I totes dues visions ofereixen arguments i exemples en un cas o altre. L’any passat, Toni Bach es va marcar haver fet deu construccions emmanillades abans d’enlairar el primer 3de10fm a Vilanova. També l’any passat, Manel Urbano va dur el 3de10fm a la Firagost –el primer que descarregava la colla– sense haver completat abans les manilles (el 2de9fm de Sant Joan va quedar carregat). Totes les opinions resulten vàlides i en els propers dies hi haurà decisions.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Assaig de 3de10fm dels Minyons a la plaça Vella abans de Sant Fèlix de 2016

Foto 2: Assaig de 3de10fm de la Colla Vella a la plaça de l’Oli l’agost del 2016

Foto 3: Assaig de 4de10fm dels Castellers de Vilafranca al Figarot l’estiu del 2016

Articles relacionats:

Tots els colors de Valls

Les colles de 10 assoleixen categoria pròpia

Els castells límit, part IV (anys 2010-2016)

Del 10 mite al 10 extraordinari

El rècord de gamma extra