Els Marrecs estan de moda

Girona està de moda. Acull esdeveniments, rodatges i festivals de projecció internacional, té un restaurant que es manté cada any en el podi mundial, ha fet pujar el seu equip de futbol a Primera i el president de la Generalitat hi va arribar al càrrec després d’haver estat alcalde de la ciutat. I a més, tenen una colla castellera que està esdeveniment un model en funcionament, cohesió social i projecció. Els Marrecs de Salt –que són també de Girona– són una de les colles moda.

L’inici de temporada dels Marrecs ha estat brillant i compacte. A data d’avui han sumat tres torres de 8 amb folre i un 5de8 (a més de tres 4de8 i sis 3de8). Es tracta d’unes dades que superen notablement les de l’any passat en aquestes dates, en què van acabar firmant la seva millor temporada, especialment per les consecucions de la gamma superior de 8. Tant el 3de8, com el 2de8f i el 5de8 han arribat abans i això permet solidificar la feina per saltar a fites superiors.

Aquestes fites superiors, a Salt, vol dir castells de 9. L’any passat s’hi van enfrontar per primer cop a la diada de Sant Narcís, tot i que el resultat de l’intent del 3de9f va quedar lluny del previst. Els del Gironès han planificat una temporada amb l’objectiu d’arribar-hi enguany i superar els entrebancs que els va impedir fer-ho l’octubre passat.

Per aquest motiu, la Tècnica que encapçala Iruna Rigau vol protegir la colla de l’eufòria, la pressió i el possible excés de confiança que els estan aportant els bons resultats dels primers mesos. El passat divendres, poques persones de la colla sabien abans de l’assaig que el 5de8 estava en cartera per a la trobada de l’Eix de diumenge a Vic. Rigau no va voler introduir una pressió extra a la colla i el bon resultat de divendres (5de7 net clavat i prova del 5de8 fins a dosos) els va acabar fent decidir de portar la catedral a la ciutat dels Sants. Era el tercer 5 net que feien enguany i el segon peu fins a dosos.

El balanç que presenten els Marrecs a mitjans de juny obre les portes, ara sí, a somiar obertament amb el 3de9 amb folre, tot i la pressió que la Tècnica vol fer estalviar a la colla. No hi ha data, però el convenciment que arribarà està estès, per la pròpia trajectòria de la colla, tant a les places com portes endins. I aquesta data tampoc no està descartat que pugui ser a la Festa Major de de Salt, per Sant Jaume. Els assaigs ho acabaran decidint.

De moment, gairebé cada divendres posen quints i en una ocasió –en assaig conjunt amb els Esperxats, el 5 de maig– van col·locar sisens. El pas següent és fer aquestes proves quantitatives els dimarts. I paral·lelament, han començat a treballar altres construccions que no tenen previst de dur a plaça enguany (com el 4de8 amb l’agulla o el 4de9 amb folre), amb el doble objectiu de restar pressió al 3 i avançar feina per a quan sigui el moment de fer un altre salt.

Precisament, una de les claus de l’èxit dels Marrecs en els darrers anys és la continuïtat que aporten al seu projecte. La Tècnica i la Directiva treballen com un equip amb uns relleus pactats i previsibles, que aporten solidesa i continuïtat al projecte. Paral·lelament, els Marrecs són un de les colles que exhibeixen millor imatge: dominen les xarxes amb agilitat i professionalitat (amb una enginyosa televisió pròpia que retransmet les seves diades, a més d’altres productes castellers, i que aporta difusión i cohesión interna), són proactius, tenen capacitat de mobilització i guanyen presència social. Ara el repte és fer-se més presents a Salt, on va néixer i assaja la colla i d’on procedeix entre un 25 i un 30% dels seus castellers; la mateixa quantitat prové de Girona i la resta –entre un 40% o fins i tot més– ve de la resta de les comarques gironines.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 5de8 descarregat diumenge a Vic

Foto 2:  Assaig de 3de9f, el passat 5 de maig, amb la participació dels Esperxats

Foto 3: Les tres fotografíes, fetes a les escales de la Catedral de Girona el dia de l’actuació de Sant Narcís (2004, 2007 i 2016), evidencien el creixement que ha tingut la colla en els darrers anys

Articles relacionats:

Alegries i maldecaps amb la torre folrada

Una colla amb televisió pròpia

Els Marrecs assalten la catedral

Els Marrecs avancen amb pas ferm

“Ara, a la Zona No Tradicional és més fàcil fer castells”

Verds, Marrecs i Minyons, les ‘top influencers’

Eines contra la por de la canalla